forint bankjegy
Deviza

Öthetes mélypontra küldték a forintot a rossz nemzetközi hangulatban

Portfolio
A forint már a múlt hét második felében is határozottan gyengült, heti és egyúttal öthetes mélyponton zárt péntek este, aztán hétfőn a jelentősen romló nemzetközi befektetői hangulatban tovább esett. Az euró jegyzései egy átmeneti délelőtti forinterősödési kísérlet után délután a 354-es szintet is meghaladták. A forint árfolyamát több tényező között az is lényegesen befolyásolja, hogy mit gondolnak a befektetők a keddi újabb MNB kamatdöntésről, azaz konkrétan arról, hogy milyen mértékű újabb kametemelésre számítanak.

Újabb öthetes mélypontra bukott a forint

Délután háromnegyed 3-tól elkezdték megvenni a vezető európai és amerikai (határidős) részvényindexeket a csúnya esés után, bár egyelőre az amerikai fél 4-es piacnyitás után sincs még komolyabb fellélegzés. Mindenesetre a pici hangulatjavulás egyelőre nem látszik a forint árfolyamán: az euró jegyzései továbbra is a 354-es szint körül hullámoznak, azaz öthetes mélypontnál jár a forint. Elnézve a külpiaci esés indokait (elsősorban a kínai Evergrande ingatlancég csődjének tovagyűrűző hatásaival kapcsolatos félelmek), másrészt a múlt heti forintesés belső okait (pl. a swappiaci feszültséget), nem segítené a forintot, ha az MNB holnap az eddig "megszokott" havi 30 bázispontos kamatemelési tempóból most visszavenne és például 15-25 bázispont körüli emelést hajtana csak végre.

A forint egyébként szeptember eleje óta csak 1,6%-kal gyengült, a zloty 2%-kal, a cseh korona pedig megúszta stagnálással az euróval szemben.

Újra gyengül a forint

Újra gyengülő pályára állt a forint, miközben a dollár az 1,17-es szinttel birkózik. Az euró jegyzése most ismét 353,8-nál jár, ami 0,3%-kal magasabb a péntek estinél.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Visszarántották a forintot az öthetes mélypontjáról

Bár a nemzetközi részvénypiaci hangulat a kínai Evergrande ingatlanvállalat csődjével kapcsolatos félelmek miatt továbbra is fokozottan negatív, a forint hirtelen erősödni kezdett az utóbbi fél órában, az euróval szembeni jegyzések 353,8 körülről egy egységgel süllyedtek mostanra. A dollár kurzusa 302,3-ról 301 közelébe ereszkedett, mert az 1,17-es szintről kicsit visszagyengült a dollár is.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Esik tovább a forint

Hétfő délelőttre 353,6-ig emelkedett az euró jegyzése, ez 0,2%-kal magasabb a péntek esti szintnél. A dollár 302 felé közelít, az angol font pedig 412,9 forintba kerül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Romlik a hangulat a piacon, 353 felett kezdi a hetet a forint

A forint árfolyama is szóba kerülhet a Budapest Economic Forum konferencián október 19-én. Regisztráljon most!

Hétfő reggel 353 felett járt az euró jegyzése, ez 0,1 százalékos gyengülést jelentett a forint szempontjából péntek estéhez képest. A magyar deviza már a múlt héten érezhetően gyengült, amiben a dollár erősödése mellett szerepe volt a holnapi kamatdöntéssel kapcsolatos várakozásoknak. A szakemberek szerint a Monetáris Tanács lassíthat az eddigi havi 30 bázispontos kamatemelési ütemről, ha viszont túl nagyot fékeznek, akkor az a forint szempontjából negatív lehet. Az egyébként is rossz hangulatot tetézte hétfő reggelre a kínai Evergrande ingatlanfejlesztő csődjével kapcsolatban forrósodó helyzet, ami akár a globális hangulatra is hatással lehet. A dollárral szemben most 301,46-nál járunk, míg az angol font 412,85 forintba kerül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A régiós versenytársak közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással kezdte a hetet. A feltörekvő piacon a török líra 0,7%-kal, a dél-afrikai rand pedig 0,6%-kal gyengült a dollárral szemben, ami a romló globális hangulatnak volt köszönhető.

A dollár erősödése is folytatódik a múlt héten kezdődött tendencia után. Az 1,18-as szint áttörése után lassan az 1,17-et is támadhatja az amerikai deviza, most 1,1714 körül jár, ami 0,1 százalékos dollárerősödést jelent péntek estéhez képest. A japán jen 0,15 százalékkal erősödött a dollárral szemben, míg az angol font 0,3%-kal gyengült.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
forint