deviza trader forint árfolyam kereskedő
Deviza

Megint elkezdett gyengülni a forint

Portfolio
Reggel még úgy tűnt, hogy van még lendület a forintban és akár egyéves csúcsára is erősödhet, de délhez közeledve elkezdett gyengülni, így megint lefordult a 347-es szint közeléből az euróval szemben. Ez az elmúlt napokban a sokadik ilyen fordulat, így ez növeli az esélyét, hogy trendszerű fordulat készül a forint árfolyamában a gyengülés felé. A befektetők elsősorban a holnap reggeli magyar inflációs adatra és az EKB csütörtöki kamatdöntésére figyelnek, melyek meghatározhatják a hangulatot.

Megint elkezdett gyengülni a forint

Reggel még az erősödés felé nézett ki a forint pályája, de 11 óra körültől elkezdett gyengülni, kora délután pedig további gyengülés látszott, így a jegyzések 347,5-ről 349 közelébe emelkedtek vissza az euróval szemben. Ez már a sokadik ilyen helyzet az elmúlt napokból, amikor a 347-es szint közeléből fordul a gynegülés irányába a forint, ez pedig növeli az esélyét, hogy trendszerű forintgyengülés készülődik.

Mindez nem véletlen: 347-nél egy nagyon erős támasz szint húzódik (emelkedő trendvonal), amin jelenleg nem tud átjutni a forint még az emelkedő kamattartalom mellett sem.

Elképzelhető, hogy a ma kiszivárgott hír, miszerint bizonyos körnek folytatódhat a hiteltörlesztési moratórium jövő nyárig, rontja a forint megítélését. A lépés ugyanis a keresleti oldalon keresztül az inflációt továbbra is emelheti (megmarad a jövedelme az érintetteknek, amit fogyasztásra költhetnek) és így "hiába" emel az MNB még például 2-3 alkalommal kamatot (egyelőre ezt árazza csak a piac), nem biztos, hogy ez elengendő lesz az infláció letörésére, további kamatemelés megtételében viszont bizonytalan lehet a piac. Ez pedig így összességében ronthatja a forint megítélését a várható kamattartalmának "elégtelensége" miatt.

Törlesztési moratórium: 1,3 millióan támogatták a hosszabbítást - Megvan, kik élhetnek vele

A törlesztési moratórium meghosszabbítása várható 2022 júliusáig, de csak a rászorulók számára, mai bejelentés szerint ezt a megoldást támogatta ugyanis a Nemzeti Konzultációban véleményt nyilvánítók 91%-a, vagyis 1,3 millió ember. Nekünk is megerősített lapértesülés alapján már döntött is a kormány: a nyugdíjasok és a gyermekesek mellett azok kérhetik a hosszabbítást, akiknek csökkent a jövedelmük, akármilyen mértékben. A vállalkozások esetében pedig azok élhetnek továbbra is a lehetőséggel, amelyeknek az árbevétele 25 százalékkal csökkent (hogy mely időszakhoz képest, nem tudni). Úgy tudjuk, külön jelezni kell a bentmaradási szándékot, és bár a bankoknak nem kell ellenőrziük a jövedelem vagy a bevétel csökkenésének mint igénybevételi feltételnek a teljesülését, erről (utólag akár bíróságon is bizonyítható módon) nyilatkozniuk kell a maradni szándékozó ügyfeleknek. A nyugdíjasok a moratóriumban lévők 10-15%-át, a gyermekesek a harmadát tehetik ki, a többi jogosult aránya nem ismert.

Tovább a cikkhez

Ide vezetett a nagy erősödés: lassan egyéves csúcsát támadhatja a forint

A magyar gazdaság és a forint kilátásai is szóba kerülnek a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján október 19-én.

Kedd reggel 347,7 körül járt a forint az euróval szemben, ez egy hajszálnyival volt magasabb a tegnap esti árfolyamnál. A kora reggeli kis gyengülés ellenére továbbra is inkább az erősödés határozza meg a forint mozgását, egy hónap alatt 1,75%-ot javított az euróval szemben, míg a dollár ellenében több mint 2,5 százalékot. Ezzel ahogy már írtuk, a forint volt augusztusban az egész világon a legjobban teljesítő deviza. Utoljára három hónapja, június első felében volt a mostaninál erősebb a forint, azonban ha tovább tud kapaszkodni, és áttöri a 345-ös szintet is, akkor már egyéves csúcsról beszélhetünk. Ebben rövidtávon a holnap reggeli inflációs adat vagy az EKB csütörtöki kamatdöntő ülése segíthet, két hét múlva pedig jön az MNB újabb kamatdöntése, mely szintén fontos lehet a deviza szempontjából is. A dollárral szemben most 292,95 körül járunk, míg az angol font 405 forintba kerül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A régióban a versenytársak közül a lengyel zloty és a cseh korona is stagnálással kezdte a napot, miközben a feltörekvő piacon a török líra 0,1 százalékkal erősödött a dollárral szemben.

Az utóbbi napokban az euró-dollár árfolyamban sem láttunk igazán komoly kilengést, Jerome Powell Fed-elnök Jackson Hole-i beszéde után 1,17-től a dollár visszagyengült 1,18 fölé, miután a jelek szerint nem siet majd a szigorítással az amerikai jegybank. Augusztusban azonban már az eurózónában is tízéves csúcsra, 3%-ra emelkedett az infláció, így a holnapi EKB-kamatdöntés tartogathat izgalmakat, hiszen lassan az európai jegybanknak is reagálnia kell valamit az áremelkedésre. Kedd reggel 1,1865 körül járt az euró-dollár, miközben a japán jen és az angol font is minimálisan gyengült az amerikai devizához képest.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

karikó katalin
GettyImages-1202271610 (1)
GettyImages-887623138
bull
novákkatalin
befektetés kereskedés kriptodeviza árfolyam
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Foglalkozunk a hazai, az európai, az amerikai részvényekkel, és a fontosabb tőzsdeindexekkel.
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Ha igen, kezdő online előadásunk neked szól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
befektetés kereskedés kriptodeviza árfolyam