forint bankjegy
Deviza

Nagyot erősödött a dollár a Fed üzenetére

Portfolio
Felemásan értékelték a befektetők az MNB keddi kamatdöntését: először a vártnál kisebb kamatemelés hatására esett a forint, majd a likviditás kiszívásának ígérete visszaerősítette a magyar fizetőeszközt. Ez azonban nem tartott sokáig: szerdán újra esni kezdett a forint és délután 355 felett új hathetes mélypontra bukott az euróval szemben. Este a Fed kamatdöntése borzolta némileg a kedélyeket, Jerome Powell szigort előre vetítő üzenetének hatására a dollár jelentős mértékben erősödött az euróval szemben.

Erősödik a dollár

Jerome Powell Fed-elnök üzenetére, amely szerint az eszközvásárlási program kivezetése hamarosan megkezdődhet és következő év közepéig véget is érhet, a dollár jelentős erősödésbe kezdett az euróval szemben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Megint elhalasztotta az EU jövőjét is befolyásoló döntését a lengyel alkotmánybíróság

Szerdán délután úgy határozott a lengyel alkotmánybíróság elnöke, hogy szeptember 30-án délre elnapolja a meghallgatások folytatását abban az ügyben, amelyben ki kell mondania a testületnek, hogy az uniós, vagy a tagállami jog/bírósági ítélet az elsődleges a lengyel bírósági fegyelmi kamara témájában. Ez nem az első alkalom, hogy a taláros testület elnapolja a forró témáról való döntést.

Tovább a cikkhez

Eljött a nagy pillanat: akármit mondanak ma Amerikában, azt megérzi a világ

Ma tartja szeptemberi kamatdöntő ülését a Fed, és a döntésről szóló közleményt magyar idő szerint este ismerjük meg. Az amerikai jegybank szeptemberi ülését a szokásosnál sokkal nagyobb várakozás övezi. Válaszút előtt áll ugyanis a jegybank: az biztos, hogy hamarosan el kell kezdenie a szigorítást, de a nagy kérdés, hogy mikor fogja. A várakozások igen szélsőségesek, a vélemények három irányba szóródnak: (1) a Fed már ma bejelentheti az eszközvásárlási program kivezetésének (tapering) ütemezését, (2) csak utalást tesz ara, hogy a jövőben elkerülhetetlennek látja a tapert, (3) meglehet, hogy még utalás szintjén sem hozza szóba a QE fékezését. Azért sem könnyű megmondani, mire számítsunk ma, mert a reálgazdasági adatok is kifejezetten zavarosak és nehezen értelmezhetőek, miközben váratlan események okoznak zavart a piacokon is. De nemcsak az esetleges taper talk miatt lesz izgalmas a ma este, érkezik friss GDP- és inflációs előrejelzés, valamint új dotplot, ami a döntéshozók jövőbeli kamatvárakozásairól árulkodik majd.

Tovább a cikkhez

Nincs megállás, új hathetes mélyponton a forint

A tegnap elértnél is gyengébb szintre ütötték ma kora délután a forintot a bankközi piacon: az euró jegyzései átmenetileg 355,6-ig emelkedtek (most 355 közelébe visszasüllyedtek), a dollár jegyzései pedig 302,8-ig. Ez 0,8% körüli forintesést jelent a tegnap késő esti szinthez képest és nagyobbat, mint a lengyel zloty 0,2%-os gyengülése.

Amint jeleztük: a lengyel aslkotmánybíróság mára várt kulcsfontosságú ítélete előtt napok óta folyamatosan gyengül a zloty és az óvatossági pozíciózárások a forintot is gyengíthetik. Emellett az is szerepet játszhat a forint és a zltoy mai esésében, hogy amint a Financial Times értesülése alapján megírtuk: nemcsak a helyreállítási, hanem a felzárkóztatási EU-források brüsszeli kifizetésére is leselkednek veszélyek.

Kiderült: a magyar felzárkóztatási EU-forrásokat is visszatarthatja Brüsszel

Az Európai Bizottság megvizsgálja, hogy a tagállamokban hogyan érvényesülnek az uniós Alapjogi Chartában lefektetett jogok és ezek alapján a magyar és lengyel 2021-2027-es uniós felzárkóztatási (kohéziós) források kifizetése is veszélyben van – tudta meg a Financial Times névtelen forrásoktól, illetve az Európai Bizottság uniós értékekért felelős alelnöke, Vera Jourová is nyilatkozott a lapnak (címlapképünkön). Mindez új megvilágításba helyezi a múlt heti hatalmas magyar devizakötvény-kibocsátások ügyét is, mert a jelek szerint nemcsak a helyreállítási források (kb. 7 miliárd euró) első kifizetéseinek potenciális csúszása miatt ment ki hirtelen az állam a nemzetközi piacokra, hanem amiatt is, mert a 38 milliárd eurót elérő 2021-2027-es kohéziós források (vagy azok egy szűkebb része) kifizetése is csúszhat, sőt akár a 2014-2020-as kifizetésekből fennmaradt kb. 8 milliárd euró (vagy annak egy részét) kifizetése is.

Tovább a cikkhez

Kiderült: a magyar felzárkóztatási EU-forrásokat is visszatarthatja Brüsszel

Az Európai Bizottság megvizsgálja, hogy a tagállamokban hogyan érvényesülnek az uniós Alapjogi Chartában lefektetett jogok és ezek alapján a magyar és lengyel 2021-2027-es uniós felzárkóztatási (kohéziós) források kifizetése is veszélyben van – tudta meg a Financial Times névtelen forrásoktól, illetve az Európai Bizottság uniós értékekért felelős alelnöke, Vera Jourová is nyilatkozott a lapnak (címlapképünkön) éppen aznapra időzítve, amikor a lengyel alkotmánybíróság kulcsfontosságú döntést tervez hozni az EU-s, illetve nemzeti jog egymáshoz képesti viszonyában. A cikk új megvilágításba helyezi a múlt heti hatalmas magyar devizakötvény-kibocsátások ügyét is, mert a jelek szerint nemcsak a helyreállítási források (kb. 7 miliárd euró) első kifizetéseinek potenciális csúszása miatt ment ki hirtelen az állam a nemzetközi piacokra, hanem amiatt is, mert a 38 milliárd eurót elérő 2021-2027-es kohéziós források (vagy azok egy szűkebb része) kifizetése is csúszhat, sőt akár a 2014-2020-as kifizetésekből fennmaradt kb. 8 milliárd euró (vagy annak egy részét) kifizetése is.

Tovább a cikkhez

Ütik tovább a forintot, 355-nél az euró

A tegnapi felemás MNB-döntés továbbra is mozgatja a forint árfolyamát, mivel a kamatswap-piacon, főként a rövidebb futamidőkön estek tegnap a hozamok, így a forint sérülékenysége nőtt és ez köszön vissza a szerdai esésben: az euró jegyzései már 355-nél járnak. Fontos hozzátenni, hogy ezzel párhuzamosan a lengyel alkotmánybíróság mára várt kulcsfontosságú döntése is hozzájárulhat a forint esésével, mivel a zloty - az elmúlt napok folyamatos esése után - öthavi mélypontra gyengült a bejelentés előtti óvatossági pozíciózárások hatására. A lengyel taláros testületnek lényegében arról kell döntenie, hogy a lengyel, vagy az uniós jog-e az elsődleges bizonyos ügyekben (pl. a lengyel bírósági fegyelmi kamarát az otthoni szervek rendben lévőnek találták, az Európai Bíróság viszont a megszüntetését kérte és addig kell napi félmillió eurós büntetést fizetnie a lengyel államnak, amíg meg nem felel ennek az ítéletnek).

Esik tovább a forint

Nincs megállás a forint számára, már 354,2-nél jár az euró jegyzése, ami majdnem fél százalékkal magasabb a kedd estinél.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Megint lejtőre került a forint

Szerdán ismét gyengüléssel folytatja a forint az euróval szemben, már 353,4-nél jár a jegyzés, ami 0,2%-kal magasabb a tegnap estinél.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Oda-vissza megtépték a forintot az MNB döntése után

Szerda reggel 352,6 körül kezd a forint az euróval szemben, ez stagnálást jelent a kedd esti árfolyamhoz képest. A magyar deviza tegnap nagy utat járt be az MNB kamatdöntése után: előbb 355-ig emelkedett az euró jegyzése azt követően, hogy a várt 30 helyett csak 15 bázisponttal emelte meg az alapkamatot a jegybank, majd onnan kapcsolt rá megint a forint azt követően, hogy a Monetáris Tanács bejelentette a forintlikviditás fokozatos csökkentését. A megnyugtató üzenetek hatására erősödött vissza a forint, a jelek szerint a befektetők pozitívan értékelik, hogy az MNB tenni akar az utóbbi hónapok egyik legkomolyabb piaci problémájának kezelése érdekében. A dollárral szemben most 300,76-nál járunk, míg az angol font 410,5 forintba kerül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A régióban a forint versenytársai közül a lengyel zloty kedden érezhetően gyengült az euróval szemben, ezt ma reggel 0,2 százalékos erősödéssel korrigálja, míg a cseh korona stagnálással kezdi a napot. A feltörekvő piacon a török líra minimális elmozdulással, a dél-afrikai rand pedig 0,3 százalékos erősödéssel kezdett a dollárral szemben.

Az euró-dollár árfolyamban ma este a Fed kamatdöntő ülése hozhat kilengéseket, az amerikai jegybank friss makrogazdasági előrejelzést és kamatpálya-prognózist (dot-plot) is közöl. A szakemberek szerint könnyen lehet, hogy a szigorúbb hangvétel irányába mozdul el a jegybank kommunikációjában, ami akár további dollárerősödést is kiválthat a piacon, így az 1,17-es szint áttörése is reális lehet. A japán jen 0,3%-os gyengüléssel, az angol font pedig 0,1 százalékos lecsorgással kezdte a napot a dollárral szemben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

trader
hőmérőzés koronavírus maszkviselés
napelem_solarpanel
Oroszország permafroszt olvadás klímaváltozás
reichstag
bear_1

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Egyszerű és hatékony stratégia.
kotelezo maszkviseles