forint bankjegy
Deviza

Nagyot rántottak a forinton

Portfolio
Szerdán már határozott erősödést mutatott a forint az euróval szemben, hiszen 366 közeléből 363 közelébe jutott, aztán csütörtökön a vártnál jóval rosszabb amerikai GDP-adat dollárt gyengítő hatása, illetve az EKB felőli üzenetek együttesen újabb lökést adtak a forintnak, így 361 alá erősödött.

Nagyot rántottak a forinton

A fél háromkor közzétett második negyedéves amerikai GDP-adat, illetve az akkor elkezdődött EKB elnöki sajtótájékoztató üzenetei összességében határozott forinterősödést váltottak ki, az euróval szembeni jegyzések 363,5 körülről előbb 361 közelébe, az utóbbi percekben pedig 360,5-ig estek. A mozgásban két hatás egyszerre jelentkezett: a vártnál jóval gyengébb amerikai GDP-adat (az előző negyedévi 6%-ról 2%-osra lassult a növekedési ütem) erősíti azokat a nézeteket, hogy a Fed eszközvásárlási programja lassításának bejelentése későbbre csúszik (jövő szerdán kiderül). Ez a dollárt gyengítette és összességében kedvező a feltörekvő piaci devizáknak. Ugyancsak kedvező a forintnak az is, hogy az EKB elnöke azt hangsúlyozta: indokolatlannak látják a kamatpiaci árazásokat (2022-re várt EKB-emelés), mert nagyon meg vannak győződve az infláció pusztán átmeneti megugrásáról és éppen ezért bár most picit lejjebb tekerték a havi eszközvásárlásokat, de továbbra is támogatóan lépnek fel a piacon és majd decemberben döntenek.

A forint szémára a fenti két körülmény együttesen kedvező, mert az euró/dollár 1,1580 körülről végülis 1,1670-ig visszaemelkedett (dollárgyengülés).

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A dollár esése és a forint erőre kapása együtt a dollár/forint jegyzésekben még markánsabb változást hozott: 309-ig esett az árfolyam, pedig pár napja még 316 körül járt.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Szinte felrobbantak a magyar kötvényhozamok – Kezdhetünk aggódni?

Jelentősen emelkedtek a magyar hosszú hozamok az elmúlt egy hónapban, a tízéves referenciaérték majdnem pont három éve volt utoljára ilyen magas. Látszólag a rekordgyenge szint felé közelítő forint és a többéves csúcson lévő infláció mellett kezdhetünk aggódni a finanszírozás miatt is, azonban ezen a piacon egyelőre nem látni jelentős magyar specifikus tényezőket beárazódni, szinte kizárólag a globális hangulat hajtja fel a hozamokat.

Tovább a cikkhez

Emelkedés az amerikai tőzsdéken, kilőtt a Ford

Mérsékelt hangulatromás volt szerdán az amerikai tőzsdéken, ma reggel az ázsiai részvénypiacokon is esés látszik, ez azonban egyelőre még kisebb korrekciónak sem nevezhető, főleg annak fényében, hogy mekkora ralin vannak túl a világ vezető részvényindexei, az amerikai benchmarkok továbbra is történelmi csúcsuk közelében állnak. A befektetők ma elsősorban az EKB kamatdöntő ülésére, a délután megjelenő harmadik negyedéves amerikai GDP-adatra és a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek.

Tovább a cikkhez

Christine Lagarde: Teljesen biztosak vagyunk benne, hogy a magas infláció átmeneti

Ma közzétette az Európai Központi Bank októberi kamatdöntő üléséről szóló közleményét, amelyből kiderült, hogy a jegybank ezúttal sem változtatott a kamatokon. Meglepetés viszont, hogy az EKB a negyedik negyedévre tovább csökkenti a pandémiás eszközvásárlási program havi keretösszegét. Christine Lagarde elnök a sajtótájékoztatón ismét elmondta, hogy a jegybank szerint a magas infláció átmeneti lesz, a következő év során mérséklődhet. Nem változott a jegybank előretekintő iránymutatása sem, és az EKB elnöke ismét kiállt korábbi állítása mellett, mely szerint a piaci várakozások a 2022-es kamatemelésről nincsenek összhangban a jegybank várakozásával. Lagarde szerint bár lassul a gazdaság, stagflációtól nem kell tartanunk.

Tovább a cikkhez

Erősödik a forint

A dollár gyengülése mindig jót tesz a feltörekvő devizáknak, nincs ez másképp most sem. Az euró/forint kurzus 362,4-es szintig erősödött a korábbi 363 feletti kurzusról. A befektetők azt árazzák, hogy a nagy jegybankok monetáris politikája talán mégsem szigorodik olyan gyorsan, mint korábban várták. A gyenge amerikai GDP-adat ezt támasztja alá.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A vártnál lassabban nőtt az USA gazdasága

A várt 2,7%-kal szemben mindössze 2%-kal nőtt az Egyesült Államok gazdasága évesített negyedéves alapon július és szeptember között.

Tovább a cikkhez

Most borul fel a magyar gazdaság külső egyensúlya - visszatért az ikerderficit

Hosszú évek után először borulhat fel a magyar gazdaság külső egyensúlya. A nemzetközi hatások és a koronavírus válság hazai következményei mellett a gazdaságpolitika is aktívan tesz azért, hogy a romló tendencia erősödjön. Jövőre vaskos folyó fizetési mérleg hiány keletkezhet, de várhatóan már az idén sem látunk többletet. Visszatért az ikerdeficit Magyarországra, vagyis amikor a gazdaság külső egyensúlyromlásáért elsősorban az állami túlköltekezés felel.

Tovább a cikkhez

Belehúzott a forint, jön az EKB és a Fed döntése

Csütörtök reggel 363-nál járt a forint az euróval szemben miután tegnap lendületet vett az erősödés. Így sikerült eltávolodni a 365-ös szinttől, illetve a történelmi mélyponttól. Kérdés, meddig tart ki ez a jó hangulat a forint piacán, azért még korai lenne kijelenteni, hogy végleg megmenekültünk a szakadéktól. A következő napokban a forint szempontjából is az EKB és a Fed kamatdöntése lesz meghatározó, ha ezek jelentős dollárerősödést váltanak ki, akkor a magyar deviza is visszafordulhat a gyengülés felé. Hosszabb távon pedig az MNB novemberi kamatdöntése döntheti majd el az irányt, de arra még több mint két hetet várni kell. A dollárral szemben most 312,9-nél járunk, míg az angol font 430 forintba kerül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A régióban a forint versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással kezdte a napot. A feltörekvő piacon a török líra 0,3%-kal gyengült a dollárral szemben azt követően, hogy az utóbbi napokban eltávolodott a 10-es lélektani szinttől.

Említettük már a közelgő kamatdöntéseket, melyek elsősorban az euró-dollár árfolyamot mozdíthatják ki a jelenlegi holtpontról. Hosszabb ideje ugyanis 1,16 körül oldalazik a jegyzés, ahonnan egyik irányba sem tud kimozdulni. A japán jen ma reggel 0,2%-kal erősödött a dollárral szemben, míg az angol font egyelőre alig mozdult.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

dubaj emirátusok dubai
oltásellenes vakcina
putyin biden
Valdis Dombrovskis Europai Bizottsag Magyarorszag helyreallitasi terv
koronavirus vakcina
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Mik a fontos szintek, formációk, indikátorok, amelyek befolyásolják az árfolyamot?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
forint