forint
Deviza

Nagy lendületet vett a forint, tízhavi csúcsát súrolja

Portfolio
A délutáni órák és tengerentúli makrogazdasági adatok felkavarták az állóvizet a devizapiacokon. Az amerikai dollár éles gyengülésbe kezdett, közben a feltörekvő piaci devizák ezzel párhuzamosan rákapcsoltak. A forint a délutáni órákban a 346-os szint alá került az euróval szemben, vagyis közel a tavaly augusztusban látott szintekhez.

A forint relatív teljesítménye is erős

A forint nemcsak az euróval szemben menetelt a pénteki kereskedésben, hanem például a lengyel zloty ellenében. A hazai fizetőeszköz ebben a keresztben 0,6%-kal értékelődött fel.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Folytatódott a forint erősödése

Nem állt meg a forint felértékelődése az euróval szemben a délutáni órákban. Így az EUR/HUF kurzusa a 346-os szint alá került. A jegyzések a 345,70-es szint alatt is jártak, tegnap 345,30 volt ennek az alja, ami tavaly augusztusi szintnek felel meg. Vagyis a forint a legutóbb 10 hónappal ezelőtt látott erős formáját kezdi mutatni.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Belehúzott a forint

Péntek délutánra 346,2-ig erősödött a forint az euróval szemben, ez 0,3%-kal marad el a csütörtök esti szinttől. A dollár most 284,5-nél jár, míg az angol font 403,6 forintba kerül.

Közben a dollár ismét gyengülésnek indult az euróval szemben, a jelenlegi 1,2168 körüli szint már 0,2%-kal magasabb a tegnapinál. Az amerikai deviza a vártnál gyengébb munkaerőpiaci adat megjelenése után kezdett esni.

A dollár erősödése akaszthatja meg a forint diadalmenetét

Péntek reggel 347,3 körül járt a forint az euróval szemben, ez minimális elmozdulást jelentett csütörtök estéhez képest. Az elmúlt napokban 346 alatt is járt a jegyzés, ami idei csúcsot jelentett a forint szempontjából, majd onnan többször is visszapattant az árfolyam. Még tegnap is járt 345,6 körül a forint, majd délután onnan gyengült vissza. Ebben elsősorban a dollár erősödése játszott szerepet, amire később még visszatérünk.

A fundamentális tényezők mellett a technikai kép is támogatta a forint erősödését: a dollár-forint jegyzés napok óta a hosszú távú emelkedő trendvonalon billegett és a dollár világpiaci erősödését látva sok befektető új dollárvételi pozíciókat nyithatott a forint ellenében és ez kihatott a forint euróval szembeni árfolyamára is.

A régióban a lengyel zloty és a cseh korona is stagnálással kezdte a napot. Közben a feltörekvő piacon a török líra megint gyengülésnek indult a kamatcsökkentési várakozások erősödése miatt, 8,73 körül jár már a dollár-líra árfolyam.

Említettük már a dollár erősödését, mely egyrészt a vártnál jobb munkaerőpiaci adatnak köszönhető, másrészt a Fed döntéshozói egyre nyíltabban beszélnek az eszközvásárlási program közelgő visszafogásáról (tapering), ami szintén ebbe az irányba hat. Ma délután jön még egy májusi átfogó munkanélküliségi adat, ami szintén hozhat mozgást a piacon. Most 1,21 közelében jár az euró-dollár jegyzés a korábbi 1,22 feletti szintek után.

Címlapkép: Getty Images

izrael palesztine
Takarékbank_1
oroszország koronavírus járvány
montenegró járvány
fodrasz covid korona

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
deviza trader forint árfolyam kereskedő