FONTOS Koronavírus Magyarországon: megérkeztek a hétfő reggeli adatok
forint ezres
Deviza

Megint csak kóstolgatta a felat a forint, aztán gyengülni kezdett

Portfolio
Az utóbbi napok erősödése után megint kulcsszinthez ért a forint árfolyama, a 345-ös szintnél jár az euróval szemben, ahonnan korábban többször visszapattant már. A következő időszakban elsősorban a jegybanki döntések és az erősödő inflációs kockázatok mozgathatják az árfolyamot.

Visszapattantunk a falról

Péntek délelőttre 346,5-ig gyengült a forint az euróval szemben, ez már 0,15%-kal magasabb a tegnap esti szintnél, a kora reggelinél pedig majdnem másfél egységgel magasabb. A dollár 285-nél jár, az angol font pedig 403,34 forintba kerül.

Megint a 345-ös falat támadja a forint

Péntek reggel 345,65-nél járt a forint az euróval szemben, ami 0,1 százalékkal alacsonyabb volt a tegnap esti jegyzésnél. Hajnalban a 345-ös szintet is közelítette a jegyzés, egészen 345,2-ig erősödött a magyar deviza. Ez kulcsfontosságú szint, hiszen az utóbbi hetekben többször próbálkozott a 345-ös határ áttörésével, eddig sikertelenül, most újra megpróbálhatja ezt.

A forintot továbbra is elsősorban a kamatemelési várakozások erősítik, a héten az MNB alelnöke már tényként kezelte, hogy június végén kamatemelési ciklusba kezd a jegybank. Ennek köszönhetően erősödött vissza egy hónap alatt 360 közeléből a forint. A Monetáris Tanács ülése előtt azonban jövő szerdán jön még egy Fed-döntés, mely szintén izgalmas lesz majd a devizapiac szempontjából, így a forintra is hatással lehet. A dollárral szemben most 283,5-nél járunk, míg az angol font 402 forintba kerül.

Az utóbbi hetekben a régióban is felülteljesítő lett a forint köszönhetően a jegybank héja hangvételének, a lengyel zloty a forint 3,6%-os erősödése mellett 1,6%-ot javított egy hónap alatt, míg a cseh korona 0,6%-kal erősödött. Ma reggel egyelőre nem látszik jelentős elmozdulás a többi közép-európai deviza piacán sem. A feltörekvő eszközök közül a török líra egyelőre stagnál a dollárral szemben, míg a dél-afrikai rand 0,3%-kal erősödött.

Említettük a jövő szerdai Fed-döntést, mely elsősorban a dollár árfolyamára lehet hatással. Az EKB tegnapi döntése, illetve a vártnál magasabb, 5%-os amerikai inflációs ráta egyelőre nem hozott komolyabb kilengést, péntek reggel 1,2192-nél jár az euró-dollár, ami 0,2%-kal magasabb a tegnap estinél A befektetők egyelőre az amerikai jegybank jövő heti kommunikációja előtt kivárnak, a magas infláció miatt várhatóan a korábbinál szigorúbb hangnemet kell megütniük a közleményben, illetve Jerome Powellnek a sajtótájékoztatón is. Ez pedig visszaköszönhet a friss makrogazdasági előrejelzésekben, illetve a döntéshozók kamatpálya-prognózisában is.

Címlapkép: Getty Images

bmw
GettyImages-1233556785
medvetozsdebika_frankfurtitozsde
hoseg budapest voros riasztas figyelmeztetes210619
bitcoin

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
forint ezres