forint bankjegy
Deviza

Öthetes mélypontra küldték a forintot a rossz nemzetközi hangulatban

Portfolio
A forint már a múlt hét második felében is határozottan gyengült, heti és egyúttal öthetes mélyponton zárt péntek este, aztán hétfőn a jelentősen romló nemzetközi befektetői hangulatban tovább esett. Az euró jegyzései egy átmeneti délelőtti forinterősödési kísérlet után délután a 354-es szintet is meghaladták. A forint árfolyamát több tényező között az is lényegesen befolyásolja, hogy mit gondolnak a befektetők a keddi újabb MNB kamatdöntésről, azaz konkrétan arról, hogy milyen mértékű újabb kametemelésre számítanak.

Újabb öthetes mélypontra bukott a forint

Délután háromnegyed 3-tól elkezdték megvenni a vezető európai és amerikai (határidős) részvényindexeket a csúnya esés után, bár egyelőre az amerikai fél 4-es piacnyitás után sincs még komolyabb fellélegzés. Mindenesetre a pici hangulatjavulás egyelőre nem látszik a forint árfolyamán: az euró jegyzései továbbra is a 354-es szint körül hullámoznak, azaz öthetes mélypontnál jár a forint. Elnézve a külpiaci esés indokait (elsősorban a kínai Evergrande ingatlancég csődjének tovagyűrűző hatásaival kapcsolatos félelmek), másrészt a múlt heti forintesés belső okait (pl. a swappiaci feszültséget), nem segítené a forintot, ha az MNB holnap az eddig "megszokott" havi 30 bázispontos kamatemelési tempóból most visszavenne és például 15-25 bázispont körüli emelést hajtana csak végre.

A forint egyébként szeptember eleje óta csak 1,6%-kal gyengült, a zloty 2%-kal, a cseh korona pedig megúszta stagnálással az euróval szemben.

Újra gyengül a forint

Újra gyengülő pályára állt a forint, miközben a dollár az 1,17-es szinttel birkózik. Az euró jegyzése most ismét 353,8-nál jár, ami 0,3%-kal magasabb a péntek estinél.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Visszarántották a forintot az öthetes mélypontjáról

Bár a nemzetközi részvénypiaci hangulat a kínai Evergrande ingatlanvállalat csődjével kapcsolatos félelmek miatt továbbra is fokozottan negatív, a forint hirtelen erősödni kezdett az utóbbi fél órában, az euróval szembeni jegyzések 353,8 körülről egy egységgel süllyedtek mostanra. A dollár kurzusa 302,3-ról 301 közelébe ereszkedett, mert az 1,17-es szintről kicsit visszagyengült a dollár is.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Esik tovább a forint

Hétfő délelőttre 353,6-ig emelkedett az euró jegyzése, ez 0,2%-kal magasabb a péntek esti szintnél. A dollár 302 felé közelít, az angol font pedig 412,9 forintba kerül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Romlik a hangulat a piacon, 353 felett kezdi a hetet a forint

A forint árfolyama is szóba kerülhet a Budapest Economic Forum konferencián október 19-én. Regisztráljon most!

Hétfő reggel 353 felett járt az euró jegyzése, ez 0,1 százalékos gyengülést jelentett a forint szempontjából péntek estéhez képest. A magyar deviza már a múlt héten érezhetően gyengült, amiben a dollár erősödése mellett szerepe volt a holnapi kamatdöntéssel kapcsolatos várakozásoknak. A szakemberek szerint a Monetáris Tanács lassíthat az eddigi havi 30 bázispontos kamatemelési ütemről, ha viszont túl nagyot fékeznek, akkor az a forint szempontjából negatív lehet. Az egyébként is rossz hangulatot tetézte hétfő reggelre a kínai Evergrande ingatlanfejlesztő csődjével kapcsolatban forrósodó helyzet, ami akár a globális hangulatra is hatással lehet. A dollárral szemben most 301,46-nál járunk, míg az angol font 412,85 forintba kerül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A régiós versenytársak közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással kezdte a hetet. A feltörekvő piacon a török líra 0,7%-kal, a dél-afrikai rand pedig 0,6%-kal gyengült a dollárral szemben, ami a romló globális hangulatnak volt köszönhető.

A dollár erősödése is folytatódik a múlt héten kezdődött tendencia után. Az 1,18-as szint áttörése után lassan az 1,17-et is támadhatja az amerikai deviza, most 1,1714 körül jár, ami 0,1 százalékos dollárerősödést jelent péntek estéhez képest. A japán jen 0,15 százalékkal erősödött a dollárral szemben, míg az angol font 0,3%-kal gyengült.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

Jens Stoltenberg Nato védelmi miniszteri találkozó
OTP fiók
járvány kórház románia
gyed-emeles-2022-gyermekgondozasi-dij-anya-gyermek

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
forint zuhanás euró árfolyam