forint bankjegy
Deviza

Ütötték ma a forintot, betett neki a Fed döntése

Portfolio
A szerda esti Fed kamatdöntéskor elhangzott üzenetek jelentős dollárerősödést váltottak ki már tegnap este, de ez csütörtökön folytatódott, így az euró/dollár jegyzések két hónap után már bőven 1,20 alatt járnak. Emiatt szenvedett csütörtökön a forint, igaz jobban, mint a régió többi devizája, hiszen délután átmenetileg 356 felett is jártak a jegyzések, azaz egyhavi mélypontra bukott. A dollár/forint jegyzések még jobban meglódultak észak felé, az árfolyam a 299-es szintet is megközelítette. A forint esésében a Fed által kiváltott dollárerősödés mellett az a piaci bizonytalanság is meghúzódhat, hogy nem tudják a szereplők: jövő kedden milyen mértékben emel kamatot az MNB és hogy utána a további emelés mikor és milyen ütemű lesz.

Tovább püfölik a forintot

Nem nyugszanak a forint támadói: folyamatosan gyengül a magyar fizetőeszköz és lassan a napon belüli mélypontot is eléri. Jelenleg 355,72 forintot kell adni egy euróért, a napon belüli rekord 356,07.

Megint ütöttek egyet a forinton

Ma 19:20-kor ütöttek egyet a forinton: gyakorlatilag egy perc alatt leromlott 355,3-ra az euróval szemben a magyar fizetőeszköz a 355,24-ről. Most éppen 355,267.

Ütötték ma a forintot

A délutáni kereskedésben átmenetileg 356 felett is járt az euró jegyzése, azaz 1% feletti esést láttunk a forintnál, majd a kora esti időszakban némileg vissza tudott erősödni. Ez azonban még mindig azt jelenti, hogy 355,5 körül jár a kereskedés. A dollár kitartóan erősebb a főbb devizákkal szemben, így a forint ellenében is, a jegyzések 298 körül mozognak most a bankközi piacon.

Ütik tovább a forintot

Az elmúlt percekben még tovább ütötték a forintot, 356 felett is járnak az euróval szembeni jegyzések, azaz reggeli 352-es jegyzésekhez képest 4 egységgel emelkedett az árfolyam (bő 1%). Aztán most van egy kis visszahúzás 355,8-ig, de még mindig gyengébb a forint, mint az MNB-alelnök május 17-i bejelentésekor láttuk (355,2), hogy júniusban már kamatemelés várható. Közben viszont a kamatemeléssel kapcsolatos várakozások meredeken emelkedtek, mindez pedig érdekes helyzetet teremt.

Nincs fellélegzés: 355 közelében az euró

Kitartóan erősebb szinteken mozog a dollár az euróval szemben a tegnap esti Fed kamatdöntés után (közelítünk az 1,19-es szinthez), így a forintra nehezedő leértékelődési nyomás sem enyhül. Az euróval szembeni jegyzések most újra 355 közelébe ugrottak (354,9), a dollárral szembeniek pedig 297,4-ig.

Miért esik a forint? - Így látja egy devizapiaci szakértő

A forint csütörtökön még tovább az euróval és különösen a szárnyaló dollárral szemben, miközben amint megírtuk: a kamatemelési várakozások tovább erősödtek a határidős piacon. Megkérdeztünk gyorsan egy devizapiaci szakértőt, hogy ő mit gondol, hogyan látja most a folyamatokat.

Tovább a cikkhez

Kicsit visszajött a forint

A 355-ös szint alulról megközelítése után erősödni kezdett a forint az utóbbi fél órában: a jegyzések ismét közelebb járnak a 354-es szinthez. A dollár kurzusa most 296,8-nál jár a bankközi piacon.

Majdnem ugyanoda visszagyengült a forint, ahonnan elindult a május közepi szárnyalása

A forint csütörtöki esésével az euró elleni jegyzések az előbb csaknem 355-ig ugrottak, azaz majdnem ugyanoda visszagyengült a forint, ahonnan május 17-én reggel az MNB-alelnöki kamatemelési üzenetre szárnyalni kezdett. Ez mindenképpen érdekes, mert közben a piacon jelentősen felerősödtek a kamatemelési várakozások - amint azt tegnapi elemzésünkben megírtuk -, és közben jönnek sorozatosan az olyan külföldi banki elemzések is (SocGen, Morgan Stanley), amelyek már a jövő keddi ülésre 0,9%-ra, vagy 1%-ra emelkedő alapkamatot és egyhetes betéti rátát várnak.

Tegnaphoz képest a BUBOR kamatok nem emelkedtek az 1 héttől 9 hónapig tartó, általunk figyelt lejáratokra, de a határidős kamatláb-megállapodások (FRA-k), igen, méghozzá 4-7 bázisponttal. Ez tehát azt jelenti, hogy a tovább erősödő kamatemelési várakozások mellett esik a forint.

A jelek szerint a Fed által küldött üzenet most erősen hat a piacokra és közben lehetnek egyedi, magyarspeficikus tényezők is a gyengülés mögött (hiszen is is nagyobbat esett a forint, mint a régiós devizák).

  • Az egyik ilyen az lehet, hogy bizonytalan a piac a jövő keddi kamatemelés tényleges mértékével, illetve azzal kapcsolatban, hogy utána milyen gyakorisággal és milyen mértékben hajlandó majd szigorítani az MNB.
  • A másik ilyen pedig a minap elfogadott, pedofiltörvénynek nevezett jogszabály körüli erőteljes tiltakozó nemzetközi reakciókkal függhet össze, ami miatt egyes befektetők aggódhatnak, hogy ez esetleg majd az EU-pénzek folyósítására, vagy egyéb döntésekre kihathat idővel (lengyel városok tavaly elestek valamennyi EU-s pénztől a "melegmentes" övezetek kihirdetése után).

Amint az alábbi relatív árfolyamteljesítményt mutató grafikonunkon látszik: a május 13-i kezdő dátumhoz képest a forint már csak 1%-os erősödésben jár, noha május végéig felülteljesítő volt a régiós devizákhoz képest, most viszont már beleolvad a mezőnybe.

Egyre csúnyább a forint esése, szárnyal a dollár a Fed döntése óta

Továbra is jó erőben van a dollár a Fed tegnap esti döntése nyomán, az euró ellenében 1,1930-nál jár, ami kéthavi dollárcsúcsot jelent. Közben mivel a forint az euróval szembeni is esik tovább, már 354,8-nál jár, így a dollár/forint jegyzések meredeken emelkednek és már 297,2-nél járnak. Tegnap este a Fed-döntés előtt még 290-nél kereskedtek vele, azaz 16 óra leforgása alatt 7 egységgel ugrott az árfolyam.

Erősödik tovább a dollár, esik a forint

A dollár már 1,1940-nél jár az euróval szemben, azaz még tovább erősödött a Fed esti kamatdöntésének üzenetei hatására. Tegnap este óta csaknem 200 pippel ugrott a dollár, ami azért már jelentősnek számít.

A dollár további erősödése hatására a forint is tovább esett, az euróval szembeni jegyzések már 354 közelébe ugrottak. Lassan közelítünk ahhoz a május 17-i szinthez (355-356 között), ahonnan elkezdődött a forint szárnyalása, amikor az MNB alelnöke jelezte, hogy júniusban kamatemelés várható.

A dollár a tegnap esti Fed kamatdöntés hatására már 2%-kal ugrott a forinttal szemben, ami szintén jelentősnek számít. A jegyzések már 296 felett járnak.

Morgan Stanley: 1 százalékra emelheti a kamatot kedden az MNB

Jövő kedden 1%-ra emelheti az alapkamatot és az irányadó egyhetes betéti rátát is az MNB Monetáris Tanácsa – olvasható a Morgan Stanley friss elemzésében. Az amerikai bank szerint a következő időszakban az lehet a legnagyobb kockázat a forint szempontjából, ha a jegybank csalódást okoz a befektetőknek.

Tovább a cikkhez

Szárnyal tovább a dollár, ez nem jó hír a forintnak

A dollár a délelőtti kereskedésben még tovább erősödött, a jegyzések 1,1950-ig estek az euróval szemben, azaz kéthavi csúcsra ugrott a zöldhasú.

A Fed jelentősen emelte az idei inflációs prognózisát, de összességében nem aggódik amiatt, hogy tartósan és jelentősen cél feletti infláció alakulna ki az Egyesült Államokban, ezért egyelőre még csak beszélni kezdett róla, hogy majd valamikor az év vége körültől elkezdi visszafogni a havi 120 milliárd dolláros eszközvásárlási programját. Az első kamatemelés talán majd 2023-ban jön el, tehát összességében támogató a Fed politkkája továbbra is, de a piac a friss előrejelzéseket és üzeneteket összességében a vártnál héjábbnak értékelte, erre erősödik a dollár és estek az amerikai részvényindexek este.

A dollár erősödése rendszerint nem tesz jót a feltörekvő piaci devizák megítélésének, ez most is így van: a forint is esni kezdett megint. Az euróval szemben 353,5-ig lendületek a jegyzések az iménti percekben, és mivel a dollár szárnyal, így a dollár/forint jegyzések már 295,6-nál járnak.

Pár napja még 283 körül is jártak az USDHUF jegyzések, és amint az alábbi ábrán látszik: nem véletlen, hogy itt akadt el a forint erősödése, ahonnan a technikai elemzés szabályai alapján mintaszerűen pattant el északi irányba. Amint arra ugyanis sok alkalommal felhívtuk a figyelmet az elmúlt hetkeben: itt húzódott a 13 éves emelkedő trendvonal, ami láthatóan fontos támasz volt, ami megtartotta az árfolyamot.

Nem érdemes az infláció miatt pánikolni. Egyelőre

A SocGen elemzője, Albert Edwards híresen pesszimista a részvénypiacok további emelkedésével kapcsolatban, a tőzsdei veterán most közzétett egy elemzést a világszerte egyre magasabb inflációval kapcsolatban, amiben éppen, hogy hűti a kedélyeket, és nem annyira pesszimista, mint más elemzők. Edwards egyetért az amerikai jegybankkal abban, hogy az infláció emelkedése átmeneti lesz, és úgy véli, hogy a befektetők magasabb inflációval kapcsolatos aggodalmai hamarosan el fognak tűnni. De csak átmenetileg.

Tovább a cikkhez

A dollár erősödése újabb csapás a forintnak

Csütörtök reggel 352,13-nál járt a forint az euróval szemben, ez minimális erősödést jelentett a szerda esti szinthez képest, de így sem tudta kiheverni a tegnapi esést a magyar deviza. Az elmúlt egy hétben így már 1,8%-kal gyengült a forint, a jelek szerint a 345-ös határ volt a jegyzés alja egy időre. Innentől a legnagyobb kérdés, hogy a jövő kedden várható kamatemelésre hogyan reagál majd a forint, mennyire árazták be a befektetők az MNB szigorítását. A dollárral szemben most 293,81-nél járunk, míg az angol font 410,9 forintba kerül.

A forint versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással kezdték a napot. Az utóbbi időszakban a forint aluteljesítő volt, a zloty 1,3%-kal, a korona pedig 0,6%-kal gyengült egy hét alatt. A feltörekvő piacon ma reggel a török líra minimális gyengülésben van a dollárral szemben, míg a dél-afrikai rand 0,2 százalékot javított.

Említettük már a dollár erősödését, az amerikai deviza szerda este egy százalékkal ugrott az euróval szemben, így 1,20 környékére esett a jegyzés. Most 1,1983-nál jár az árfolyam, ami további 0,1 százalékos süllyedést jelent. A jelek szerint a befektetők vették a Fed szigorúbb üzeneteit és elkezdték beárazni a fordulatot az amerikai monetáris politikában. A japán jen és az angol font egyelőre stagnálnak ma reggel.

Címlapkép: Getty Images

Itt a Fed döntése, ugrik a dollár!

A vártnak megfelelően az eddigi szinten hagyta az irányadó kamatot a Fed Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC), és a havi 120 milliárdos eszközvásárlás keretösszege sem változik. Ugyanakkor az idei inflációs prognózist jelentsen megemelte a jegybank, azonban szerinte csak átmeneti lesz az ugrás. A dollár pillanatokon belül erősödéssel reagált a döntésre.

Tovább a cikkhez

Felkorbácsolta az MNB a kamatemelési várakozásokat, mi lesz a forinttal?

Azóta, hogy a Magyar Nemzeti Bank alelnöke május közepén bemondta: kamatemelésre készül a jegybank júniusban az inflációs kockázatok ellensúlyozása érdekében, szinte folyamatosan és jelentősen erősödtek a piacon a kamatemelési várakozások. A piaci árazások azt mutatják, hogy olyan szintre ugrottak a bankközi kamatok, illetve a várt kamatemelések mértéke, mint amilyenekre nem, vagy csak egy-kétszer volt példa az utóbbi 5 évben. Nagy kérdés, hogy ilyen intenzív kamatemelési sorozatot valóban végrehajt-e majd az MNB a következő 6-12 hónap során és az is, hogy ettől eltérő pályán halad, akkor az mit okoz a forint árfolyamában.

Tovább a cikkhez

SocGen: rákapcsolhat a forint az MNB kamatemelése után

Már a harmadik negyedév végére 335-ig erősödhet a forint az euróval szemben azt követően, hogy az MNB júniusban megkezdi kamatemelési ciklusát – olvasható a Societé Generale (SocGen) friss elemzésében. A francia bank az általános piaci vélekedésnél lényegesen optimistább ezzel, bár lát kockázatokat az előrejelzésben.

Tovább a cikkhez
fehér ház donald trump joe biden amerikai elnökválasztás 2020 usa
pag sziget horvatorszag
indiai mutáns koronavírus mutáció variáns
európai bizottság brüsszel eu európai unió
harry potter
bukarest
nyar_meleg_hoseg
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
forint