forint
Deviza

Szárnyal tovább a forint, de meddig mehet?

Portfolio
Szokatlanul intenzív csapkodás alakult ki ma a bankközi forintpiacon, amelynek során 346-347,5 között többször irányt váltott az árfolyam az euróval szemben és délutánra új tízhavi csúcsra ért kissé 346 alatt a magyar fizetőeszköz. Ebben segített neki a ma reggel felfelé módosított első negyedéves (egyébként is meglepően erős) GDP-adat és a kedvező feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index adat is, amelyek erősítik a piacon azokat a várakozásokat, hogy az MNB a hónap során kamatemelési sorozatba kezd. Inkább csak ennek mértéke és ütemezése a kérdéses. Technikai oldalon is vannak tényezők, amelyek a forint erősödését hajtják, hiszen néhány fontosabb szint már letört és a dollárral szembeni árfolyam éppen most ostromolja a 13 éves emelkedő trendvonalat 283-nál, ami ha szintén letörik, akkor további hullámszerű, akár jelentős erősödés is jöhet. A tegnapi amerikai munkaszüneti nap után ma már amerikai befektetők is újra vannak a piacon.

Nincs megállás, tovább erősödik a forint a dollárral szemben

A forint az euróval szemben a kédő délutáni kereskedésben "lenyugodni" látszik, a jegyzések 346,5 körül stabilizálódtak, de a dollár euróval szembeni gyengülése miatt (1,2250-nél jár már a kereskedés) a dollár/forint jegyzések tovább süllyedtek. Az imént már 283 alá bukott az árfolyam, azaz úgy tűnik, hogy az ebben a régióban húzódó 13 éves trendvonalat, illetve a 61,8%-os Fibonacci korrekciós szintet is letörheti akár az árfolyam.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Tovább erősödtek a kamatemelési várakozások, ez is hajtja a forintot

A jó keddi makroadatok (GDP, bmi) is szerepet játszanak abban, hogy a két héttel ezelőtti (május 18-i) állapothoz képest mérsékelten, jellemzően 5-15 bázisponttal tovább erősödtek a jegybanki kamatemelési várakozások és ez is szerepet játszik abban, hogy a forint kedden is erősödött.

A május 17-i jegybanki jelzés (júniusban kamatemelés jöhet) utáni napon a 3 hónap múlva induló 3 hónapos periódus átlagára szóló határidős kamatláb-megállapodás (3X6-os FRA) jegyzései 1,14-1,20%-ra ugrottak és ahhoz képest most a Refinitiv adatbázisában 1,20-1,26%-os jegyzéseket látunk. Két héttel ezelőtt a 6 hónap múlva induló 3 hónapos (6X9-es FRA) átlagos kamatláb-jegyzések 1,37-1,43%-nál jártak, most 1,44-1,50%-nál látjuk azokat.

Ezek a jegyzések azt jelzik, hogy a jelenlegi 0,75%-os egyhetes betéti rátához képest (amihez legalább felzárkózik majd a júniusi kamatemeléssel a jelenleg még 0,6%-on álló alapkamat) a 3 hónap múlva kezdődő 3 hónapos időszakra már 45 bázispont körüli, a 6 hónap múlva kezdődő 3 havi időszakra pedig már inkább 70 bázisponttal magasabb kamatkörnyezetet áraz most a piac (és ez köszön vissza az átlagos BUBOR-jegyzésekben, amelyek szintén emelkedtek az utóbbi két hétben 5-10 bázispontot).

A forint lendülete egyébként 346-nál elfogyott, azóta éles visszafordulás látszik 346,6-ig, és ezzel párhuzamosan az USDHUF is visszapattant 283-ról 283,5-ig.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Egy kis technikai pillanatkép

A forint a mai erősödéssel meggyőzően letörte a 100 hetes mozgóátlagot az euróval szemben (347,6-nál volt ez a szint), emellett letörte az emelkedő trendvonalat is 348 körül, továbbá meggyőzően alábukott a 2019-2020-as mozgás 38,2%-os Fibonacci korrekciós szintjének, amelyek a vasárnap esti elemzésünk szerint még addig visszatartották a forintot az erősödéstől. Ennek a három szintnek a letörése további forinterősödés felé mutat és így célba kerülhet a 2019 tavaszától 2020 tavaszáig bejárt mozgás 50%-os Fibonacci korrekciós szintje, ami 341,2-nél húzódik.

A forint további erősödése ellen szól viszont az, hogy a dollárral szembeni árfolyamban még két rendkívül erős szinttel továbbra is küzd az árfolyam: egyrészt a 13 éves emelkedkő trendvonallal, ami 283 körül húzódik, másrészt a 2018 tavasztól 2020 tavaszáig bejárt nagy mozgás 61,8%-os Fibonacci korrekciós szintjével, ami 283,2-nél húzódik. Egyelőre tehát ezeken a szinteken még nem jutott át a forint, és ahhoz, hogy a dollárral illetve az euróval szemben további erősödés jöhessen, előbb ezekkel meg kellene birkóznia.

Van egy visszahúzás 346,5-ig

Amilyen gyorsan erősödött a forint délután, olyan gyorsan vissza is gyengült: legalábbis 345,9-ről most 346,5-ig visszaugrott az euróval szembeni árfolyam.

Szárnyal tovább a forint, már 346-nál az euró

Az elmúlt háromnegyed órában egy újabb határozott forinterősödési hullám bontakozott ki, amelynek jegyében 346 alá süllyedt az euró jegyzése néhány pillanatra. A forint tehát újabb tízhavi csúcsra ugrott és közben a dollár ellenében is a 283-as szintet ostromolja, amhol egy 13 éve tartó emelkedő trendvonal húzódik. Ha ez letörne (az amerikai szereplők piacba bekapcsolódása mellett), akkor amint előző posztunkban már jeleztük: további jelentős tér nyílna ki a forint számára az erősödés felé.

A forint erősödése már május eleje óta tart, de azután gyorsult fel, hogy két hete, május 17-én az MNB alelnöke a júniusi kamatemelés lehetőségét belengette és amint az alábbi ábrán látszik: a forint azóta relatív felülteljesítővé vált a régiós devizák között az euróval szemben, hiszen 3%-ot erősödött, míg a lengyel zloty csak 1,3%-ot, a cseh korona pedig stagnált.

Újra belehúzott a forint és tízhavi csúcsra ugrott

A délelőtti csapkodás folytatódik a bankközi forintpiacon, hiszen az utóbbi egy órában megint erősödött a forint és így visszasüllyedt az árfolyam 346,5-ig, ami tízhavi forintcsúcsot jelent. A dollár ellenében 283 közelében járt az imént az árfolyam, ami kétéves forintcsúcsnak számít. A jelek szerint a forint főként a dollárral szemben továbbra is küzd egy fontos, 13 éve tartó emelkedő trendvonallal, próbál azon lefelé átjutni az erősödés felé és ha ez sikerül, akkor amint arra tegnap rámutattunk: további nagy erősödés jöhet, hiszen kinyílik egy legalább 10-15 egységnyi tér előtte.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Az említett 13 éve tartó emelkedő trendvonal éppen 283 körül húzódik, azt próbálja tehát most lefelé áttörni a forint (az erősödés irányába):

usdhufdel210601

Nem tartott ki a csúcs

Nem tartott sokáig a 347-es szint áttörése, már 347,4-nél jár a jegyzés, ami minimális forintgyengülést jelent tegnaphoz képest a délelőtti mélypontról pedig már egy egységet ugrott az euró-forint jegyzés.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Robbant a magyar GDP, sosem látott növekedés jöhet

Az előzetesen közölt 1,9%-kal szemben 2%-kal nőtt a magyar GDP az idei első negyedévben a tavalyi év utolsó három hónapjához képest a KSH részletes adatai alapján. A növekedéshez az ipari és az építőipari termelés mellett hozzájárult a koronavírus-járvány hatásaitól megtépázott szolgáltatószektor is. Elemzők a kedvező adatok miatt a korábban vártánál gyorsabb GDP-növekedésre számítanak az év egészében.

Tovább a cikkhez

Meg is van az új csúcs

Kedd délelőtt 346,5-ig erősödött a forint az euróval szemben, most 346,8-nál jár, ami 0,1 százalékkal alacsonyabb a tegnap esti árfolyamnál. Ezzel elmondható, hogy augusztus vége óta nem volt olyan erős a forint, mint ma, és innen már az egyéves csúcs sincs messze, ahhoz kicsivel 345 alá kellene kapaszkodni.

Itt a várt magyar GDP-adat: kiderült, miért hasít a gazdaság

Az előzetesen közölt 1,9%-kal szemben 2%-kal nőtt a magyar GDP az idei első negyedévben a tavalyi év utolsó három hónapjához képest a KSH részletes adatai alapján. A növekedéshez az ipari és az építőipari termelés mellett hozzájárult a koronavírus-járvány hatásaitól megtépázott szolgáltatószektor is. A meglepően erős első negyedéves GDP-adat után a legtöbb elemző felfelé módosította az év egészére vonatkozó növekedési előrejelzését. A következő időszakban a korlátozások feloldásával párhuzamosan erősödhet a gazdaság.

Tovább a cikkhez

Meglódult a magyar feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index

A március-áprilisi furcsa szétválás után a magyar feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index is északnak vette az irányt és így elkezdte közelíteni az eurózónás mutatót a ma közölt májusi érték szerint.

Tovább a cikkhez

Hajszálra újabb csúcsától a forint – Tud még tovább kapaszkodni?

Kedd reggel 347 felett egy hajszállal járt a forint az euróval szemben, ez nagyjából 30 fillérre van a néhány hete látott csúcstól. Az MNB közelgő szigorításának hírére csapott hirtelen erősödésbe a magyar deviza, majd kicsivel 347 alatt volt az eddigi mélypont az árfolyamban. A következő időszakban a fő kérdés az lehet, tud-e még innen menni a magyar deviza, június végén jön az MNB várva várt kamatdöntő ülése, ahol szinte biztosra vehető a szigorítás. Addig pedig a járványhelyzet mellett az inflációs kilátások uralhatják a hangulatot a piacon. A dollár jegyzése 284 alatt jár, míg az angol font 403,7 forintba kerül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A régióban a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással kezdte a napot. A feltörekvő piacon pedig a török líra stagnál, a dél-afrikai rand pedig 0,2 százalékos erősödéssel kezdett a dollárral szemben.

A dollár megpróbálkozott az erősödéssel, de az utóbbi napokban megint a gyengülés felé mozdult az euróval szemben. Így most ismét 1,22 felett jár a jegyzés. Többek között ez is segít a forintnak az erősödésben. A japán jen 0,1 százalékos erősödésben van a dollárral szemben, az angol font pedig szintén minimális erősödéssel kezdte a napot.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

deviza trader
GettyImages-10188160(1)
fiatalok oltása 12-15 évesek gyermek vakcina pfizer
izrael palesztine
Takarékbank_1

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
deviza trader