forint191231
Deviza

Szárnyra kapott a forint Matolcsy György üzeneteire

Portfolio
Kedden délelőtt kismértékű forintgyengülés történt, aztán az MNB 2-kor bejelentett kamatdöntésére (+15 bázispont 0,9%-ra) kezdetben eséssel reagált. Az euróval szembeni jegyzések átmenetileg 356,5 felett is jártak, azaz öthetes mélypontra bukott a forint, majd a 3 órási kamatdöntési sajtótájékoztató üzenetei hatására (akár havonta is bekövetkezhet kamatemelés) szárnyra kapott a forint. A jegyzések délután 4 óra tájban 352 alatt jártak.

Gyengül a dollár a Fed-elnök meghallgatása előtt

Magyar idő szerint este 8 órakor sor kerül Jerome Powell Fed-elnök meghallgatására a Kongresszus előtt. A dollár gyengüléssel várja az eseményt az euróval szemben: jelenleg 1,193 dollárt kell adni az egységes piac devizájáért.

Nem erősödtek tovább a kamatemelési várakozások az MNB döntése után

A jelek szerint a határidős kamatpiaci szereplőket nem érték váratlanul az MNB ma délutáni kamatdöntésekor elhangzott üzenetek (pl. akár havonta is lehet szigorítás), ugyanis ránézve a határidős kamatláb-megállapodások jegyzéseire, egyik releváns futamidőnél sem látunk néhány bázispontnál nagyobb változást valamely irányba.

Tovább a cikkhez

Erősebb szinten látszik stabilizálódni a forint

A hullámszerű forinterősödés 3-4 óra között lezajlott arra az üzenetre, hogy akár havonta is kamatot emelhet az MNB, és délután 4 óra óta már annak a jelei látszanak, hogy az első hullámszerű erősödésen túl vagyunk. A jegyzések a 351,5-ös szint körül hullámoznak.

Éles fordulat a forintnál

A forint most már 351,4-es szintnél jár az euróval szemben, ami azt jelenti, hogy 0,6%-kal erősebb a tegnap este 11 órási "záró" szintjéhez képest az euróval szemben (de napközben ugye éles fordulatot láttunk 356 felettről 352 alá). Még ezzel a 0,6%-os erősödéssel is felfelé kilóg a régiós devizák közül, mert a cseh korona stagnált, a lengyel zloty pedig 0,1%-kal erősödött csak.

A napos grafikonokon is látszik a mai éles fordulat az árfolyamban, a 356,5 körüli ellenállásról élesen lefordult a forint az euróval szemben, a dollár ellenében pedig a kerek 300-as szintről történt most meg ez.

Folytatódik a szárnyalás, nagy mozgás napon belül

Arra az üzenetre, hogy akár havonta is megtörténhet a kamatemelés (a sajtótájékoztatón ez az erősebb üzenet hangzott el, míg a hivatalos közleményben ennél gyengébb üzenet van), folytatódik a forint szányalása a bankközi piacon. A sajtótájékoztató 3 órási kezdetekor még 355,7-nél állt a forint az euróval szemben, de aztán jelentősen erősödött és mostanra már 351,7-nél jár, azaz 4 egységgel, 1,1%-kal ugrott erre a vártnál erősebb üzenetre.

Ugrik tovább a forint, a havi kamatemelés lehet a mozgatórugó

A 3-kor kezdődött MNB-sajtótájékoztatón elhangzó üzenet, miszerint havonta is megtörténhet a kamatemelés a következő hónapokban, meglepően intenzív monetáris szigorítási sorozatnak tűnhet sok piaci szereplő számára (a legtöbben negyedévente várták, hogy majd lép a jegybank az aktuális inflációs jelentés számainak függvényében). Éppen ezért az utóbbi percekben még tovább ugrott a forint, az euróval szembenib jegyzések 353 alá buktak, noha 23 perce még 356 körül jártak.

Matolcsy: kamatemelési ciklus kezdődött Magyarországon, havonta dönthetük

Délután háromkor online sajtótájékoztatót tart az MNB vezetése, Matolcsy György elnök és az alelnökök. Az esemény apropója az lehet, hogy a Monetáris Tanács közel tíz év után először emelte meg az alapkamatot. A mai kamatdöntéshez kapcsolódó eseményekről (előzmények, közlemény, előrejelzés, piaci reakciók stb.) külön beszámolunk, az összes hírt - beleértve a sajtótájékoztatón elhangzottakat - itt tudják nyomon követni az olvasóink.

Tovább a cikkhez

Szárnyra kapott a forint Matolcsy György üzeneteire

A 3-kor megjelent kamatdöntési indoklás üzenetei (összeolvasztják az alapkamatot és az egyhetes betétet és újra az alapkamat lesz az irányadó eszköz), illetve az a jelzés a kamatdöntési sajtótájékoztatón Matolcsy György által elmondott üzenet, hogy havonta fognak dönteni a kamatemelési ciklus folytatásáról, részletes adatemelés mellett, összességében határozott forinterősödést váltottak ki.

Az euróval szembeni jegyzések 356 közeléből 354-ig ugrottak, azaz visszaerősödött oda a forint, ahonnan a kamatdöntés bejelentésekor elkezdett esni.

Megemelte idei és jövő évi inflációs előrejelzését az MNB

A délután 2-kor bejelentett 15 bázispontos effektív kamatemelés után 3-kor közzétette a friss inflációs jelentés legfőbb előrejelzéseit és a legyezőábrákat a Magyar Nemzeti Bank, amelyek azt mutatják, hogy megemelte mind idei, mind jövő évi átlagos inflációra vonatkozó prognózisát az MNB. Emellett az idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését is megemlte a 4-6% közötti széles sávból 6,2%-ra. Ezek indokolhatták az MNB ma bejelentett első 15 bázispontos kamatemelését és a közlemény szerint a negyedéves gyakorisággal várható kamatemelési sorozatot.

Tovább a cikkhez

Itt a jegybank kamatemelés utáni közleménye: szigorítási ciklus indul Magyarországon!

A Monetáris Tanács megítélése szerint az árstabilitás biztosítása érdekében kamatemelési ciklus indítása, ezzel együtt pedig az egyhetes betéti eszköz kamatának az alapkamat 0,9 százalékos szintjére történő emelése indokolt. - derül ki a jegybank 15 órakor megjelent közleményéből. Ezzel a jegybank bejelentette az effektív kamatemelést, hiszen az irányadó kamat az egyhetes jegybanki betét, aminek a hivatalos meghatározására ugyan csak csütörtökön kerül sor, de már most kiderült, hogy 15 bázispontot szigorít az MNB.

Tovább a cikkhez

Esik a forint az MNB kamatemelése mellett

A kamatemelés bejelentése óta eltelt 26 perc alatt határozott forintesés alakult ki: az euróval szembeni jegyzések már 356-os szintet közelítik, míg a döntés előtt 354 közelében járt a kereskedés a bankközi piacon. A dollár/forint jegyzések 299,25-ig ugrottak a bankközi piacon.

Gyengüléssel reagált a forint az MNB döntésére

A 0,6%-ról 0,9%-ra emelt alapkamat hírére első reakcióként 354 körülről 355,5-ig esett a forint, majd 4 perccel a döntés bejelentése után 354,8 körül kezdett stabilizálódni az árfolyam. Elmondható tehát, hogy a vártnak megfelelő kamatemelés hírére is némi gyengüléssel reagált a forint. Az MNB döntésének további részletei majd 3-kor válnak ismertté.

Közel tíz év után megtörtént: alapkamatot emelt az MNB!

Az eddigi 0,6 százalékról 0,9%-ra emelte az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa, ezzel közel tíz év után az első hasonló lépést láttuk. Hamarosan jön a döntés indoklása a közleményben, illetve sajtótájékoztatót is tart a jegybank vezetése. Mindezek mellett a friss GDP- és inflációs prognózis is megjelenik.

Tovább a cikkhez

Gyengül megint a forint

Gyengülni kezdett a forint kedd délelőtt az MNB kamatdöntését megelőzően. Most 354,3 körül jár a jegyzés, ami 0,3%-kal magasabb a hétfő estinél.

Ma eljön az igazság pillanata a forint számára

Kedd reggel 353,8 körül járt a forint az euróval szemben, ez 0,2%-kal volt magasabb a hétfő esti jegyzésnél. Az utóbbi hetekben érezhetően gyengült a forint, korábban a 345-ös szintet nem tudta átvinni, majd onnan pattant vissza. Ez egyrészt a Fed múlt heti kamatdöntésének volt köszönhető, ami komoly dollárerősödést váltott ki a piacon, másrészt a befektetők elkezdtek elbizonytalanodni az MNB mai döntése előtt. Az elemzők egy része szerint félő, hogy a jegybank csalódást okoz majd a várakozásokhoz képest, a beárazott 30-40 bázispontnál kisebb is lehet a kamatemelés. Az biztos, hogy délután izgalmak várnak ránk, szokás szerint kettőkor teszi közzé kamatdöntését a Monetáris Tanács, majd háromkor jön a közlemény az indoklással. Emellett elképzelhető, hogy sajtótájékoztatót is tart a jegybank a kamatemelés apropóján. A dollárral szemben most 297,15-nél járunk, míg az angol font 413,3 forintba kerül.

A forint versenytársai egyelőre stagnálnak, a lengyel zloty és a cseh korona is alig mozdult. A feltörekvő piacon közben a török líra 0,2 százalékkal erősödött a dollárral szemben, a dél-afrikai rand pedig minimálisan erősödött.

Említettük már a dollár erősödését, az amerikai deviza alig egy hét alatt 2%-ot javított az euróval szemben. Ma reggel 1,19 körül jár a jegyzés, ez tegnaphoz képest minimális dollárerősödést jelent. A japán jen közben 0,1%-kal, az angol font pedig 0,2%-kal gyengült.

Címlapkép: Getty Images

autópálya sztráda torlódás
trader23
koronavírus 2020 03 14
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mire kell figyelned? Melyek az első lépések?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
tizezer forint bankjegy