forint bankjegy
Deviza

Tovább esik a forint, 357-nél az euró

Portfolio
Az elmúlt napokban elsősorban a dollár erősödésével párhuzamosan gyengült a forint, így ma már nem a 350-es lélektani határ áttörése a cél, hanem az, hogy ne távolodjon el onnan nagyon felfelé a jegyzés. Holnap reggel érkezik a júniusi inflációs adat, ami kulcsfontosságú lehet a magyar deviza szempontjából is a következő napokban.

Uniós hírek is aggasztják a befektetőket

Elképzelhető, hogy magyar specifikus tényezők is szerepet játszanak a forint gyengülésében, mai hírek szerint az Európai Bizottság egyelőre nem hagyja jóvá a helyreállítási alap felhasználási tervét. A politikai csatározások egyre inkább azzal fenyegetnek, hogy Magyarország uniós forrásokat veszít majd, ennek pedig akár már piaci hatása is lehet. Ezzel összefügghet a forint feltűnő alulteljesítése az elmúlt napokban.

Nincs megállás a lejtőn

Az utóbbi percekben 357 felett is járt az euró jegyzése, most 356,6 forintot kell adni érte, ami 0,7%-kal magasabb a tegnap esti jegyzésnél.

Kiszivárgott: visszatartja a magyar helyreállítási terv jóváhagyását az Európai Bizottság

Több egybehangzó brüsszeli értesülés szerint az Európai Bizottság egyelőre nem adja áldását a magyar kormány által május 12-én benyújtott helyreállítási tervre, a benne foglalt 2511 milliárd forintos támogatási programra, mert további korrupcióelleni intézkedéseket, illetve a pénzek szabályos felhasználását garantáló lépéseket vár el a testület.

Tovább a cikkhez

Már ősszel beindul a Magyarország elleni jogállamisági eljárás?

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is felszólalt az Európai Parlament szerdai ülésén, ahol a parlamenti képviselők Európai Tanács 2021. június 24-25-i tanácskozásáról vitatkoztak. A Bizottság elnöke belengette, hogy még idén ősszel elindulhat a hazánk elleni jogállamisági eljárás.

Tovább a cikkhez

Tovább gyengül a forint

Szerdán kora délutánra 355 fölé emelkedett az euró jegyzése, ez már majdnem 0,3%-kal magasabb a kedd esti árfolyamnál.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A dollár erősödése tett keresztbe a forintnak, 354 körül az euró jegyzése

Szerda reggel 354 körül járt a forint az euróval szemben, ez gyakorlatilag megegyezett a kedd esti árfolyammal. Ugyanakkor a 350-es lélektani határtól fokozatosan eltávolodik a magyar deviza, már amiatt kell aggódni, hogy most ne távolodjunk el nagyon ettől a szinttől. Mindez azért érdekes, mert közben az MNB szinte minden nap leszögezi, hogy elkötelezett a kamatemelés mellett a következő hónapokban, ennek ellenére a forintban nincs komoly szufla, képtelen ismét az erősödés felé fordulni. Ezen talán a júliusi kamatdöntés változtathat, ugyanis a jegybank alelnöke már kiemelte, hogy a kamatemelés mértéke meghatározó lesz a következő hónapokra nézve. Ha pedig a vártnál nagyobb mértékben szigorít a Monetáris Tanács, akkor az erős üzenet lehet a piac számára is. A dollárral szemben most 299,33-nál járunk, míg az angol font 413,37 forintba kerül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A fontosabb versenytársak közül a lengyel zloty minimális gyengüléssel, a cseh korona pedig kis erősödéssel kezdte a napot, de inkább stagnálásról beszélhetünk. A feltörekvő piacon a török líra alig mozdult, a dél-afrikai rand pedig 0,2%-kal erősödött a dollárral szemben.

Említettük már, hogy a forint gyengülése az utóbbi napokban a dollár erősödésével volt párhuzamos, a korábbi tapasztalatok már megmutatták, hogy az amerikai deviza javulása nem jó hír a feltörekvő piaci devizáknak, különösen a forintnak. Éppen ezért nem meglepő, hogy az 1,18 közelébe erősödő dollár keresztül húzta a forint további erősödését. Most 1,183 közelében jár a jegyzés, ami stagnálást jelent kedd estéhez képest. Közben a japán jen és az angol font is egyelőre mozdulatlanul kezdi a napot.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

okostelefon megfigyelés kémbotrány pegasus nso group
GVH_epulet_1
SZG_9411

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Kagi, Renko, Heikin Ashi - melyik mire jó?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
forint bankjegy getty stock