forint
Deviza

Ma is megütötték a forintot, közel jártunk a történelmi mélyponthoz

Portfolio
A szerdai jelentős forintgyengülés után csütörtökön délig folytatódott a forint vesszőfutása: a reggeli 364-ről délre 366-ig esett az euróval szemben, így 1%-nyira megközelítette a mindenkori mélypontját a magyar fizetőeszközzel szemben. Aztán 365-ig vissza tudott kapaszkodni. A forint esését most két főbb tényező mozgatja: egyrészt az amerikai inflációs félelmek miatt a dollár jelentősen erősödött tegnap este óta, másrészt a régiós jegybankok minapi agresszív kamatemelési lépései után reflektorfénybe került az MNB a piaci szereplők között, hogy az eddigi 15 bázispontos ütem elegendő-e az évtizedes csúcsra ugró magyar infláció mellett.

Visszajött 365-ig az euró

A délig tartó intenzív forintesés után most intenzív visszaerősödés látszik 365-ig az euróval szemben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Ütik tovább a forintot, már 366-nál járunk

Folytatódik a forint gyors leértékelődése, már 366 közelében jár az euró, azaz kb. 1%-nyira járunk a mindenkori forint történelmi mélyponttól, ami 369,8-nál volt tavaly tavasszal.

Fontos kiemelni, hogy a tegnapi váratlanul magas amerikai inflációs adat után a dollár jókora lendületbe jött, az euróval szemben 1,1450 közelébe erősödött mostanra, ami másfél éves csúcsot jelent. A dollár ereje és a Fed-del kapcsolatos kamatemelési várakozások erősödése pedig általánosan rányomja a bélyegét a feltörekvő piaci devizákra, ezért gyengülési nyomás alatt van most a korona (-0,2%) és a zloty is (-0,5%), de az egyelőre óvatos kamatemelések mellett egy ilyen környezetben érthetően a forintra nagyobb nyomás nehezedik.

Már 365

Csütörtök délelőttre 365 fölé gyengült a forint az euróval szemben, ez már 0,4%-kal magasabb a tegnapi jegyzésnél. Közben a lengyel zloty is hasonló esésben van, a cseh korona viszont tartja magát.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A tegnapi csúnya esés után lassan megint a történelmi mélypont fenyegeti a forintot

Reggel 364,3-nál kezdi a napot a forint az euróval szemben, ez 0,2 százalékos gyengülést jelent szerda estéhez képest a magyar deviza szempontjából. Tegnap komolyabb gyengülést produkált a magyar deviza, hiszen egy napja még 360-tól indult. Az esés részben a dollár erősödésének köszönhető, de láthatóan ideges a piac a jövő heti kamatdöntés miatt is. Az MNB Monetáris Tanácsa ugyanis a vártnál magasabb infláció és a régiós jegybankok jelentős emelései miatt nagyon nehéz döntés elé néz. A Monetáris Tanács döntése pedig akár a forint sorsát is meghatározhatja a következő időszakban. A dollárral szemben 317,18-nál járunk, míg az angol font 425,2 forintba kerül jelenleg.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A régiós versenytársak közül a lengyel zloty a forinthoz hasonló minimális gyengüléssel nyitott, a cseh korona pedig stagnál az euróval szemben. A feltörekvő piacon megint a török líra a fő sztori, már 9,9 felett jár a dollárral szemben, ami új mélypont, karnyújtásnyira van a lélektani 10-es árfolyam. Emögött egyelőre nincs különösebb hír, a török gazdaság problémái aggasztják a befektetőket, illetve jövő csütörtökön kamatdöntést tart a jegybank, és attól tartanak, hogy folytatja a kamatvágást.

Említettük már a dollár erősödését, tegnap jelentősen javított az euróval szemben. Most már 1,147-nél jár a jegyzés, ami további nyomást helyez a feltörekvő piaci devizákra. A japán jen ma reggel 0,15%-kal, az angol font pedig 0,1%-kal gyengült a dollárral szemben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

praga
elektromos autó töltő
aram_energia
who getty stock
astrazeneca-sarah-gilbert-vilagjarvany-halalosabb-covid-19-omikron-varians
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Állítsd a valószínűségeket a saját oldaladra!
forint bankjegy