lukasenka
Deviza

Bedurvult a fehérorosz diktatúra! Nem hagyhatják el az emberek az országot

MTI
Portfolio
Fehéroroszország ideiglenesen megtiltotta állampolgárainak, hogy elhagyják az országot - jelentette kedden a BBC brit közszolgálati média, a fehérorosz állami határbizottság Telegram-csatornájára feltett közlemény alapján.

A rendelkezés számos, külföldi tartózkodási engedéllyel rendelkező fehérorosz állampolgárt érint. A szigorítás alól csak a hivatalos úton tartózkodó közszolgálati alkalmazottak és az állami közlekedési vállalatok munkatársai képeznek kivételt. A határbizottság arról számolt be, hogy számos kérvény érkezett be hozzájuk olyanoktól, akik el akarták hagyni az országot, mert tartózkodási engedélyt kaptak külföldi országoktól. Azonban jelenleg csak állandó külföldi tartózkodási engedély birtokában lehet elhagyni az országot, az ideiglenes dokumentum ehhez nem elég - tette hozzá a hatóság, amely a koronavírus-járvánnyal indokolta a döntését. Az új utazási korlátozások a külföldiekre is vonatkoznak, akik csak tíznapos karantént követően távozhatnak az országból. A BBC megjegyzi, hogy a tavalyi vitatott választások óta sok ellenzéki hagyta el az országot.

A koronavírus-járványra való fehérorosz hivatkozás nem állja meg a helyét, az országban egyáltalán nem látszik a hivatalos adatok alapján, hogy emelkedne az új esetek száma. Az elmúlt napokban 1000 fő körül alakult a napi új esetek száma, ami beleillik az elmúlt hetek trendjébe, és aminél sokkal kedvezőtlenebb helyzetet is láthattunk tavaly decemberben és idén januárban, amikor nem voltak érvényben hasonló intézkedések. A koronavírus-járvány terjedésére egyébként sem a kiutazás, hanem a beutazás korlátozása, szigorítása az optimális válasz.

A határbizottság azt követően döntött a kiutazási tilalomról, hogy nemzetközi felzúdulást váltott ki a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatának földre kényszerítése Minszkben. A fehérorosz hatóságok bombafenyegetéssel indokolták a lépést, a gépen azonban nem találtak robbanóanyagot. A gép földre kényszerítését követően őrizetbe vették a rajta utazó Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságíró-aktivistát és orosz barátnőjét. Szvjatlana Cihanouszkaja, ellenzéki elnökjelölt, és csapata például Litvániában keresett menedéket, Prataszevics hasonlóan, de Lengyelországba is sokan emigráltak a fehérorosz ellenzék köréből. 

A héten újabb újságírót vettek őrizetbe Fehéroroszországban, ezúttal a Hrodna.life hírportál főszerkesztőjét. A szervezet közleménye szerint Aljakszej Sotát, a Hrodna.life főszerkesztőjét a háza közelében vették őrizetbe. A Hrodna.life szerint az újságíró mellé hajtott egy mikrobusz, és az abban ülő ismeretlenek a járműbe kényszerítették.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz diktátor kiutazási korlátozásról szóló döntése azt a célt is szolgálhatja, hogy megfélemlítsen ellenzékieket, egyben megakadályozza, hogy külföldre emigráljanak, akik félelme szerint "onnan szervezkedjenek ellene", illetve folytathassa megtorló akcióit, ahogy Raman Prataszevics és Aljakszej Sota példája mutatja.

Cihanouszkaja külpolitikai tanácsadója, Valerij Kovalevszkij a Twitteren ítélte el a hatóságok friss döntését. A tanácsadó szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök súlyosan korlátozta az állampolgárok szabad mozgáshoz való jogát, azt állítva, hogy a külföldi tartózkodási engedély nem elég Fehéroroszország elhagyásához.

A mai események, az ellenzékiek üldözése, és a Ryanair-gép fehérorosz földre kényszerítésének megértéséhez egészen a 2020-as választásig kell visszamennünk. Aljakszandr Lukasenka – aki Európa utolsó diktátoraként híresült el – ugyanis a nemzetközi közösség szerint egy elcsalt választás után megkezdte hatodik ciklusát. A hivatalos, 80%-os győzelmet a fehérorosz vezetésen és az autoriter partnerországain kívül senki sem ismeri el, így nem csodálkozhatunk azon, hogy tömegtüntetések kezdődtek a választást követően.

A tüntetések sorozata annak ellenére is kitartott, hogy a fehérorosz erőszakszervezetek sorra verték le azokat, sebesítették, ölték meg a tüntetőket, és koholt vádak alapján börtönöztek be és kínoztak meg ellenzékieket. Ezekben a hónapokban élte hatalmának legnehezebb időszakát Lukasenka, aki azóta is megtorlással fenyeget mindenkit. Ennek lépéseit látjuk Raman Prataszevics és Aljakszej Sota példáján keresztül. Az Európai Unió és az Egyesült Államok büntetőintézkedésekkel válaszolt a Ryanair-gép földre kényszerítésére.

Címlapkép: Valery Sharifulin\TASS via Getty Images

deviza trader
GettyImages-10188160(1)
fiatalok oltása 12-15 évesek gyermek vakcina pfizer
izrael palesztine
Takarékbank_1

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
deviza trader