forint bankjegy
Deviza

Átbillent a forint, féléves mélypontjára került az euróval szemben

Portfolio
Délelőtt még határozott erősödést mutatott a forint az euróval szemben arra a friss piaci várakozásra, hogy a Magyar Nemzeti Bank esetleg a piaci konszenzusnál (15 bázispont) nagyobb kamatemeléssel lepi meg a piacot, a minapi régiós tapasztalatok alapján, illetve azután, hogy a miniszterelnök főtanácsadója a Portfolio mai Budapest Economic Forum konferenciáján félszívűnek mondta az eddigi monetáris szigorítást. Az MNB azonban nem lepte meg a piacot, 15 bázisponttal 1,8%-ra emelte az alapkamatot, aminek hírére azonnal megütötték a forintot, aztán újabb ütést kapott 3 órakor, a kamatdöntési közleményre, pedig abból kikerült a "kisebb lépésközökkel történő" kamatemelési ütem kifejezés, illetve Virág Barnabás MNB-alelnök a Portfolio konferenciáján is azt üzente, hogy 2022-ig átnyúlóan is folytatódni fog a kamatemelési ciklus. Aztán Virág a Portfolio-nak adott villáminterjúban azt is jelezte, hogy decemberig havi 15 bázispontos ütemmel emelnek, és majd az akkori friss inflációs jelentés tükrében döntenek a jövőre is áthúzódó kamatemelési ciklusról. Mindezek tükrénben délután háromnegyed öt tájban kissé 362 felett, azaz háromhavi mélypont közelében hullámzott a forint az euróval szemben.

Nem tért magához a forint

A kedd délutáni, több hullámban végbement gyengülését nem tudta este sem kiheverni a forint. Az euróval szembeni jegyzések a 362,30-as szint környékén ragadtak, ami hajszálra van a kora esti órákban beállított féléves forintmélyponttól.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Beragadt a forint árfolyama

Az esti órákban a 362,60-as szint közelében, vagyis féléves mélypontján ragadt a forint euróval szembeni kurzusa. Mindezt úgy, hogy a jegybank ma döntött a kamatemelésről.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Átbillent a forint

Az esti órákban sem csillapodott sokat a forintra nehezedő eladói nyomás, az euróval szembeni jegyzések a 362,60-as szintnél is jártak, ami egyben azt jelenti, hogy a július végén látott mélypont is megdőlt a hazai fizetőeszköz esetében és

ha csak pár pillanatra is egyelőre, de féléves mélypontján is járt a forint.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Jól látható, hogy legutóbb április végén volt ilyen magasságban az EUR/HUF árfolyama. Hosszabb távon így néz ki a forint euróval szembeni kurzusa:

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Címlapkép forrása: MTI/Mónus Márton

Két ütés után háromhavi mélypont körül szenved a forint

Virág Barnabás MNB-alelnök röviddel ezelőtt a Portfolio-nak adott villáminterjúban azt mondta, hogy decemberig havi 15 bázispontos emeléssel haladnak (praktikusan tehát a novemberi emelés lesz még ilyen ütemű), aztán meglátják, hogy az energiaárak elszállása melletti friss inflációs előrejelzés mit hoz ki és annak tükrében döntenek. Erre a jelzére a forint újra gyengült, 362 alattról 362,5 körülig, mert ezek szerint az, hogy most kikerült a visszafogott kamatemelés kifejezés a közleményből, nem azt sugallja, hogy már novemberben gyorsítva emelne az MNB.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Virág Barnabás: decemberig maradhat a 15 bázispontos kamatemelési tempó

A jelenlegi pályát egy maratoni futáshoz hasonlítanám, minden pályaszakaszt olyan sebességgel kell megfutni, hogy képesek legyünk végig érni a pályán. Ebben a szakaszban 15 bázispontos tempóban haladunk előre, a következő előrejelzést majd decemberben készítjük, amikor megint átfogóan értékeljük a teljes makrogazdasági képet és döntünk a következő időszakról – mondta a Portfolionak adott villáminterjúban Virág Barnabás, az MNB alelnöke a Budapest Economic Forum konferencián tartott beszéde után.

Tovább a cikkhez

Megállt 362 felett a forint esése, enyhültek a kamatemelési várakozások

Az MNB 3-kor megjelent közleményéből kikerült a "kisebb lépésközökkel történő" kamatemelési ütem, ami halvány utalás arra, hogy esetleg visszagyorsíthat majd a jegybank a havi 15 bp-os ütemről 30-bp-osra. Eleinte azonban még esett a forint, 362,5-ig az euróval szemben, az utóbbi fél órában azonban visszaerősödött 362 körülig. Ez arra utal, hogy a szignálra azért mégiscsak felfigyeltek a befektetők, de közben nagyon érdekes, hogy a 2 órási kamatdöntést közvetlenül megelőző állapothoz képest mostanra 5-8 bázisponttal enyhültek (!) a kamatemelési várakozások az FRA-piacon a különböző lejáratokra. Így tehát "hiába" került ki az említett félmondat a közleményből, illetve "hiába" fogadkozott Virág Barnabás MNB-alelnök, hogy 2022-re is átnyúlóan folytatódni fog a kamatemelési sorozat, ez egyelőre nem segített érdemben visszaerősödni a forintnak.

Virág Barnabás: 2022-ben is tovább szigorít az MNB

Hosszú lesz az út, addig megyünk, amíg szükséges. A monetáris szigorítás 2022-ben is folytatódik – mondta Virág Barnabás, az MNB alelnöke a keddi kamatdöntést követően a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján. A Monetáris Tanács tagja kiemelte, hogy szeptemberhez képest az inflációt illetően a felfelé mutató kockázatok erősödtek, nagyrészt az energiaárak emelkedése miatt lehet a vártnál magasabb az áremelkedési ütem.

Tovább a cikkhez

Újra megütötték a forintot, 362 felett járunk

A 3-kor közzétett MNB kamatdöntési indoklás nyomán újra ütni kezdték a forintot, az euró jegyzései 361 körülről 362 fölé lendültek, most éppen 362,3-nál jáunk. Tegnap 362,5-nél volt a háromhavi forintmélypont, felette rögtön hathavi mélypont lenne.

Itt az MNB indoklása a kamatemelés után!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a korábbihoz képest valamelyest héjább hangvételű üzeneteket fogalmazott meg a kamatdöntés utáni közleményében, azonban ezek mindössze halvány utalások. Tartósabb inflációs kockázatokat hangsúlyoznak, és havi kamatemeléseket vetítenek előre, ez összhangban van az elemzői várakozásokkal. A közleményből kikerült a "kisebb lépésközökkel történő" kamatemelési ütem, ami akár azt is sugallhatja, hogy az MNB visszatérhet a gyorsabb szigorítási tempóhoz.

Tovább a cikkhez

Kivárnak a piaci szereplők

A 2 óra után bekövetkezett azonnali forintgyengülés után most kivárnak a piaci szereplők, az euróval szembeni jegyzések 360,7 körül oldalaznak. Egyrészt Virág Barnabás MNB-alelnök előadását várják, másrészt 3-kor a jegybank közleményét.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

361 körül az euró

Esik tovább a forint, az imént átlépték a jegyzések a 361-es szintet is az árfolyam. A piacok az MNB alelnökének, Virág Barnabásnak a perceken belül kezdődő előadására várnak a Portfolio Budapest Economic Forum című konferenciáján, illetve 3-tól a jegybanki közleményre.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Azonnal megütötték a forintot

A továbbra is 15 bázispontos MNB kamatemelés hírére 360-ról pillanatok alatt 360,8-ig ütötték vissza a forintot az euróval szemben. Ezek szerint akik az eddig "megszokottnál" gyorsabb emelésre számítottak, csalódtak.

Itt az MNB kamatdöntése!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 15 bázisponttal, 1,8%-ra emelte az alapkamatot a mai ülésén. A kamatfolyosó két szélét (egynapos betét és hitel) ugyanilyen mértékben változtatta az MNB. A döntés megfelelt a jegybank korábbi jelzésének és az elemzői várakozásoknak. A rövid távú kérdés az, miként érétkeli a piac, hogy a tartósan gyenge forintárfolyam és a kilencéves csúcsra emelkedő infláció közepette a jegybank a nyári 30 bázispontos emelések után áttért a 15-ös ütemre. Előre tekintve pedig az a kérdés, hogy mikorra tér vissza az infláció a jegybak 2-4%-os toleranciasávjába. A 15 órakor megjelenő közlemény tartalma kulcskérdés lesz, hiszen az elmúlt hetek folyamatai inkább a felfelé mutató inflációs kockázatokat erősítették.

Tovább a cikkhez

Meglódult a forint az MNB mai fontos bejelentésére várva

A hétvégi előválasztási fejlemények után, a kormány által beígért masszív költségvetési költekezés, illetve az EU-pénzek folyósítása körüli bizonytalanság együtteseként a forint határozott gyengülést mutatott, az euróval szembeni jegyzések átmenetileg 362,5-nél is jártak, ami háromhavi forintmélypont és fillérekre jártunk a hathavi mélyponttól.

Ezért is felfokozottak a várakozások az MNB mai kamatdöntése kapcsán, mert ha az MNB „csak” az eddig sugallt 15 bázisapontos kamatemelést lépi meg a 9 éves csúcsra emelkedő infláció mellett, akkor a régiós jegybanki fejlemények mellett ez a forintot ismét megviselheti. A Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján reggel Varga Mihály pénzügyminiszter többek között azt mondta, hogy a monetáris politika utóbbi fél évben látott változása teljes mértékben megalapozott és időszerű volt és azt vázolta, hogy csak átmenetileg lódult meg az infláció, jövő év végére 3% körülre visszatérhet. Ezután Nagy Márton miniszterelnöki főtanácsadó azt mondta, hogy a hatalmas költségvetési élénkítés mellett az infláció még a következő másfél évben is a 4-5%-os sávban maradhat, így az MNB csak „félig szigorít”.

Mindezek mellett a 2-kor bejelentendő kamatdöntés előtt a forint meglódult, az euróval szembeni jegyzések a kora reggeli 361,7-ről egészen 360-ig ereszkedtek, és most is ott állnak. Elképzelhető, hogy egyes szereplők arra kezdtek fogadni, az MNB 15 bázispontosnál határozottabb szigorítást hajt végre.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép forrása: Getty Images

praga
séf étterem szakács főzés

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
forint ezres