pf_forint_10000_768x434px_getty-20200823
Deviza

Meglódult a forint, távolodunk a 350-es eurótól

Portfolio
Stabilan a 348-as, illetve a 285,5-ös szintnél kezdte a hetet a forint az euróval és a dollárral szemben, amiben a mai amerikai munkaszüneti nap mellett annak is szerepe volt, hogy nagyon fontos technikai elemzési vonalakba ütközött mind az EURHUF, mind az USDHUF. Aztán délhez közeledve meglódult a forint és az euró ellenében 347,5-ig, a dollárral szemben 285-ig jutott.

Megérintette a 347-et

Még tovább erősödött a forint délután 5 órához közeledve és egészen 347-ig süllyedt az euróval szemben az árfolyam, ami azt jelenti, hogy már csak fillérekre járunk egy új 9 hónapos csúcstól. Múlt héten átmenetileg 346,8-ig leszúrt az árfolyam, majd 350 fölé is visszalendült, és így jutottunk el most megint 347-ig.

Az amerikai munkaszüneti nap mellett a dollár kicsit gyengülni kezdett az euróval szemben 1,22-ről 1,2220-ig, és így a forint erősödése és a dollár gyengülése együtt azt eredményezte, hogy a dollár/forint jegyzések kissé 284 alá buktak. Múlt héten átmenetileg 283,5-nél is járt az árfolyam, ami akkor kétéves forintcsúcsot jelentett és amint látjuk, egyre közelebb vagyunk ehhez.

Továbbra is jó erőben a forint

A délelőtti erősödés óta őrzi erejét a forint: az euróval szemben 347,5 körül álldogálnak a jegyzések, a dollárral szemben 284,8 körül. A viszonylagos mai nyugalom oka egyrészt az, hogy Amerikában munkaszöneti nap van, így sok kereskedő-befektető hiányzik most a piacokról, másrészt az, hogy az előző posztjainkban már írtuk: sok technikai szint akadályozza egyelőre a forint további erősödését.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Meglódult a forint, távolodunk a 350-es eurótól

A reggeli-délelőtti oldalazás után az utóbbi negyed órában meglódult a forint és bő 50 fillérrel erősödött. Az euróval szembeni jegyzések 347,5-ig erősödtek, a dollárral szembeniek pedig 285 közelébe. Érdemi hírt, ami a mozgást indukálhatta, nem láttunk egyelőre és a cseh korona, illetve a lengyel zloty sem erősödött most.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Nagy erősödés jöhet a forintnál, ha le tudja küzdeni a 13 éves trendvonalat

A forintnál ma reggel gyakorlatilag ugyanott folytatódott a kereskedés, mint ahol múlt péntek este befejeződött, hiszen az euróval szembeni jegyzések 348-nál járnak. Ma az amerikai munkaszüneti nap miatt elsősorban hangulati alapú kereskedés várható, a hét további napjainak fontosabb makroadatait pedig ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

Amint vasárnap esti technikai elemzésünkben rámutattunk: négy fontos oka is van annak, hogy ebben a régióban elakadt a forint menetelése, amelyek közül egy fundamentális (az MNB várható kamatemelését beárazta a piac), három pedig technikai jellegű (100 hetes mozgóátlag, emelkedő trendvonal és Fibonacci-korrekciós szintbe ütközött az árfolyam).

Egyelőre ezeken láthatóan nem tudott átjutni lefelé, de van egy ötödik ok is, ami miatt megállt a forint menetelése, ez pedig a dollár/forint árfolyamban keresendő. Amint az alábbi ábrán felhívjuk rá a figyelmet, az árfolyam éppen beleütközött 284,5 körül egy 13 éve tartó emelkedő trendvonalba és elsőre ez megállította a menetelését. Ha ezen a következő hetekben át tudna jutni lefelé (erősödő forint, vagy gyengülő dollár, vagy a kettő eredője miatt), akkor első körben a 269,3-275 közötti zóna lenne komolyabb támasz az árfolyam számára, azaz jelentős tér nyílna ki a forint előtt.

usdhufjo210531

A dollár kilátásai kapcsán sok elemző arra számít a masszív költségvetési élénkítés és a még mindig laza monetáris politika miatt, hogy a zöldhasú gyengülni fog és az EURUSD hosszabb távú grafikonjára nézve az látszik, hogy berajzolt 13 éves csökkenő trendvonalat már tavaly át tudta törni felfelé, majd az 1,18 körüli zónából el is tudott idén tavasszal rugaszkodni felfelé. Ez erőt sugároz az euróról és a dollár gyengélkedését, ami könnyen lehet hogy kitart és az 1,26 körüli ellenállást eléri nemsokára az árfolyam (dollárgyengülés). Ez a dollár/forint árfolyamot is tovább süllyesztené és ezzel esélyes, hogy le tudna törni a fent említett 13 éves emelkedő trendvonal, amely jelenleg a 284-285-ös zónában megtartja az USDHUF-ot.

eurusdregg2105231

Címlapkép forrása: Getty Images

nato csúcs orbán viktor joe biden
védettségi igazolvány koronavírus covid-19
nagy britannia buckingham palota
madrid shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
forint bankjegy