pénz, euró
Deviza

Megint falba ütközött a forint, aztán elkezdett gyengülni

Portfolio
A keddi MNB kamatemelés és további szigorításokkal kapcsolatos üzenet határozott forinterősödést váltott ki a 356 körüli szintről 350-ig az euróval szemben, amit szerdán megtartatott, csütörtök délelőtt pedig fokozni próbált a forint. A 349-es szintnél azonban ma is elakadt a magyar fizetőeszköz, és délutánra 351-ig visszagyengült az euróval szemben. Mindez azután történt, hogy az MNB ma közzétett inflációs jelentése még inkább rávilágított: az alap inflációs mutatókban láthatóromlás miatt kellett lépnie a jegybanknak és a következő hónapokban is jöhet további szigorítás.

Megint falba ütközött a forint, aztán elkezdett gyengülni

A délelőtt közzétett MNB inflációs jelenés rávilágított arra, hogy az alap inflációs mutatókban most teljesen más pályát lát a jegybanki stáb, mint márciusban, és ezért volt szükség arra, hogy kamatot emeljen az intézmény, illetve kilátásba helyezze a további szigorításokat is. Ez lehetett az az üzenet, amire délelőtt átmenetileg 349-ig erősödött a forint az euróval szemben, de itt elfogyott az ereje (tegnap ez 348-nál következett be) és elkezdett gyengülni. Most már 351-nél jár a kereskedés, a dollárral szembeni árfolyam pedig 293,7-nél.

A most közzétett felülvizsgált amerikai GDP-adat megegyezett a várttal és az eddig közzétettel, illetve a heti friss munkanélküli segélykérelmi statisztika sem tért el érdemben a várttól, így ezek nem mozgatták meg a dollár árfolyamát.

Évek óta nem volt ilyen jó helyzetben a forint, a 340-et is simán megcélozhatja

Továbbra is kifejezetten alacsony a forint elleni spekulatív pozíciók állománya, utoljára majdnem négy éve értékelték a külföldi befektetők ennyire pozitívan a magyar devizát – derül ki az MNB szokásos ábrakészletéből. Komolyabb fordulópontot jelenthet az MNB kedden elindított kamatemelési ciklusa, ami a forintnak is meghozhatja az áttörést.

Tovább a cikkhez

Friss MNB előrejelzés Magyarországról: gyors kilábalás erős inflációs kockázatokkal

Az inflációs pálya az MNB várakozásai szerint alakult eddig, ám annak szerkezete növekvő kockázatokra utal - derül ki az MNB ma megjelent inflációs jelentéséből. A piaci szolgáltatások áremelkedése, a feszes munkaerőpiac, illetve a világgazdaságban megfigyelhető súrlódásos problémák együtt vezettek oda, hogy az inflációs kép jegybanki beavatkozást igényelt - utalt Balatoni András jegybanki igazgató a keddi kamatemelő lépésre.

Tovább a cikkhez

Tartja frissen szerzett erejét a forint, ma újabb üzenetek jönnek az MNB-től

Szerda este Virág Barnabás, az MNB alelnöke újra rögzítette, hogy az MNB-nek mindenképpen fel kell lépnie az inflációs kockázatok ellen, mert az a fő ellenség, ez azonban érdemi forintpiaci reakciót nem váltott ki.

Az euróval szembeni jegyzések továbbra is a kerek 350-es szintnél álldogálnak. Ez azt jelenti, hogy megőrizte frissen szerzett erejét a forint, de közben azért tegnap délelőtt volt még egy erősödési hulláma 348-ig, ahonnan gyorsan visszagyengült.

Ma délelőtt publikálja friss Inflációs Jelentését az MNB, délután pedig jön a jegybank egyhetes betéti tendere, amelyen már bizonyára a most megemelt 0,9%-os kamat mellett fogadnak majd be ajánlatokat a kereskedelmi bankoktól. Kedden a főbb előrejelzéseket már közölte az MNB-stáb, azaz megemelte az idei és jövő évi inflációs előrejelzését is, bár azt nem tudhatjuk, hogy ez milyen kamatpálya mellett született.

Az euró/dollár tegnap délután óta szintén nem mutat érdemi mozgást, a jegyzések az 1,1930-as szint körül ingadoznak. Kora délután a Bank of England kamatdöntő ülése lehet lényeges, elsősorban a font árfolyamára lehet hatással, bár előzetesen nem várnak változtatást a szakemberek. Amerikában a felülvizsgált első negyedéves GDP-adat jelenik meg a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya mellett.

A dollár és a forint euróval szembeni oldalazása mellett a dollár/forint jegyzésekben sem látunk érdemi mozgást: a keddi nagyobb forinterősödés után itt 293-294 között stabilizálódtak a jegyzések.

Címlapkép forrása: Getty Images

frankfurt
pepsi kóla cola getty stock
vakcina járvány oltás pakisztán

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Tesla, Nio, Xpeng - melyek néznek ki a legjobban és mit várhatunk tőlük a jövőben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
eurovaltdevizaarfolyamforintshutter-20170816