euro 1 euro
Deviza

Meg akarták akadályozni az euró bevezetését a horvát nacionalisták, de még a népszavazást sem támogatja a lakosság

MTI
Nem sikerült összegyűjteni a kellő számú aláírást a kuna védelmében tartandó népszavazásért - jelentette be kedden az euró bevezetésének akadályozását célzó indítvány szervezőbizottsága.

November 7-ig a horvát választói névjegyzékben szereplők tíz százalékának, mintegy 369 ezer főnek az érvényes aláírását kellett volna összegyűjteniük ahhoz, hogy népszavazást kezdeményezhessenek a következő szöveg alkotmányba kerüléséről: "Horvátország nemzeti valutája a kuna, amely száz lipára osztható, és amelynek megváltoztatásáról csak népszavazáson dönthetnek az állampolgárok."

Két hét alatt 334 582 szavazat gyűlt össze, 34 258-cal kevesebbet a szükségesnél - közölte a bizottság.

A népszavazásról szóló kezdeményezést a 151 tagú törvényhozásban négy képviselővel rendelkező HS, valamint három jobboldali, parlamenten kívüli párt, a Horvát Jogpárt (HSP), a Függetlenek Horvátországért (NHR) és a Megújulás Generációja (GO) indította el.

Marijan Pavlicek, a szuverenisták parlementi képviselője a sajtónak úgy nyilatkozott: a kudarc ellenére elégedettek. Bejelentette, hogy a kuna védelmében minden lehetséges jogi eszközzel küzdeni fognak a parlamentben. Úgy vélte: a gazdasági mutatók arra utalnak, hogy Horvátország nem készült fel az euró bevezetésére.

Marko Milanovic Litre, a párt másik parlementi képviselője szerint a kormány nem az állampolgárok érdekeit képviseli az euroövezeti csatlakozással, hanem önös érdekek hajták. "A horvát nép elmondta, mit szeretne, több mint 330 ezer aláírást gyűjtöttünk össze, és úgy véljük, az a jó út, ha az állampolgárok maguk döntenek hazájukról és saját sorsukról" - húzta alá.

A kormány szerint azért nincs szükség népszavazásra, mert Horvátország azzal, hogy csatlakozott az Európai Unióhoz (EU), elfogadta a közös fizetőeszköz bevezetését. Horvátország 2023 januárjában készül bevezetni az eurót. Zágráb 2019. július elején kérte felvételét az európai árfolyam-mechanizmusba (ERM-II). Az euró bevezetéséhez az országnak meg kell felelnie minden maastrichti kritériumnak.

Címlapkép: Getty Images

omikron koronavírus tüskefehérje
kórház koronavírus covid-19
electric car
bear_1
richard-moore-mi6-kulfoldi-hirszerzes-kem-egyesult-kiralysag
vlagyimir-putyin-oroszorszag-joe-biden-amerikai-egyesult-allamok-elnok
mobiltelefon telefon

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
forint készpénz bankjegy