forint bankjegy
Deviza

A nagy rángatás után erősödni próbál a forint

Portfolio
Kedden megtartotta várva várt kamatdöntését az MNB Monetáris Tanácsa, a jegybank az alapkamat 30 bázispontos emelése mellett bejelentette, hogy ismét kész különbséget tenni az egyhetes betét kamata és az alapkamat között.  Így igazából csak csütörtökön derülhet majd ki, mennyi a gyakorlati kamatemelés. A forint komoly kilengéseket mutatott a döntés után, de szerda reggel megint 365 közelében kezd, vagyis végeredményben alig mozdult. Szerda délután indult erősödésnek.

Erősödik a forint

Délelőtt szűk sávban ingadozott a forint árfolyama, majd a kora délutáni órákban erősödésnek indult. Ennek nyomán az euróval szemben kurzus a 364-es szintet is megközelítette.

Tegnap egyébként izgalmas napja volt a hazai fizetőeszköznek az MNB döntése nyomán.

Alaposan megcibálták a forintot a kamatdöntés után, de összességében alig változott valami

A forint erősödéssel kezdett szerda reggel, 364,6 körül járt az euróval szemben, ez 0,2%-kal volt alacsonyabb a kedd esti jegyzésnél. A kamatdöntés felemásra sikerült, először a 30 bázispontos alapkamat-emelés hírére gyengülésnek indult a magyar deviza, majd jött a csavar a történetben az egyhetes betéti kamat erősebb emelésével. Így mostantól a jegybank gyakorlatilag minden héten dönt majd az irányadó kamatról a csütörtöki betéti tender előtt, egyelőre nem tudjuk, holnap milyen kamat mellett hirdetik meg a tendert. A lépéssel egyrészt rugalmasságot biztosít magának az MNB, hogy a rövidtávú piaci mozgásokra, akár a forint aktuális árfolyamára reagáljon, másrészt viszont bizonytalanságot hoz a rendszerbe, hogy a kiszámítható havi kamatdöntések helyett minden csütörtökön figyelni kell, bármikor okozhat meglepetést az MNB. A következő hetekben meglátjuk, hogyan reagál majd a piac ezekre a kockázatokra, ez döntheti el a forint árfolyamának irányát is. A dollárral szemben most 322,33-nál járunk, míg az angol font 433,84 forintot ér.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A forint versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális erősödéssel kezdte a napot. A feltörekvő piacon a török líra a 10-es lélektani határ áttörése után is esik tovább a dollárral szemben, már 10,35 felett jár a jegyzés. A befektetők a holnapi kamatdöntés miatt aggódhatnak elsősorban, az elmúlt két hónap vágásai után újabb kamatcsökkentésre készülhetnek, ami egyre veszélyesebb a 20%-os infláció mellett.

A dollár lassan az 1,13-as szintet közelíti az euróval szemben, egyelőre nem akar csillapodni az amerikai deviza erősödése. Most 1,1316 kiörül jár az árfolyam, amivel egy hét alatt közel 1,5%-os dollárerősödést látunk. A japán jen egyelőre minimális elmozdulással kezdte a napot, míg az angol font 0,3%-kal erősödött a dollárral szemben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

praga
elektromos autó töltő
aram_energia
who getty stock
astrazeneca-sarah-gilbert-vilagjarvany-halalosabb-covid-19-omikron-varians
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Állítsd a valószínűségeket a saját oldaladra!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
forint bankjegy