forint
Deviza

SocGen: rákapcsolhat a forint az MNB kamatemelése után

Portfolio
Már a harmadik negyedév végére 335-ig erősödhet a forint az euróval szemben azt követően, hogy az MNB júniusban megkezdi kamatemelési ciklusát – olvasható a Societé Generale (SocGen) friss elemzésében. A francia bank az általános piaci vélekedésnél lényegesen optimistább ezzel, bár lát kockázatokat az előrejelzésben.

Új korszakot jelent a forint szempontjából, hogy a magyar gazdaság kilábalása meglepően erős az eddigi adatok alapján, a gazdaság ledolgozhatja a válság hatását az év közepére – olvasható a SocGen friss feltörekvő piaci elemzésében. Az infláció 5% fölé emelkedett közben, ami megfelelt a jegybank előzetes várakozásainak, azonban az erősödő kockázatok és az erős gazdasági teljesítmény szigorítás felé terelte az MNB-t.

A Monetáris Tanács már májusban hivatalos közleményében jelezte, hogy közeleg a kamatemelés, majd a jegybank vezetői ezt már több nyilatkozatban és előadásban megerősítették az utóbbi hetekben, így

gyakorlatilag biztosra vehetjük, hogy az MNB jövő kedden kamatot emel majd.

A SocGen szerint 2022 végéig összesen 165 bázisponttal emelkedik a magyar alapkamat, a ciklus egy 30 bázispontos szigorítással kezdődhet. A jegybanki fordulat mellett a gazdaság javuló fundamentumai is támogathatják a forintot, továbbra is erős a működőtőke-beáramlás, javul a termelékenység és az export. Így tartósan megfordulhat a magyar deviza utóbbi években látott gyengülő trendje. 2022 végére a bank szakemberei szerint 325-ig erősödhet a forint, de ennek a javulásnak nagy része rögtön a kamatemelési ciklus megkezdése után várható, már idén szeptemberre 335-ig jöhet le az euró-forint árfolyam.

A fenti előrejelzés kockázata a SocGen szerint az, ha az MNB visszakozik, mégsem lesz annyira szigorú a monetáris politikában, mint várják, így tolerálja a cél feletti inflációt. Ebben az esetben erőteljes gyengülés fenyegetné a forintot.

Saját mai elemzésünk a felkorbácsolt piaci kamatermelési várakozásokról:

Címlapkép: Getty Images

amerikai kongresszus capitolium sötétség
dolgozó worker gyár gyári munkás ipar kereset fizetés
USA koronavírus Egyesült Államok Covid-19

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Piaci trendek, fordulók azonosítása
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
forint