forint és euro
Deviza

Hirtelen meglódult a forint

Portfolio
Az utóbbi napok árfolyammozgása alapján az látszik, hogy a forint lendülete teljesen kifulladt a keddi kamatemelés és inflációs üzenetek mellett is: az euróval szembeni jegyzések napok óta csak rövid időre tudtak a 350 alatti tartományba jutni az euróval szemben. Pénteken reggel 351 felett folytatódott a kereskedés, aztán kora délutánra 352 fölé lendült az árfolyam, onnan viszont egy határozott erősödés indult el. A délutáni amerikai lakossági inflációs mutató csak minimális dollárgyengülést hozott, de ez most éppen segített a gyengélkedő forintnak.

Hirtelen meglódult a forint

Délután 2 óra tájban elkezdett újra erősödni a forint és az euróval szembeni jegyzések a 352 feletti tartományból egészen 350,8-ig estek, most 351-nél jár a kereskedés. A dollár kurzusa 293,2-nél mozog a bankközi piacon.

Stagnált a lakossági fogyasztás, de ugrottak az árak Amerikában

A várt 0,4%-os emelkedés helyett stagnáltak májusban a lakossági személyes kiadások, és a várt 0,6% helyett „csak” 0,5%-kal emelkedtek havi szinten a volatilis elemektől megtisztított fogyasztói árak – közölte az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma pénteken. Ez látszólag megnyugtató, de valójában továbbra is intenzív fogyasztói inflációról beszélhetünk havi alapon fél százalékos, éves szinten pedig 3,4%-os emelkedés mellett.

Tovább a cikkhez

Már megint gyengülni kezdett a forint

Délelőtt 11 óra után ismét elkedett gyengülni a forint, az euróval szembeni jegyzések 351,3-ról több hullámban 352,3-ig ugrottak, most 352,1-nél jár a kereskedés az euróval szemben, azaz a berajzolt gyenge ellenállás fölé ugrott az árfolyam. A dollár kurzusa 294,8-ig emelkedett a bankközi forintpiacon.

MNB: több, mint 7 százalékot nőnek idén a bérek

A munkaerőpiac gyors helyreállására és a bruttó bérek 7,4%-os éves növekedésére számít idén a jegybank - derül ki a júniusi inflációs jelentésükből. A teljes foglalkoztatottságot 2021 második felében sikerül majd újra megközelíteni, míg a bérek növekedési üteme újra stabil pályára állhat az elmúlt évek csökkenő tendenciája után.

Tovább a cikkhez

Kifulladt a forint lendülete a kamatemelés után

Szerdán és csütörtökön is csak rövid időre tudott 348-ig, illetve 349-ig „leszúrni” a forint az euróval szemben, azaz a kamatemelés óta eltelt napokban tartósan a 350 feletti régióban mozog az árfolyam. Ma reggel 351,3-nál folytatódik a kereskedés és amint berajzoltuk: 352 közelében felfedezhető egy gyenge ellenállás, ami eddig megállította a forint esését, de egy piaci hangulatromlás esetén ez valószínűleg nem segít a forintnak.

Ez a piaci hangulatromlás akár azzal is jöhet, ha a délután fél hármas amerikai adat (személyes kiadások árindexe) fokozódó inflációs nyomást jelezne. Ez ugyanis a Fedet hamarabbi kamatemelésre, illetve az eszközvásárlási program lassítására késztetné, ami a dollár erősödésén keresztül megviselné a feltörekvő piaci devizák között a forintot is. Ma reggel az euró/dollár 1,1950 körül hullámzik, azaz a múlt heti jelentős dollárerősödés egy részét már visszaadta.

A dollár/forint jegyzések 294 körül mozognak ma reggel a bankközi piacon.

Címlapkép forrása: Getty Images

frankfurt
pepsi kóla cola getty stock
vakcina járvány oltás pakisztán

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Tesla, Nio, Xpeng - melyek néznek ki a legjobban és mit várhatunk tőlük a jövőben?
eurovaltdevizaarfolyamforintshutter-20170816