forint bankjegy getty stock
Deviza

Csúnyán fejeződött be a forint hete

Portfolio
Szerdán még 349 alá bukott az euró jegyzése, de itt elfogyott a forint ereje, aztán csütörtökön 351-ig, pénteken estére pedig már 353 fölé ugrott az euró árfolyama (heti és egyúttal öthetes mélypont), azaz csúnyán fejeződött be a forint hete.

Csúnyán megütötték a forintot a hét végére - Mi történt?

Főként csütörtökön és pénteken jelentősen gyengült a forint és heti mélypontján, 353-nál zárt az euróval szemben. Összeszedtük a főbb okokat, hogy mi válthatta ki ezt a mozgást és négy főbb tényezőt találtunk.

Tovább a cikkhez

Esik a forint

Napközben fokozatosan gyengült a forint a vezető devizákkal szemben. Ehhez hozzájárult a kockázatkerülő nemzetközi befektetői hangulat és a dollár erősödése. A feltörekvő piaci devizákat érinti az esés, így a forint sem maradhatott ki ebből. Az euró/forint kurzus 353-as szint felett van, amelyre a reggeli 351 alatti szintekről esett a hazai deviza.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A tegnapi csúnya gyengülés után megint 350 felett kezd reggel a forint

A forint 350,7 körül járt az euróval szemben péntek reggel, ez minimális elmozdulást jelentett csütörtök estéhez képest. Tegnap érezhetően gyengült a forint, több mint fél százalékkal emelkedett az euróval szembeni jegyzés. Ebben nemzetközi tényezők mellett közrejátszhattak a közelgő keddi kamatdöntéssel kapcsolatos várakozások, a szakértők egy része szerint kockázatos lehet, mennyivel lassítja majd a kamatemelések ütemét a Monetáris Tanács. Ha az eddigi 30 bázispontról túl nagyot fékeznek, akkor az ismét negatív lehet a forint szempontjából. A dollárral szemben most 297,95-nél járunk, míg az angol font 411 forintba kerül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A forint versenytársai kisebb mértékben ugyan, de szintén gyengültek tegnap, péntek reggel a lengyel zloty kis gyengüléssel, a cseh korona pedig 0,1 százalékos erősödéssel kezdett az euróval szemben. A feltörekvő piacon a török líra és a dél-afrikai rand is minimálisan erősödni tudott a dollárral szemben.

A forint tegnapi gyengülésében szerepe volt a dollár erősödésének is, ami hagyományosan rossz hír a feltörekvő piacok számára. Péntek reggel egy kis korrekciót látunk, 1,1775 közelében jár az euró-dollár jegyzés, ami 0,1 százalékkal magasabb, mint késő este. A japán jen 0,1 százalékkal gyengült a dollárral szemben, az angol font pedig egyelőre stagnál.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

michal ron, a berne union elnöke
jackma
zöld iroda
infláció piac
FrankfurtiTőzsde
nap
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
forint érme