forint bankjegy getty stock
Deviza

Történelmi mélypontja közelében a forint az MNB nagy döntése előtt, még tovább ugrott a dollár

Portfolio
Heti mélyponton, 367 felett zárt a forint az euróval szemben múlt pénteken, hétfőn pedig csak kissé tudott erősödni: estig a jegyzések a 366-os szintig ereszkedtek vissza. A piac feszülten várja, hogy a régiós jegybankok agresszív kamatemelései után mit lép az MNB kedden, milyen mértékű kamatemelést hajt végre. Minderre készülve hétfőn jelentős hozamemelkedés volt az állampapírok másodpiacán, a 3 hónapos papír árfolyama 32 bázisponttal 2,13%-ra ugrott az 1,8%-os jegybanki alapkamat mellett, így tehát a piac az eddigi 15 bázispontosnál intenzívebb emelésre készül. Közben hétfő este még tovább erősödött a dollár a nemzetközi piacokon, így vele szemben a forint új másfél éves mélypontra bukott.

Tovább húzták a dollárt, új mélyponton vele szemben a forint

A forint nem tudott szépíteni az esti kereskedés során sem az euróval szemben: a jegyzések 366-nál ragadtak. Közben a dollár még tovább erősödött a nemzetközi piacokon, az euróval szemben 1,14 alá bukott, ami másfél éve nem látott dollárcsúcsot jelent. Így vele szemben a forint új másfél éves mélypontra bukott 321,7 körül.

Alig erősödött a forint, nagy hozamemelkedés volt a rövid oldalon

A forint a pénteki mélyrepülésből alig tudott szépíteni ma, az euróval szembeni jegyzések most is a 366-os szint közelében ragadtak.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Mivel a dollár délután tovább erősödött 1,14 közelébe az euróval szemben, így a dollár/forint jegyzések a 320-as szint felett ragadtak kissé.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Közben amint jeleztük: jókora hozamemelkedés volt az állampapírok másodpiacán a rövid szegmensben, így még inkább laposabbá vált a hozamgörbe. A 3 havi DKJ hozama 32 bp-tal 2,13%-ra ugrott, a 6 hónaposé 17 bp-tal 2,57%-ra, a 12 hónaposé 16 bp-tal 2,72%-ra.

Erősödik a forint

Kicsit korrigált hétfőn a forint, 366 környékére erősödött vissza az euróval szemben, ami 0,3%-kal alacsonyabb a péntek esti árfolyamnál. A befektetők továbbra is elsősorban az MNB holnapi döntésére várnak, ami eldöntheti hosszabb távon az irányt.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Közvetlen veszélyzónába került a forint – Kihúzza a holnapi kamatdöntésig?

Hétfő reggel 367,15 körül kezdi a napot a forint az euróval szemben, ez megegyezik a péntek esti szinttel. Így most közvetlen veszélyzónában van a magyar deviza a történelmi mélypontját tekintve, hiszen

bő másfél éve 369,6-nál volt csúcson az euró-forint árfolyam.

A mai nap kérdése elsősorban az, hogy ma még kihúzza-e a forint új mélypont nélkül. Utána pedig kulcskérdés lesz, hogyan reagál a piac a Monetáris Tanács holnapi döntésére, ha a jegybank csalódást okoz, akkor az akár további forintgyengülést is hozhat. Kérdés persze, mi számítana csalódásnak, ez valószínűleg csak kedd délután derül majd ki. A döntés azonban akár hosszabb távon is meghatározhatja a forint sorsát. A dollárral szemben most 320,4-nél járunk, míg az angol font 430,4 forintba kerül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A forint a régiós versenytársakat is alulteljesítette az utóbbi időszakban, hétfő reggel a lengyel zloty 0,15%-os erősödésben van, a cseh korona pedig minimálisan mozdult el. A feltörekvő piacon a török líra pénteken áttörte a 10-es lélektani határt is a dollárral szemben, ami természetesen új lélektani mélypontot is jelent a líra szempontjából. Így ma reggel is 10 felett indul a dollár-líra jegyzés, míg a dél-afrikai rand 0,4%-os erősödésben van.

Az utóbbi napokban a dollár erősödése is keresztbe tett a feltörekvő devizáknak, így a forintnak is. Hétfő reggel 1,1457-nél jár az euró-dollár jegyzés, ami minimális korrekciót jelent, 0,1%-kal magasabb a péntek estinél. Ezzel továbbra sem enyhül érdemben a nyomás a feltörekvő piaci devizákon, hiszen még mindig erősnek számít az amerikai deviza. A japán jen ma reggel 0,1 százalékkal gyengült a dollárral szemben, míg az angol font egyelőre stagnál.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

omikron koronavírus tüskefehérje
kórház koronavírus covid-19
electric car
bear_1
richard-moore-mi6-kulfoldi-hirszerzes-kem-egyesult-kiralysag
vlagyimir-putyin-oroszorszag-joe-biden-amerikai-egyesult-allamok-elnok
mobiltelefon telefon

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
forint készpénz bankjegy