befektetés kereskedés kriptodeviza árfolyam
Deviza

Ugrik a forint az MNB újabb bejelentései hatására

Portfolio
Az Evergrande kínai ingatlanfejlesztő e hétre várható csődjével kapcsolatos nagyfokú piaci félelmek világszerte felerősítették a kockázatkerülést és így hétfő estére hathetes mélypontra, 354,5-ig esett a forint, aztán kedden délelőtt a megnyugvás jelei kezdtek megmutatkozni, így erősödni kezdett a forint is. Az MNB délután 2 órási kamatdöntésének hatására azonban új hathetes mélypontra, 355-ig ütötték a forintot, mivel elmaradt a kamatemelés mértéke (15 bázispont) a piac által várttól 25-30 bázispont), igaz 3 órakor kiderült, hogy két másik döntést is hozott még a jegybank. Utóbbiak hírére azonnal erősödni kezdett a forint.

Még tovább erősödött a forint

A délután 3 órási bejelentések utáni hullámszerű forinterősödés 4 óra után folytatódott, az euróval szembeni jegyzések átmenetileg 352,5-ig süllyedtek, aztán kicsit visszaemelkedtek. Ez azt jeletni, hogy a mai jegybanki bejelentések összességében minimálisan erősíteni tudták a forintot, délután 2-kor ugyanis 353-ról indult a forint esési hulláma.

A magyar monetáris politika aktualitásai is szóba kerülnek a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján október 19-én. Regisztráljon most!

Emészti a piac a friss bejelentéseket

A hullámszerű forinterősödés megállt az utóbbi fél órában a 353-353,5 közötti sávban hullámzik az euró árfolyama, azaz a jelek szerint a piac még emészti, hogy a ma bejelentett hármas jegybanki döntés (vártnál kisebb kamatemelés, visszafogott heti eszközvásárlás, fokozatosan kivezetett forintnyújtó swaptenderek) összességében mennyiben is szűkítik majd a forintlikviditást a várt pályához képest és ez így összességében mennyire forintpozitív intézkedéscsomag. A forint megálló erősödésében az is szerepet játszhat, hogy a jegybanki alelnök jelzése afelé mutat: a következő hónapokban is csak 15-15 bázispontos kamatemelés várható, így év végére a mostani 1,65%-ról csak 2,1%-ra emelkedne az irányadó ráta, amit a piaci szereplők már október-novemberre tettek.

Ugrik a forint az MNB újabb bejelentései hatására

A vártnál kisebb kamatemelés hatására fél három tájban egészen 355-ig ütötték a forintot, de aztán a 3-kor megjelent jegybanki indoklás hatására azonnal elkezdett visszaerősödni 353,5 körülig. Ennek oka, hogy még két másik lépésről is döntött az MNB, amelyek áttételesen a forint erősödését is célozzák: tovább mérsékelte a jegybank a heti kötvényvásárlások keretösszegét (50-ről 40 milliárdra), illetve fokozatosan kiveti a forint likvidtást nyújtó swapokat, így a swappiaci hozamokat akarja feljebb tornászni, hogy végre közelítsék a jegybanki alapkamat magasságát.

Virág Barnabás: három lépéssel reagál az MNB, továbbra is felfelé mutatnak az inflációs kockázatok

Az előzetes várakozásoknál sokkal kisebb mértékben, 15 bázisponttal emelte az alapkamatot kedden az MNB Monetáris Tanácsa. A lépés után rögtön gyengülésnek indult a forint, a befektetők most a jegybank közleményét és Virág Barnabás háttérbeszélgetését figyelik.

Tovább a cikkhez

Itt az MNB előrejelzése: nagyobb növekedést, gyorsuló inflációt vár a jegybank

A kamatdöntésről szóló közleménnyel együtt a Magyar Nemzeti Bank közzétette az inflációs jelentés két legfőbb előrejelzését. A jegybank mind az idei GDP-növekedési prognózist, mind pedig az inflációs előrejelzést felfelé módosította a júniusi előrejelzéshez képest.

Tovább a cikkhez

Itt az MNB indoklása a mai kamatdöntésről

A következő hónapokban még 5% feletti infláció várható és az inflációs kilátásokat felfelé mutató kockázatok övezik, ezért indokolt a kamatemelési sorozat folytatása, de mivel 2022 elejétől majd lassul az infláció, illetve a koronavírus-járvány negyedik hulláma is fékezheti a gazdaságot, ezért mindez „a kamatemelési ciklus havi ütemű, kisebb lépésközzel történő folytatását indokolja” – lényegében ezzel magyarázta meg az MNB Monetáris Tanácsa, hogy az eddig megszokott 30 bázispontosról miért fékezte 15 bázispontosra a kamatemelés ütemét.

Tovább a cikkhez

Hirtelen megütötték a forintot az MNB kamatdöntése miatt

A Portfolio konszenzusában várt 30 bázispont, illetve a Reuters konszenzusában várt 25 bázispont helyett csak 15 bázisponttal 1,65%-ra emelte az alapkamatot mai döntésével a Magyar Nemzeti Bank a friss inflációs jelentés tükrében, amely döntés hatására a forintot azonnal új hathetes mélypontra, 354,8-ig ütötték a bankközi piacon. A döntés előtt még 353 közelében járt az euróval szembeni jegyzés, így érdemi forintgyengülés mutatkozott a bejelentésre. A dollár kurzusa 302 közelébe ugrott 300,6-ról.

A 354,6-os szint kulcsfontosságú, ez a július végétől szeptember elejéig bekövetkezett forinterősödés 50%-os Fibonacci korrekciós szintje. Ha ezen felfelé átjut a forint (leszámítva egy gyors felszúrást a piaci csapkodásban), akkor a 356,5-ös szint lehet a következő (61,8%-os Fibonacci-szint), illetve 356,68-nál a 200 napos mozgóátlag.

Itt az MNB kamatdöntése! Mindenkit meglepett a jegybank!

Az eddigi ütemet jelentősen lassítva folytatja kamatemelési ciklusát az MNB, a Monetáris Tanács kedden újabb 15 bázisponttal 1,65%-ra emelte az alapkamatot. Délután érkezik a jegybank friss előrejelzése, közleménye, illetve háttérbeszélgetést tart a döntésről Virág Barnabás alelnök.

Tovább a cikkhez

Jön vissza a forint

Kedden kora délutánra 353-ig erősödött a forint, ez már 0,3%-kal marad el a tegnap esti árfolyamtól. A piac most elsősorban az MNB délután kettőkor érkező kamatdöntésére, majd az azt követő közleményre és háttérbeszélgetésre figyel.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Enyhül a feszültség, belevettek a forintba az MNB kamatdöntés előtt

Nagyfokú kockázatkerülést váltott ki hétfőn az Evergrande csődközeli helyzete, a helyzetről, mozgatórugóiról és a kilátásokról ma délelőtti elemzésben írtunk. Hétfő este már látszott az amerikai részvénypiacok zárásából, hogy kezd enyhülni a feszültség, ezt a keddi ázsiai kereskedési adatok is megerősítették, igaz egyelőre inkább csak az első nagyobb eladói hullámon lehetünk túl, a helyzet még fokozott volatilitást okozhat a következő napokban-hetekben. Amint az elemzésben kitértünk rá:

a kínai események a német gazdasági kapcsolatokon keresztül a magyar gazdaságra, illetve a forint árfolyamára is negatívan hathatnak majd.

Mindenesetre a forint a hétfő éjjeli 354,6-ról elkezdett visszaerősödni, majd a délelőtti kereskedésben hullámszerű további erősödés látszott 352,8-ig. A Portfolio konszenzusa szerint az MNB nem fog lassítani ma a kamatemeléssel, míg a Reuters konszenzusa azt valószínűsíti, hogy igen, 25 bp-osra lassul az ütem. A döntést délután 2-kor hozzák nyilvánosságra, az indoklást és az előretekintő iránymutatást 3-tól ismerjük meg.

Érdemes egyébként megjegyezni, hogy a forint elmúlt 3 napi jelentős esése (ami több tényezővel függött össze) az 50 és 100 napos napos mozgóátlag fölé vitte az EURHUF-ot, és éppen a július végétől szeptember elejéig tartó nagy forinterősödési hullám 50%-os Fibonacci korrekciós szintjéről fordult most az árfolyam 354,65-nél.

Az euró/dollár nem mutat érdemi mozgást, 1,1730 körül oldalaz, a jüan a dollárral szemben éjjel (a kínai munkaszüneti nap mellett) 0,1%-ot gyengült kínai feszültségek hatására és 6,475 körül egyhavi mélypontra bukott.

A dollár stabilizálódása és a forint meglódulása miatt a dollár/forint jegyzések 300,8-ig süllyedtek a bankközi piacon.

Címlapkép forrása: Getty Images

bear_1
trader
hőmérőzés koronavírus maszkviselés
napelem_solarpanel

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Egyszerű és hatékony stratégia.
kotelezo maszkviseles