forint bankjegy
Deviza

Itt a fordulat: Virág Barnabás bejelentésére erősödik a forint

Portfolio
Kedd délután az MNB kamatdöntését követően ismét gyengülésnek indult a forint az euróval szemben. A jegybank a várakozásoknak megfelelően 30 bázisponttal emelte a kamatot, azonban a jelek szerint ez csalódás volt a piacnak. Virág Barnabás monetáris politikáért felelős alelnök ugyanakkor bejelentette, hogy az egyhetes betét kamatát az alapkamat felett emelhetik, erre pedig erősödésbe kezdett a forint.

364 alatt

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Virág Barnabás jegybankalelnök szigorú hangvételű sajtótájékoztatójának hatására tovább erősödik a forint, immár 364 alá került az EURHUF jegyzése. Ez csaknem 0,6%-os erősödést jelent.

Itt az MNB indoklása! Ezért emelt kamatot a jegybank

30 bázispontos kamatemelésével visszatért korábbi szigorítási tempójához a Magyar Nemzeti Bank. Emellett több olyan eszköztár-átalakító lépést jelentett be a jegybank, ami a forintárfolyam-menedzselését célozza, illetve bejelentette, hogy az irányadó kamatot újra eltéríti az alapkamattól.

Tovább a cikkhez

Újabb csavar az MNB-től: nagyobbat emelnek, mint elsőre gondoltuk

Csütörtöktől ismét eltér majd az egyhetes betét kamata és az alapkamat - jelentette be kedden délután Virág Barnabás, az MNB alelnöke. Ezzel az elsőként bejelentett 30 bázispontnál nagyobb lehet a kamatemelés, de annak pontos mértéke csak két nap múlva derül ki.

Tovább a cikkhez

Itt a fordulat

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Virág Barnabás, az MNB alelnöke a jegybank háttérbeszélgetésén bejelentette, hogy az egyhetes betét kamatát a jegybank kész az alapkamat szintje fölé emelni, és erre már a héten sor kerülhet. Ezen kívül Virág azt mondta, hogy a jegybank az inflációs folyamatok miatt a korábbinál jelentősebb kamatemelési ciklus mellett döntött. A szigorú hangnem fordulatot okozott a forint piacán is, a magyar fizetőeszköz 0,3%-os erősödésben van az euróval szemben, és a kamatdöntés bejelentése óta csaknem a teljes visszaesést ledolgozta.

Új forintstabilizáló lépéseket jelentett be az MNB!

A Magyar Nemzeti Bank a 30 bázispontos alapkamat-emelés mellett több fontos lépést jelentet be, amelyek alaposan átírják a monetáris politika eszköztárát, és nagyobb szigorításra utalnak. A jegybank új eszközt jelentett be, egy rövid idejű diszkontkötvényt. A devizaegyensúly mutató (DEM) szabályozást aszimmetrikusan módosította a devizaswap-piaci aktivitás érdekében. A forintlikviditást nyújtó FX-swap tendereket kivezeti a jegybank az eszköztárból. Rövid távon a legfontosabbnak látszó döntés, hogy a jegybank újra bevezeti a kettős kamatrendszerét: az irányadónak számító egyhetes betét kamatát felfelé eltéríti az irányadó kamattól, méghozzá már most csütörtöktől. Ez azt jelenti, hogy a jegybank valójában a 30 bázispontnál nagyobbat emelhetett az irányadó kamaton.

Tovább a cikkhez

Esik a forint

A jegybank 30 bázispontos kamatemelésének bejelentése után hirtelen 366 fölé ugrott az euró jegyzése, sőt már a 367-et közelíti. Ezzel a délelőtt összeszedett teljes erősödést visszakorrigálta a jegyzés.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Megjött az MNB várva várt kamatdöntése!

A vártnak megfelelően 30 bázisponttal 2,1%-ra emelte az alapkamatot kedden az MNB Monetáris Tanácsa. A döntést a szokásosnál is nagyobb figyelem övezte, a piac is erősen megosztott volt azzal kapcsolatban, mire számítson előzetesen.

Tovább a cikkhez

Megy tovább a forint

Kedd reggel tovább erősödött a forint az euróval szemben, már 364,9-nél jár a jegyzés, ami 0,3%-kal alacsonyabb a hétfő esti jegyzésnél.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A lengyel jegybankelnök szerint nincs kamatemelési verseny a régióban

Nem kezdtek kamatemelési háborúba a régió jegybankjai, viszont meg kell akadályozni a magas infláció tartósságát – mondta a Világgazdaságnak Adam Glapinski. A lengyel jegybank elnöke beszélt a zloty árfolyamáról, illetve a kamatkilátásokról is.

Tovább a cikkhez

Kis megnyugvás után fut neki a kamatdöntésnek a forint

A forint 366-nál kezdi a keddi napot, ez szinte hajszálra megegyezik a hétfő esti árfolyammal. Tegnap kicsit fellélegezhetett a forint, eltávolodott történelmi mélypontjától. Másfél évvel ezelőtt 369,6-nál láttunk csúcsot az euró-forint árfolyamban, azt közelítette meg a múlt hét végén a forint. A mai nap legfontosabb eseménye egyértelműen a Monetáris Tanács kamatdöntése lesz, a jegybank szokás szerint délután kettőkor teszi közzé a friss kamatkondíciókat, majd három órakor jelenik meg a közlemény, illetve háttérbeszélgetést is tarthat az MNB vezetése. Az elemzők többsége 30 bázispontos szigorításra számít, azonban vannak olyan szakemberek, akik szerint még az is csalódást okozna a befektetőknek. A demonstratív cseh és lengyel kamatemelések után egyes elemzők szerint az MNB is megpróbálhat erőt demonstrálni és visszaterelni a forintot erősebb szintek felé. Az biztos, hogy a nap második felében komoly izgalmak jönnek a devizapiacon, bárhogy is döntsön a Monetáris Tanács. A dollárral szemben most 321,57-nél járunk, míg az angol font 431,64 forintba kerül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A forint versenytársai közül a lengyel zloty 0,3%-os gyengüléssel kezdte a napot az euróval szemben, ami nem túl jó előjel a magyar deviza számára sem, miközben a cseh korona egyelőre stagnál. A feltörekvő piacon a török líra újabb 0,8%-os visszaeséssel kezdett a dollárral szemben, így már 10,14 körül jár a jegyzés, míg a dél-afrikai rand 0,2%-os gyengüléssel nyitott.

A dollár tegnap délután ismét erősödésbe kapcsolt az euróval szemben, kedd reggel 1,1375-nél jár a jegyzés, ami 0,1 százalékos korrekciót jelent, viszont az 1,14 alatti szint továbbra is erős dollárt jelez. Az amerikai deviza lassan másfél éve nem volt ilyen erős, ez további nyomást helyezhet a feltörekvő piaci devizákra, így a forintra is. A japán jen is gyengüléssel kezdett a dollárral szemben, míg az angol font minimális erősödést mutat.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

elektromos autó töltő
aram_energia
who getty stock
astrazeneca-sarah-gilbert-vilagjarvany-halalosabb-covid-19-omikron-varians
bux
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Állítsd a valószínűségeket a saját oldaladra!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
forint bankjegy