forint készpénz
Deviza

Nagyon rég nem volt ilyen sérülékeny a forint – Ezért kell hamarosan lépnie az MNB-nek

Az infláció erősödése globális jelenség, azonban hónapok óta megszokott, hogy egész Európában a magyar áremelkedési ütem a legmagasabb. Már áprilisban több mint nyolcéves csúcsra, 5% fölé emelkedett a pénzromlás üteme, ez pedig a 0,6%-os alapkamattal párosulva azt jelenti, hogy hosszú évek óta nem látott mélységbe esett a magyar reálkamat. Ez pedig sérülékennyé teszi a forintot, így indokolt lehet az MNB szigorítása június végén.

Nagyon régen nem volt ilyen alacsony a magyar reálkamat

Már az áprilisi 5,1%-os inflációs rátát alapul vége sokéves mélypontra esett a magyar reálkamat, hiszen a 0,6%-os alapkamat jó ideje változatlan. A most megjelent májusi áremelkedési adat stagnálást mutatott, vagyis most mínusz 4,5% a magyar reálkamat.  

A legtöbb országban csak a napokban érkezik majd a májusi inflációs statisztika, de a korábbi adatok nem csak a régióban, hanem egész Európában a legmagasabb áremelkedésről tanúskodnak Magyarországon. A lengyel infláció 4,8%-ra gyorsult, ezzel az ottani reálkamat már kicsivel alacsonyabb a magyarnál.

Vagyis amikor a befektetők a kelet-közép-európai befektetésekről döntenek, akkor az alacsony reálkamat egyértelműen ellenünk szól.

Készítettünk egy még bővebb listát, hiszen a piacon nem csak régiós tőkeallokáció zajlik, hanem a régiónk a feltörekvő piacokon belül is harcol a minél jobb pozícióért. Néhány extrém feltörekvő országot (Venezuela, Irán) kivettünk a listából, mivel csak torzították volna a grafikont, de az látszik, hogy a vizsgált országok közül

a negyedik legalacsonyabb volt áprilisban a magyar reálkamat.

Érdemben csak az argentin és a nigériai reálkamat számít alacsonyabbnak, a szaúdi gyakorlatilag egy szinten van a magyarral. További érdekesség, hogy a globális összevetésben Lengyelország és Csehország is a ranglista második felében van, vagyis a kelet-közép-európai reálkamatok kimondottan alacsonynak számítanak a feltörekvő piacon.

De miért a reálkamat?

Felmerülhet a kérdés, hogy a befektetők miért lennének érzékenyek a reálkamatra. A forintpiac legtöbb szereplője külföldi, akiket nem érint a hazai infláció, számukra a nominális hozamot a külföldi inflációval lenne érdemes reálértékre hozni. A tapasztalat mégis azt mutatja, hogy a befektetők figyelik a belföldi reálkamatra. Ennek kézelfekvő oka, hogy a mélyen negatív reálkamat fenntarthatatlannak tűnhet, és az extrém laza kamatpolitikából fakadó rossz inflációs kilátás önmagában is gyengítheti a forintot. Természetesen a befektetői értékítéletnek csak egyik, bár igen jelentős szempontja a reálkamat.

Eddig megúsztuk, de már az MNB is látja a kockázatot

Az elmúlt hónapokban az egyik szerencsénk az volt, hogy a befektetők kockázatvállalási hajlandósága kifejezetten erős volt, nem indult el komoly kockázatkerülés a piacokon. Emiatt a befektetők

a korábbinál kisebb figyelmet fordítottak a reálkamatra.

Emellett a legtöbb feltörekvő piaci devizának jót tett a dollár erősödése is, a hagyományos összefüggés szerint ezek a devizák általában akkor kerülnek lejtőre, amikor a dollár erősödik. Egy év alatt az amerikai deviza majdnem 8%-kal gyengült az euróval szemben, de még az idei 1,17 körüli mélypont is messze van.

Ez látszik a forint árfolyamán is, bár a magyar fizetőeszköz esetében főleg az utóbbi egy hónapban indult be az erősödés, amikor az MNB egyértelműen jelezte a közelgő szigorítást.

Előbb Virág Barnabás, a jegybank alelnöke egy interjúban jelezte, hogy fordulat várható, majd néhány nappal később a májusi kamatdöntést követően a Monetáris Tanács közleménye megerősítette, hogy a júniusi ülésen szigorításra kell számítani, csak annak mértéke kérdéses. A jegybank elsősorban az erősödő inflációs kockázatokkal indokolta ezt, ami a reálkamat csökkenésében is megmutatkozik.

Szerdán a Portfolio Hitelezés 2021 konferenciáján még erősebben fogalmazott az MNB alelnöke: Virág Barnabás bejelentette, hogy szigorítási ciklusra készülnek, ami júniusban indul, ezzel a leghatározottabban fel akarnak lépni az inflációs kockázatokkal szemben.

Nem véletlen, hogy kamatemelésben gondolkodik a Monetáris Tanács, ezzel ugyanis növelni lehetne a reálkamatot. Egyrészt a magasabb alapkamat rögtön érezhető hatással lehet, másrészt az erősebb forintárfolyam az infláció leszorításában is segíthet.

Mitől fél az MNB?

Jogos persze a kérdés, mitől lett hirtelen ennyire proaktív a magyar jegybank, mely az utóbbi években inkább arról volt ismert, hogy mindenkinél jobban kitartott az alacsony kamatkondíciók mellett.

Erre magyarázat lehet, hogy tavaly a válság miatt jelentősen romlottak a magyar gazdasági fundamentumok: az adósságráta ismét 80%-ra emelkedett, a kormány pedig még a következő években is magas költségvetési hiánnyal számol. Ez pedig már önmagában is sérülékenyebbé teszi a magyar eszközöket, elsősorban a forintot és az állampapírokat.

Ezért lehet fontos a jegybanknak, hogy még azelőtt emelje kicsit a reálkamatot, hogy újra kockázatkerülés indul el a piacokon.

A következő hónapokban pedig bőven lehetnek olyan események, melyek ezt a kockázatkerülést, és azzal a feltörekvő devizák gyengülését kiválthatják. A legfontosabb a Fed szigorítása lehet azok után, hogy áprilisban a tengerentúlon is 4,2%-ra emelkedett az infláció. Az amerikai jegybank esetében egyelőre nem a kamat emelése lehet az első reakció, viszont

a havi 120 milliárddolláros eszközvásárlási program visszafogása már a második félévben aktuális lehet.

Nemzetközi szakemberek szerint pedig ez akár kisebb turbulenciát is okozhat a piacon, aminek a feltörekvő piacok lehetnek a vesztesei. Könnyen lehet, hogy attól tart az MNB is, hogy a romló magyar fundamentumok egy ilyen piaci feszültséggel párosulva a sérülékenységünket hangsúlyozzák ki, ennek próbál most elébe menni egy kamatemeléssel.

Címlapkép: Getty Images

diam
perma
bull
tokió japán
beruhazas
wisjh

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
deviza trader forint árfolyam kereskedő