parlamenttavcso
Deviza

Estére sem jött meg a forint ereje, csúnya, ami ma történt

Portfolio
A gigantikus, két nap alatt összesen 4,4 milliárd eurónyi nemzetközi devizakötvény-kibocsátásunk végülis eddig nem különösebben mozgatta meg a forint árfolyamát, ma délutánra azonban már határozott gyengülésbe kezdett, és újra 350 fölé került ez euró/forint jegyzés.

Nem jött júl a dollár erősödése

A forint mai gyengülése mögött egyrészt nemzetközi tényezők vannak, hiszen a dollár fél százalékkal, 1,1755-ig erősödött az euróval szemben, ami hagyományosan rossz hír a feltörekvő piaci devizák számára. Emellett viszont láthattuk, hogy alulteljesítő volt a magyar deviza, ami összefügghet a jövő keddi kamatdöntéssel, a befektetők egy része kockázatként értékeli, hogy esetleg az MNB lassít a kamatemelések ütemén.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Nem jött meg a forint ereje

Estére sem talált magára a forint, a 351 körüli árfolyam továbbra is 0,6%-kal magasabb a szerda estinél. A dollárral szemben több mint egy százalékkal gyengült a forint. Ezzel egyébként a magyar deviza a régióban is alulteljesítő, a lengyel zloty 0,3%-kal, a cseh korona pedig 0,1 százalékkal gyengült az euróval szemben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Már 351

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Nincs megállás a forint gyengülésében, a magyar fizetőeszköz a délutáni órákban ismét veszített értékéből. Az EURHUF jegyzése 351 fölé került, amely így csaknem 0,6%-ot emelkedett ma. A forint alulteljesít: a zloty 0,4% alatt gyengült, a cseh korona épphogy elmozdult a tegnapi szinttől. A

dollár fél százalékot erősödött, alighanem ez fűtött be a feltörekvő devizáknak, így a forintnak is.

A befektetők számára az is fontos kérdés, hogy mekkora mértékben emeli a kamatot az MNB keddi ülésén. Amennyiben 15 bázispontos emelés lesz, az könnyen lehet, hogy nem állítja meg a forint gyengülését.

Gyengül a forint, megvan a 350

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A forint a délutáni órákban folyamatosan gyengült ma az euróval szemben, az előző percekben pedig ismét átlépte a 350-es szintet az euróval szemben. Ez 0,35%-os gyengülést jelent napon belül, ami megfelel a lengyel zloty gyengülési mértékének. A cseh korona viszont felülteljesít, 0,1%-os erősödést látunk napon belül.

Végignézte a forint a gigantikus adósságkibocsátásokat, ma is érdemes figyelni

A hétfőn hirtelen jócskán módosított magyar adósságkezelési terv nyomán kedden 4,25 milliárd dollárnyi, szerdán pedig 1 milliárd eurónyi, összesen 4,4 milliárd eurónyi devizakötvényt bocsátott ki alacsony kamatok mellett a magyar állam. A kibocsátásokat részben azzal indokolta a kormány és az ÁKK, hogy a brüsszeli viták miatt csúszhat a magyar helyreállítási tervünk brüsszeli elfogadása és a belőle származó pénz, miközben itthon meg kell indítani a projekteket. Emellett egyéb költségvetési tételek előfinanszírozására is felvett pénzt az állam.

Tegnap délután az Európai Bizottság elnöke olyan jelzéseket tett, amelyek szerint egyelőre kevésbé valószínű, hogy elfogadják a helyreállítási tervünket, miközben délelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter legalább 50%-os esélyt adott az elfogadásra. A Portfolio tegnapi ingatlanos konferenciáján azonban Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója azt mondta:

nemcsak a helyreállítási, hanem a 2021-2027-es felzárkóztatási pénzek várható csúszása miatt is kellett az ilyen nagy volumenű hirtelen devizakötvény-kibocsátás.

Varga Mihály pénzügyminiszter tegnap a kibocsátásokat összegző sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az EU-s pénzek csúszásának kockázata miatt és a korábban magasabb kamattal kibocsátott kötvények visszavásárlása érdekében is bevont most forrásokat az állam.

Összességében tehát a kibocsátások időzítését tekintve a legfontosabb kiváltó tényező az EU-s pénzek körüli bizonytalanság lehetett, másrészt az, hogy az MNB a minap jelezte a forintalapú kötvényvásárlási programjának leállítását és a Fed, illetve az EKB is erre készül, így ez várhatóan emeli majd mind a dollár- és eurós hozamkörnyezetet, vele együtt pedig a magyart is. Mindezt pedig jó megelőzni és elébe menve ennek most még egészen olcsón tudtunk nagy volumenben pénzt bevonni, hogy tartalékoljunk az EU-pénzekkel kapcsolatos bizonytalan időkre, illetve ha a költségvetés helyzete engedi, akkor a magasabb kamattal korábban kibocsátott papírokból bőségesen vissza is tudjunk vásároljunk, kamatmegtakarítást elérve. Mindez pedig enyhíti annak a kockázatát is, hogy túlterheli aukciós kibocsátásokkal a forintalapú kötvénypiacot az ÁKK, ugyanis az idén és a jövő évben is magas költségvetési hiány miatt továbbra is intenzív forrásbevonásra volt kilátás a forintalapú piacon is. Ez pedig az MNB csökkenő támogatása mellett a hozamok további emelkedését válthatta volna ki.

Ezért is lesz érdekes figyelni a mai magyar 12 hónapos diszkontkincstárjegy- és 7 éves államkötvényaukciókat, a vételi ajánlatok mennyiségét és a kialakuló hozamokat, azaz azt, hogy a friss devizakötvény-kibocsátások nyomán most már olcsóbban tud-e pénzt bevonni az állam forint alapon, vagy sem.

A forint ma reggel 348,8-ról kissé gyengült az euróval szemben, az elmúlt napok árfolyamát nézve pedig elmondható, hogy a fentieket viszonylagos nyugalommal "szemlélte", illetve enyhe erősödéssel.

Így tehát a 350 feletti régióból ismét visszatért a 350 alatti tartományba, de egyelőre nem közelítette meg a berajzolt emelkedő trendvonalat.

A régiós devizák mezőnyében a forint az utóbbi két hétben picit alulteljesítő az euróval szemben és a zloty is kezd gyengülni. Ott az akár 6% fölé ugró infláció és a még mindig alacsony jegybanki alapkamat kombinációja a fő tényező a zloty leértékelődésében amellett, hogy az uniós helyreállítási pénzeket ők szinte biztosan nem kapják meg egyelőre, amíg a bírósági átalakításokat nem vonják vissza.

Ma hajnal óta erősödik a dollár az euróval szemben, a jegyzések 1,1820-ról 1,1780-ig süllyedtek és így a dollár/forint jegyzések 296 fölé lendültek a bankközi piacon.

Címlapkép forrása: Getty Images

tanár iskola tanító pedagógus szomorú
euró eurózóna válság
toy shortage

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
forint bankjegy