usa dollar
Deviza

Kiderült: elképesztően sok magyar dollárkötvényt akarnak venni a befektetők

Portfolio
A 10 és 30 éves magyar dollárkötvény ajánlati könyve több mint 12 milliárd dollárra hízott, és nagyjából egyenlően oszlik el a két papír között az ajánlatok összege, a két papírból pedig 2-2 milliárd dollárnyi kibocsátás várható – írja az IFR News a Refinitiv felületén.

Mindez azt jelenti, hogy rendkívül erős a vételi érdeklődés a ma kibocsátani tervezett magyar dollárkötvények iránt és éppen ez vezetett oda, hogy jócskán szűkült a forrásbevonás várható felára. Délelőtt még arról érkezett hír, hogy a 10 éves papírnál az amerikai 10 éves államkötvény felett 130 bázispont körül jár az indikatív felár szintje, ez mostanra 105 bázispont körülre szűkült, a 30 éves papírnál pedig a délelőtti 180 bázispontos indikatív felár mostanra 155 bázispontig ereszkedett.

Az ajánlati könyvek lezárása és a kötvények árazása a következő órákban várható, a hírügynökség kötvénypiaci szolgáltatása pedig azt a várakozást írja, hogy mindkét papírból 2-2 milliárd dollárnyit bocsátanak ki. Ha valóban ilyen magas összegű lenne mindkét papírból a mai kibocsátás, akkor az együtt 3,4 milliárd eurót jelentene a mai árfolyam mellett.

A tegnap módosított éves finanszírozási terv értelmében az eddigi 1,8 milliárd eurón túl legfeljebb 4,5 milliárd eurónyi új nemzetközi devizakötvény-kibocsátást hajthat végre az ÁKK. Mivel eddig idén kb. 0,45 milliárd euró volt csak a kibocsátás (első félévi adat), így a mai esetleges 3,4 milliárd eurónyi további kibocsátással még bőven maradna tér egy további forrásbevonásra, holnap euró alapon.

A magyar költségvetési politika és adósságkezelés is bizonyára szóba kerül a Portfolio október 19-i Budapest Economic Forum konferenciáján, amelyet Varga Mihály pénzügyminiszter is előadást tart. További részletek:

Az IFR News kedd délelőtti EMEA kötvénykibocsátási körképe arra hívta fel a figyelmet, hogy a maiak lesznek 7 év után az első dolláralapú kibocsátások (utoljára 2014 márciusában volt 1, illetve 2 milliárd dolláros kibocsátás) és ami még érdekesebb, hogy névtelen források alapján azt is tudni vélik, hogy mire fog elmenni az akár 4,5 milliárd eurónyi friss magyar állami forrásbevonás:

  • Úgy tudják, hogy ebből csak kicsit több, mint 500 millió euró az a tétel, amit az EU-tól várt, de elmaradó helyreállítási források miatt kellene bevonni (ez helytelen feltételezés, mert a helyreállítási programunk elfogadása esetén rögtön megnyílna 13%-nyi, 326 milliárd forintnyi előleg folyósításának lehetősége, ami 0,93 milliárd euró a mai árfolyamon).
  • További 2,86 milliárd eurónyi tétel 2022-ben lejáró adósságelemek előfinanszírozását szolgálja. Ez a buzgó adósság előfinanszírozás abból is eredhet, hogy az MNB a minap jelezte: lassítani fogja a forintalapú kötvényvásárlási programját és majd le is állítja, így tehát a forintalapú kötvénypiac tehermentesítésére egyfajta előremenekülés ez.
  • A fennmaradó kb. 0,7 milliárd eurónyi forrás pedig „különböző költségvetési kiadási célokat finanszírozna, mint például infrastruktúra-fejlesztés, nyugdíjak, oktatás céljára megy el.

Ha igazak a fenti információk, akkor az ÁKK tegnapi közleményében elnagyoltan közölt forrásbevonási célok mögött egészen konkrétan tudjuk a valós okokat. Így tehát nagyrészt jövőre lejáró adósságelemekre von most be előre forrást az állam, de

figyelemre méltó költségvetési költekezésre (0,7 milliárd euró, kb. 240 milliárd forint) is megteremtené a fedezetet.

Ez lehet például a nyugdíjkiegészítéssel, nyugdíjprémiummal kapcsolatos őszi kiadás is, amelyek a gyors gazdasági növekedés és magas infláció miatt váltak szükségessé.

Mindez azért is érdekes, mert az első 8 havi államháztartási hiány az egész éves megemelt hiánycélnak csak a 47%-a volt, így tehát látszólag még mindig hatalmas a mozgástér az év végi költekezésre. Esélyes azonban, hogy nem ez a helyzet, mert korábbi kormánydöntésekkel/ígéretekkel idénre még „beégetett” csomó kiadási tételt a kormány, de ez még nem realizálódott, így tehát az 53%-nyinál valójában sokkal kisebb a költségvetési deficitnövelési mozgástér. Erre utal az is, amit a napokban megírtunk, miszerint a gyors növekedés mellett keletkező adóbevételeket szintén gyors ütemben el is költi a kormány.

Így tehát azért válhatott szükségessé a két könnyen érthető/elfogadható forrásbevonási tétel (EU-s források elmaradása, 2022-es tételek előfinanszírozása) mellett még egy elnagyoltan közölt harmadik célra is forrást bevonni, mert

a látszólag nagy költségvetési mozgástér mellett a valós mozgástér idénre már kicsi, viszont bizonyos kiadásokat (infrastruktúra-fejlesztés, nyugdíjak, oktatás) még meg akar finanszírozni a kormány.

Címlapkép forrása: Getty Images

Raktári munkás egy drónnal. Fotó: Shutterstock
egészségügy műtét kórház orvos
balaton strand hőség
fodrász koronavírus
kórház beteg ágy covid koronavírus

Holdblog Kihaló iparágak?

Az ábrához hozzátehetjük, hogy azért az e-könyveket mégis csak könnyebb megosztani másokkal. Emlékezhetünk...

Holdblog Munka - Munka nélkül?

Lassan százmilliók döntenek úgy, hogy inkább a család jelentette örömök sokasítását, vagy például a távoli...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
forint bankjegy getty stock