forint ezres
Deviza

Megállt a forint menetelése a fontos bejelentések után

Portfolio
A 350 körüli stabil kezdés után kicsit még gyengült reggel a forint, majd azokra a hírekre, hogy az MNB a forintlikviditást szűkítő tendereket tart, az ÁKK pedig tehermentesíteni igyekszik a forintalapú állampapír-piacot, határozott forinterősödés indult el. A jegyzések újra a 350 alatti tartományba buktak, de délutánra megállt a forint menetelése.

Megállt a forint menetelése a fontos bejelentések után

A délelőtti hullámszerű forinterősödés után délután már egy kis elbizonytalanodás látszott a bankközi forintpiacon, de az euróval szembeni jegyzések a 350-es szint alatt maradtak. Most a jegyzések 349,5 körül hullámoznak a bankközi piacon, a dollár kurzusa pedig 296,1-nél jár.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Ugrik a forint az MNB és az ÁKK fontos bejelentéseire

A délelőtti kereskedésben két fontos, a forint árfolyamára is ható bejelentés is érkezett a magyar hatóságoktól, hiszen előbb az ÁKK azt jelentette be, hogy több, mint duplájára, legfeljebb 4,5 milliárd euróra emeli az idei évi devizakötvény-kibocsátási keretét, és ezzel jórészt tehermentesíti a forint kötvénypiacot az MNB egyébként is lassuló kötvényvásárlásai mellett, (bár kissé a forintalapú papírok kibocsátását is megnöveli az adósságkezelő). A forintalapú kötvénypiac tehermentesítése külföldi befektetői szemmel vonzó lehet a magasabb hozamok mellett a beszállásra, ez már hozzájárulhatott a forint erősödéséhez, de ez ezután kapott újabb lökést, hogy az MNB is fontos bejelentést tett.

Elmondta ugyanis, hogy most szerdán egy újabb devizanyújtó swaptendert tart (a mára meghirdetett forintnyújtó tendert pedig törli), és így a további devizaswap-tenderekkel együtt jelentős forintlikviditást fog kiszívni a rendszerből a következő 2 hét során. A cél a negyedév végi szokásos swappiaci feszültségek csillapítása, az elegendő devizaforrás nyújtása, ami áttételesen a forint likvbisdtást szűkíti, hogy a forint erősödéséhez járul hozzá.

Az euró jegyzései a reggeli 350,5-ről több hullámban mostanra 349 közelébe buktak, de mivel közben a dollár is erősödött kicsit az euróval szemben 1,1780-ig, így a dollár/forint jegyzések csak 296,2-ig süllyedtek a bankközi piacon.

Lépett az MNB! Forinterősödést hoz a piaci zavar kezelése

Eurót kínáló, pótlólagos devizaswap-tender meghirdetésével, illetve forintlikviditást nyújtó tender eltörlésével reagált a Magyar  Nemzeti Bank a bankközi piac túlzott forintlikviditására visszavezethető piaci zavarok kezelésére. A lépés hatására a forint is erősödni kezdett, amit bizonyára az MNB sem bán.

Tovább a cikkhez

Már a 349 sincs messze

Tovább erősödik a forint az euróval szemben, negyed 15-kor már 349,3-on van a jegyzés, ami 0,2%-os erősödést jelent. A forint az ÁKK bejelentése óta erősödik.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Erősödésbe fordult a forint

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Az ÁKK bejelentése után nem sokkal a forint ütemesen erősödött, 350 alá került az EURHUF jegyzése, ami 0,1%-os forinterősödést jelent. A dollárral szemben 296,7-es szinten áll a forint, ami 0,1%-os gyengülést jelent. A dollár 0,2%-ot erősödött eddig ma az euróval szemben.

Kiderült: euró- és dollárkötvények kibocsátását is tervezi a magyar adósságkezelő

Az idei évi finanszírozási terv hétfő reggel közölt módosításával párhuzamosan az is kiderült, hogy az Államadósság Kezelő Központ megbízott több nagy nemzetközi banki szereplőt dollár- és eurókötvények kibocsátásának megszervezési előkészületeivel.

Tovább a cikkhez

Erősödik a dollár, gyengül a forint

Enyhe gyengüléssel kezdi a hetet a forint, az euróval szemben ma reggel 350 forint 40 filléren áll a jegyzés, ez 0,1%-os gyengülést jelent az euróval szemben. A forint augusztusban jelentősen felülteljesített (minden bizonnyal az MNB kamatemelésének hatására), szeptemberben viszont már elfogyott a lendület.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A forint gyengülését elsősorban a dollárerősödés okozza, az amerikai deviza jelentősen erősödött ma az euróval szemben, ez pedig általában gyengülést vált ki a fejlődő devizákban. A dollár 0,25%-ot erősödött az euróval szemben, 1,18 alá esett a jegyzés.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A magyar deviza így a dollárral szemben jelentősebb mértékben gyengült, egy dollár 297 forint 30 fillérbe kerül, ez 0,32%-os gyengülést jelent.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A régiós devizák közül a cseh korona gyengül ma reggel, ez alighanem a dollár erősödésének hatása. A cseh fizetőeszköz 0,2%-ot gyengült ma, 25,4-en áll az EURCZK jegyzése. A lengyel zloty ugyanakkor felülteljesítő, 0,1%-ot erősödött ma reggel.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Ma nem volt betervezve semmilyen fontos makrogazdasági adatközlés, és a hét is nyugalmasnak ígérkezik: főleg az amerikai és kínai adatok érdemelnek említést. A befektetők a Fed jövő heti ülésére várnak, amely a taper esetleges bejelentése miatt izgalmasnak ígérkezik, a Magyar Nemzeti Bank jövő heti kamatdöntése pedig szintén izgalmas lesz.

Címlapkép: Getty Images

Óriási devizakötvény-kibocsátást hajthat végre az állam!

Jócskán módosította az idei évi adósságfinanszírozási tervét az Államadósság Kezelő Központ amiatt, hogy bizonytalan az uniós helyreállítási tervünk idei elfogadása és az abból származó pénz, másrészt 2022-ben esedékes költségvetési tételekre is előre bevon forrásokat az állam. Mindezek lehetővé tétele érdekében az eddigi 644 milliárd forintnyi, kb. 1,8 milliárd eurónyi nemzetközi devizakötvény-kibocsátási tervét legfeljebb 4,5 milliárd euróra megnövelte, és közben azt is vázolta, hogy a forintalapú kötvénypiacon is további 230 miliárd forintnyi adósságpapír kibocsátását tervezi. Az ÁKK hangsúlyozza, hogy a többlet adósságkibocsátást nem azért tervezi végrehajtani, mert esetleg tovább nőne az egyébként is magasra, a GDP 7,5%-ára tervezett idei államháztartási hiány, ez a törvényben is rögzített célszám tehát változatlan.

Tovább a cikkhez
virág_barnabás_mnb
karikó katalin
GettyImages-1202271610 (1)
GettyImages-887623138
bull
novákkatalin
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Foglalkozunk a hazai, az európai, az amerikai részvényekkel, és a fontosabb tőzsdeindexekkel.
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Ha igen, kezdő online előadásunk neked szól.
befektetés kereskedés kriptodeviza árfolyam