forint
Deviza

Tovább esett a forint, közeledünk a 350-es euróhoz

Portfolio
Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az utóbbi napokban elakadt a forint erősödése, kedd reggel már eleve 347-ről folytatódott a kereskedés az euróval, aztán délután csaknem 349-ig ugrott az árfolyam. Ezzel együtt is jelentősen felülteljesítő még a magyar deviza az utóbbi egy hónapban, amit az MNB felől érkezett kamatemelési jelzés táplált leginkább. Abban, hogy az utóbbi napokban elakadt a forint menetelése, fundamentális és technikai okok egyaránt szerepet játszhatnak.

Már 349-nél az euró

Folytatódik a forint esése a késő délutáni kereskedés során is: az euróval szembeni jegyzések már 349-nél járnak, a dollár kuzusa pedig 286,3-ig emelkedett. A forint mai 0,6%-os esése kilóg a régiós devizák mezőnyéből (az okait alább taglaltuk), hiszen a zloty és a korona stagnált, illetve erősödni tudott ma az euróval szemben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Tovább esett a forint, közeledünk a 350-es euróhoz

A kedd reggeli 347-ről folytatódott forint esése az euróval szemben, hiszen délután csaknem 349-ig ugrott az árfolyam. Most éppen 348,6-nál jár a kereskedés. A dollár jegyzések pedig 286,2-nél állnak.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Ezzel együtt is jelentősen felülteljesítő még a magyar deviza az utóbbi egy hónapban, amit az MNB felől érkezett kamatemelési jelzés táplált leginkább. Abban, hogy az utóbbi napokban elakadt a forint menetelése, fundamentális és technikai okok egyaránt szerepet játszhatnak. Fundamentális oldalon érdemes megemlíteni, hogy elképzelhető: kicsit túlszaladtak a piacon az MNB-vel kapcsolatos kamatemelési várakozások és ezek enyhülése a forint menetelését is megállíthatta.

Emellett az is lényeges, hogy éppen a ma közzétett első öthavi államháztartási hiány is rámutat: a költségvetési politika nagyon támogató, és ahhoz, hogy a hosszabb hozamok is alacsonyan maradjanak, az MNB kénytelen továbbra is intenzíven folytatni a kötvényvásárlási programját (ma 31 milliárdért vásárolt a másodpiacon). Az egyelőre nagyon laza fiskális és monetáris politika tehát kicsit rontja a forint megítélését, miközben mai elemzésünk szerint akár 7%-os GDP-növekedés is kialakulhat idén, annak inflációgerjesztő hatásával együtt.

Technikai oldalon pedig az is lényeges, hogy az USD/HUF-ban láthatóan a 283-nál tartó 13 éves emelkedő trendvonal volt az, ami megállította a forint menetelését és ez hatott vissza a forint euróval szemben 345-nél elfogyó erejére is.

Nincs megállás a gyengülésben

Délutánra 348,3-ig gyengült a forint, ez már fél százalékkal magasabb a tegnap esti árfolyamnál. Különösebb hír egyelőre nem látszik a magyar deviza gyengülése mögött, valószínűleg most látjuk az elmúlt hetek forinterősödésének és felülteljesítésének korrekcióját.

Tovább esik a forint

Kedd délutánra tovább gyengült a forint, a mostani 347,8-as szint már 0,3%-kal magasabb a hétfő estinél, de menetközben 348 felett is járt az euró-forint jegyzés.

Tényleg elbizonytalanodott a forint, már 347 felett az euró jegyzése

Kedd reggel 347,2-nél járt a forint az euróval szemben, ez 0,1%-os gyengülést jelentett a magyar deviza szempontjából tegnaphoz képest. Az utóbbi napokban egyértelműen elakadni látszik a magyar deviza erősödése, miután a 345-ös szintet nem tudta áttörni a forint, kicsit visszagyengült. Persze az utóbbi egy hónapban még így is 3,2%-os erősödésben van a hazai fizetőeszköz, amivel felülteljesítőnek számít. A dollár jegyzése 285-nél jár, míg az angol font 403,4 forintba kerül.

A forint versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással kezdte a napot. A feltörekvő piacon a török líra 0,1%-kal, a dél-afrikai rand pedig 0,3%-kal gyengült a dollárral szemben.

Az utóbbi napokban a dollár gyengülése is megtorpant az euróval szemben, részben ez jelent rossz hírt a feltörekvő piaci devizák, így a forint számára is. Kedd reggel 1,218 körül járt az euró-dollár jegyzés, ez 0,1 százalékos dollárerősödést jelent tegnaphoz képest. Közben a japán jen 0,2 százalékot, az angol font pedig 0,15%-ot gyengült a dollárral szemben.

Címlapkép: Getty Images

izzo lampa
deviza trader
GettyImages-10188160(1)
fiatalok oltása 12-15 évesek gyermek vakcina pfizer
izrael palesztine
Takarékbank_1

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
deviza trader