tizezer forint bankjegy
Deviza

Ütik tovább a forintot, a líra rekord mélyponton a dollárral szemben

Portfolio
Egy halvány erősödés után már a délelőtti kereskedésben jókora gyengülést szenvedett el a forint, csaknem 367-ig esett az euróval szemben, aztán egy délutáni erősödési kísérlet után estére tovább ütötték a forintot és 367 felett új nyolchavi mélypontra bukott. Mindez azt jelenti, hogy heti mélyponton zár a magyar fizetőeszköz és egyúttal bő két egységnyi távolságra a mindenkori történelmi mélypontjától. Mindez rossz ómen a jövő keddi MNB kamatdöntés előtt, és arra utal, hogy a piac nagyon bizonytalan abban: hathatós kamatemelést hajt-e végre a jegybank, hasonlóan a régiós jegybankokhoz, vagy sem.

Rekord mélyponton a török líra a dollárral szemben

Rekord alacsony szintre, 10-re gyengült a dollárral szemben pénteken a török líra – írja a Reuters.

Sosem látott szintre gyengült a líra a dollárral szemben, ami tükrözi a befektetők aggodalmát a monetáris politika kapcsán, miután a török jegybank szeptemberben kamatvágásba kezdett, a magas infláció ellenére is.

Csütörtökön még 9,92-ön állt a líra a dollárral szemben, de ma új mélypontra esett a török fizetőeszköz, és most már 10 lírát kell adni egy dollárért.

A líra a legrosszabbul teljesítő feltörekvő piaci deviza idén, az elmúlt öt ében értékének kétharmadát vesztette el.

Ütik tovább a forintot, 367 felett járunk

A péntek esti kereskedésben sem enyhült a leértékelődés nyomás a forinton: az euróval szembeni jegyzések 367 fölé ugrottak, azaz új nyolchavi mélypontra esett a forint. A mindenkori forintmélypont 369,8-nél alakult ki tavaly márciusban a járvány első hullámának berobbanásakor, ahhoz képest tehát már alig 1%-nyi távolságra járunk. Ma a cseh korona és a lengyel zloty lényegében stagnált, a forint pedig újabb fél százalékot esett, tehát a relatív laza monetáris politika ebben is visszaköszön. Közben a török líra új történelmi mélypontra bukott a dollárral szemben a kerek 10-es szintnél.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Mivel a dollár kitartóan erős az euróval szemben 1,1450-nél, így a hanyatló forint a dollárral szemben is jól látszik: most estére mát 321 közelébe ugrott az árfolyam, amire másfél éve nem volt példa. A dollárral szemben a történelmi forintmélyponttól még messze járunk, az ugyanis 341,5-nél volt tavaly tavasszal.

Továbbra sem áll jól a forint szénája

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Még mindig 366 felett jár az euró jegyzése pénteken, jelenleg 366 forint 10 fillérbe kerül egy euró. Ez 0,2%-os gyengülést jelent.

Ma sem megy a forintnak

Péntek délelőtt 366,3-ig gyengült tovább a forint, ez újabb 0,25%-os esést jelent tegnaphoz képest. A kép hasonló, mint eddig: a lengyel zloty hasonló mértékű visszaesést mutat, míg a cseh korona jól tartja magát.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Nem mindenki mondott még le a forintról, egy komoly londoni alapkezelő szerint venni kell

A korábbinál nagyobb hangsúlyt kaphat a jegybanki hitelesség a következő időszakban, ezen a téren pedig kifejezetten jól áll az MNB – emeli ki friss elemzésében a Blue Bay. Az alapkezelő szakembere szerint a következő időszakban a forint is profitálhat ebből, hiszen az intézményi befektetők szemében vonzóbbá válhat a magyar deviza. Ellenpontként a lengyel jegybankot említik, mely szerintük az elmúlt hetek intenzív kamatemeléseivel jelentősen veszített hitelességéből.

Tovább a cikkhez

Kicsit enyhült a nyomás a forinton, de 365 közelében kezd

Péntek reggel 364,9 körül járt a forint az euróval szemben, ez 0,1 százalékos erősödést jelentett a magyar deviza szempontjából. Tegnap 366 közelében is járt a jegyzés, amivel vészesen közeledett történelmi mélypontjához a forint, majd onnan korrigált kicsit az árfolyam. A befektetők továbbra is elsősorban a Monetáris Tanács keddi kamatdöntő ülésére figyelnek, egyelőre tanácstalannak tűnnek a befektetők, mire számítsanak a jegybanktól. Ráadásul a kamatdöntés mellett kedden GDP-adat is érkezik, ami szintén fontos lesz a magyar gazdaság szempontjából. A dollárral szemben 318,6-nál járunk, míg az angol font 426,5 forintba kerül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A forint versenytársai közül a lengyel zloty minimális erősödéssel, a cseh korona pedig mérsékelt gyengüléssel kezdett az euróval szemben. A feltörekvő piacon a török líra továbbra is a 10-es lélektani határ közelében jár a dollárral szemben, most 9,938-nál áll az árfolyam, ami ismét 0,3%-os emelkedést jelent tegnaphoz képest.

Az utóbbi napokban a dollár erősödése is rossz hír volt a feltörekvő piaci devizáknak, így a forint kilátásait is rontotta. Az amerikai deviza 1,15 alá kapaszkodott az euróval szemben, most 1,1454-nél jár a jegyzés, így egyelőre nem folytatódik a dollár kapaszkodása. A japán jen közben minimális elmozdulással kezdte a napot, míg az angol font 0,2%-kal erősödött a dollárral szemben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

omikron koronavírus tüskefehérje
kórház koronavírus covid-19
electric car
bear_1
richard-moore-mi6-kulfoldi-hirszerzes-kem-egyesult-kiralysag
vlagyimir-putyin-oroszorszag-joe-biden-amerikai-egyesult-allamok-elnok
mobiltelefon telefon
talib-harcos-afganisztan-kabul

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
forint készpénz bankjegy