forint bankjegy
Deviza

Tovább gyengül a forint, közeledik a történelmi mélypont

Portfolio
Hétfő délutánra ismét jelentősebb gyengülésbe kezdett a forint az euróval szemben, már a 367-et közelíti a jegyzés. Ezzel belátható közelségben van a tavaly tavasszal látott történelmi mélypont 370 közelében.

Történelmi mélypont közelébe esett a forint hétfőn, de miért?

Több tényező együttes hatására hétfőn még tovább esett a forint az euróval szemben és alig 1%-nyi távolságra járt a mindenkori mélypontjától.

Tovább a cikkhez

Erősödik a dollár

Az amerikai deviza erősödésével párhuzamosan indult megint gyengülésnek a forint, az euró-dollár 1,16 alá esett vissza, ezzel közel fél százalékkal erősödött az amerikai fizetőeszköz.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Markáns gyengülés van

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A délutáni órákban tovább gyengült a forint, az iménti percekben 366,9-es szintet is elérte az árfolyam az euróval szemben. Ez 0,6%-os gyengülés, azaz a forinton nagyobbat ütnek, mint a régiós devizákat: a cseh korona és a lengyel zloty 0,4% körül gyengült. A dollár jelentősen erősödik, ez pedig szokásos módon kedvezőtlenül hat a régiós devizákra.

Tovább gyengül a forint

A hét elején 364,2 körül járt a forint az euróval szemben, ez 0,2%-os erősödést jelentett a magyar deviza szempontjából péntek estéhez képest. A forint a múlt héten jelentősen gyengült, főleg a keddi kamatdöntés hozott komolyabb kilengéseket a piacon, hiszen sokan csalódhattak az MNB 15 bázispontos szigorításában. A jegybank egyelőre elkötelezett, hogy decemberig nem is változtat ezen a kamatemelési ütemen. A héten az EKB kamatdöntése érkezik, emellett fontos inflációs adatok és előzetes GDP-statisztikák is megjelennek majd, az energiaválsággal kapcsolatos hírek mellett ezek határozhatják meg a hangulatot a forint piacán is. A dollárral szemben most 312,5-nél járunk, míg az angol font 430,4 forintba kerül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A régiós versenytársak közül a lengyel zloty 0,1 százalékos gyengüléssel, a cseh korona pedig stagnálással kezdett az euróval szemben. Közben a feltörekvő piacon a török líra lassan a 10-es lélektani határt közelíti, újabb 1,7%-os gyengülés után 9,75 felett jár a jegyzés. Az újabb jelentős gyengülés oka, hogy Erdogan elnök a hétvégén egycsapásra tíz nyugati nagykövetet minősített nemkívánatos személynek.

A dollár minimális gyengüléssel indítja a hetet az euróval szemben, most 1,1654 körül jár a jegyzés. A közelmúltban az 1,15-öt is közelítette az árfolyam, ha ismét az erősödés felé mozdulna az amerikai deviza, az a forintnak is rossz hír lenne. A japán jen 0,1 százalékkal gyengült reggel a dollárral szemben, míg az angol font minimális erősödéssel nyitotta a hetet.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

capitolium usa
tálib fegyveresek

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
forint készpénz bankjegy