forint bankjegy getty stock
Deviza

Még tovább húzták a forintot a ma záporozó magyar bejelentések után

Portfolio
A keddi érdemi gyengülés után szerdán délelőtt rövid idő alatt visszaerősödött a forint az euróval szemben a 347-es szintre arra a határozott MNB-üzenetre, hogy júniustól kamatemelési sorozat jön, mert nagyon komolyan veszi a jegybank az inflációs veszélyeket. Ezzel párhuzamosan a kormány azt jelentette be, hogy a költségvetési politika lazább pályájába egy hatalmas szja-visszafizetést terveztek be és közben egy közel 0%-os kkv hitelkonstrukció is indul a jegybank leállítandó NHP programja helyébe. Délután aztán még tovább erősödödött a forint.

Még tovább húzták a forintot a ma záporozó magyar bejelentések után

A délutáni kereskedésben még tovább erősödött a forint, az euróval szembeni jegyzések 347-ről 346,4-ig süllyedt, azaz újra közelebb járunk ahhoz a 345-ös szinthez, ahol több hétig tartó menetelés után a minap elakadt a forint erősödési hulláma és visszagyengült tegnapra 349-ig.

Milliós összeget is jelenthet a családoknak Orbán Viktor mai ígérete

Komoly ígéretet tett a magyar családoknak szerdán Orbán Viktor: ha a gazdasági növekedés az idén meghaladja az 5,5%-ot, akkor 2022 elején az átlag alatt kereső gyermeket nevelők visszakaphatják egész éves befizetett személyi jövedelemadójukat (szja). Az intézkedéssel elsősorban az egy és két gyermeket nevelő családok járhatnak jól, ahol mindkét szülő dolgozik és az átlagbér alatt keres. Esetükben akár az egymillió forintot is meghaladhatja a visszajáró összeg.

Tovább a cikkhez

Záporoznak a magyar bejelentések, erősebb szinten ragadt a forint

A mai gazdaságpolitikai bejelentések mellett a forint a leginkább látványos mozgást délelőtt arra a bejelentésre mutatta, hogy Virág Barnabás határozott jegybanki küzdelmet ígért az infláció ellen és ezért júniustól megerősítette, hogy kamatemelési cilkust kezd az MNB és közben az NHP-t "lecsavarja", ami tehát a monetáris politikai kondíciók szigorodását jelenti. Ennek tompítása és a válságból való kilábalás folyamatának megolajzása érdekében közben a KAVOSZ-on keresztül a kormány egy kedvezményes hitelprogramot indít a kkv-knak. A forint a reggeli 349 közeli szintről délelőtt rövid idő alatt 347 közelébe erősödött, azaz a tegnapi esést ledolgozta, aztán azóta 347-347,5 közötti hullámzik a kereskedés.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Bankvezérek: sok a putyautas a törlesztési moratóriumban

Még mindig nem dőlt el véglegesen a törlesztési moratórium sorsa Magyarországon, annyi tűnik csak biztosnak, hogy szeptemberig velünk marad. A magyar bankszektor növekedési kilátásairól és várható nagy átalakulásáról beszélgettek a bankvezérek a Portfolio Hitelezés 2021 konferenciáján.

Tovább a cikkhez

Észre sem vesszük, pedig az infláció már régen elszabadult

Minden figyelő tekintet a fogyasztási cikkek piacára ragadt, csak a pénznek nem szólt még senki, hogy neki is ott lenne a helye. A pénz viszont már évekkel ezelőtt úgy döntött, inkább máshol csinál inflációt: a befektetési eszközök piacán. Az infláció nem játék, de az inflációnál nagyobb veszélyt jelenthet a gazdaságra nézve egy esetleges elhibázott jegybanki reakció. Amikor monetáris politikáról beszélgetünk, azt szoktam mondani, nem az a fő kérdés, hogy emeli vagy csökkenti-e a kamatot a jegybank, hanem az, hogy helyes döntést hoz vagy pedig hülyeséget csinál. Én elsősorban amerikai tőzsdei vállalatokkal foglalkozom, ezért a Fedre fókuszálva próbáltam meg átgondolni, hogy 2020 és 2021 extrém gazdasági-társadalmi helyzeteire mi lenne a helyes jegybanki lépés, a jelekből olvasva szerintem mit fog lépni a Fed, és a tőzsdei befektetőkre nézve ennek milyen következményei lehetnek. A járvány és a válság rengeteg társadalmi és gazdaságpolitikai kérdést és feladatot is felvetett, de jelen írásban csak a jegybanki politikára fókuszálok.

Tovább a cikkhez

Megjött a bejelentés: ez jön a Növekedési Hitelprogram után

Miközben a Magyar Nemzeti Bank a 3000 milliárd forintos keretösszeg elérésével kivezeti NHP Hajrá nevű konstrukcióját, a KAVOSZ újraindítási konstrukciókkal áll elő július 1-jével, amelyek folyószámlahitelként, beruházási és forgóeszköz célokra is igénybe vehetők lesznek a kis- és középvállalkozások számára – derült ki a Portfolio mai Hitelezés 2021 konferenciáján.

Tovább a cikkhez

A céges hitelprogramok sorsáról szóló döntésre várnak a bankok

A kkv-hitelprogramokról, a Növekedési Kötvényprogramról és az MFB céljairól hallgathatott előadásokat a közönség a Portfolio Hitelezés 2021 konferenciájának egyik délelőtti szekciójában.

Tovább a cikkhez

Hatalmas adókedvezményt lengetett be Orbán Viktor a családoknak

Matolcsy György jegybankelnök, Varga Mihály pénzügyminiszter és Parragh László kamarai elnök előadása után szólalt fel szerda délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő több ponton reagált az MNB elnökének javaslataira, és szinte minden tekintetben ellent mondott neki. Egyúttal Orbán Viktor bejelentette, hogy 2022 január-februárjában a gyermeket nevelő szülőknek visszaadná a kormány a 2021-es év után befizetett személyi jövedelemadó összegét, ha a GDP-növekedés 2021-ben egy bizonyos szint felett lesz.

Tovább a cikkhez

Matolcsy György előadása után megint belevettek a forintba

A szokásosnál nagyobb ma a volatiliás a forint piacán, ami a reggeli inflációs adat mellett a magyar gazdaságpolitika irányítóinak köszönhető. Matolcsy György már beszélt a Világgazdaság konferenciáján, most Varga Mihály tart előadást, majd Orbán Viktor következik. Közben a forint megint erősödik, most 347,36-nál jár.

Figyelmeztet a szakember: nem zárható ki egy negyedik járványhullám Magyarországon

Lecsengett a koronavírus harmadik hulláma Magyarországon, viszont a pandémiának még nincs vége. Az új variánsok miatt előfordulhat, hogy kellő óvintézkedés hiányában negyedik járványhullám is felüti a fejét hazánkban, a magas átoltottság ellenére is - mondta el Oroszi Beatrix, a  Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának igazgatója a Portfolio Hitelezés 2021 konferenciáján. A szakember az elkerülés végett a tömeges tesztelés fenntartását, a gyerekek oltását, illetve a variánskövető vakcinák alkalmazását javasolja, amely összességében még mindig jóval kevésbé költséges, mint egy újabb lezárási kör.

Tovább a cikkhez

Nem tartott sokáig az erősödés

Virág Barnabás szavai után újra gyengülni kezdett a forint, most 348,35-nél jár az euró jegyzése, ami már csak 0,1%-kal alacsonyabb a kedd estinél.

Virág Barnabás szavaira veszik a forintot

Az MNB alelnöke a Portfoilio Hitleezés 2021 konferenciáján beszélt szerda délelőtt, előadásában bejelentette, hogy a jegybank június végén szigorítási ciklusba kezd, a "leghatározottabb módon" fel fognak lépni az inflációs kockázatok ellen, melyeket szerinte a világ jegybankjai alulértékelnek. A beszéd után a forint 347,6-ig erősödött, ez már 0,3%-kal alacsonyabb a keddi árfolyamnál.

Virág Barnabás: júniusban indul a szigorítás, a leghatározottabban lép fel az MNB az inflációs kocká

A válság és a belőle való kilábalás is teljesen más most, mint a 2008-as válságban volt. Míg akkor hat év alatt, most másfél év alatt térhetünk vissza a válság előtti kibocsátási szinthez, a bankrendszer pedig ennek egyértelműen a támogatója – monda Virág Barnabás, az MNB alelnöke a Portfolio Hitelezés 2021 konferenciáján. Az MNB proaktív módon és határozott lépésekkel fog fellépni az inflációs kockázatok ellen (idén 4%-os, akár afölötti infláció lehet 6% körüli növekedés mellett), biztosítva az árstabilitást – jelentette ki. Az első szigorítási lépés júniusban jöhet.

Tovább a cikkhez

Alig mozdul a forint

A májusi inflációs adat megjelenése után is alig rezdült a forint az euróval szemben, most 348,4 körül jár a jegyzés, ami 0,1%-os forinterősödést jelent tegnaphoz képest.

Jelasity Radován: le kell zárni az általános moratóriumot!

A 2020-as az első olyan válság volt, amikor a bankszektor több hitelt folyósított, mint az azt megelőző évben, ez a jegybank és a kormány nélkül nem sikerült volna - hívta fel a figyelmet Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke a Portfolio Hitelezés 2021 konferenciájának nyitóelőadásában. Úgy vélte, a moratóriumos ügyfelek többsége nem azért nem fizet, mert nem tud, hanem mert nem akar. A jó ügyfeleknek nincs szükségük a moratóriumra, ezért az általános moratóriumot le kellene zárni. A moratórium sorsa a napokban dőlhet el.

Tovább a cikkhez

Itt a friss adat: maradt több mint nyolcéves csúcson az áremelkedés Magyarországon

Májusban 5,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbi szinthez képest, ezzel az inflációs ráta megegyezett az előző havival – közölte szerda reggel a KSH. A következő időszakban inkább enyhülésre lehet majd számítani, aztán ősszel megint emelkedhet az infláció.

Tovább a cikkhez

Elbizonytalanodott a forint, újra 350 közelében az euró

Szerda reggel 348,5-nél járt a forint az euróval szemben, ez gyakorlatilag megegyezett a kedd esti szinttel. A magyar deviza a korábbi erősödés után láthatóan elbizonytalanodott az utóbbi napokban, a 345-ös szintet többször is tesztelte, de nem tudta áttörni. Így jó eséllyel innen már stagnálás, kis gyengülés jöhet a következő időszakban, ennek első jeleit láttuk tegnap a korábbi erősödés korrekciójaként. A KSH reggel kilenc órakor közli a májusi inflációs statisztikát, ami még hozhat mozgást a forint piacán is, előzetesen az áprilisi 5,1%-ról még egy kis emelkedést vártak a szakemberek. A dollár jegyzése most 286,12-nél jár, míg az angol font 405 forintba kerül.

Tegnap a régiós versenytársakhoz képest is alulteljesítő volt a forint, ma reggel egyelőre a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással kezd. Varsóban ma kamatdöntésre figyelnek a befektetők, a lengyel jegybankot szintén az infláció szorongatja, szigorítani most még várhatóan nem fog, de a kommunikáció a korábbinál erősebb lehet. A feltörekvő piacon a török líra és a dél-afrikai rand is stagnál egyelőre.

A forint piacán látott fordulat részben azzal is összefügghet, hogy 1,22 felett a dollár gyengülése is elakadt. Egyelőre nem tudott jelentősen visszaerősödni az amerikai deviza, most 1,2177-nél jár a jegyzés, viszont egyelőre a további gyengülés is lekerült a napirendről. A japán jen szerda reggelre minimális elmozdulást mutat, és az angol font is ugyanott áll, ahol tegnap este a dollárral szemben.

Címlapkép: Getty Images

deviza trader
GettyImages-10188160(1)
fiatalok oltása 12-15 évesek gyermek vakcina pfizer
izrael palesztine
Takarékbank_1

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
deviza trader