forint készpénz érme
Deviza

Estére megint esésbe kapcsolt a forint, 370 felett az euró

Portfolio
Hétfő reggel folytatódott a forint múlt héten kezdődött gyengülése, így hamar új történelmi mélypontra esett a magyar deviza az euróval szemben. Ez részben a dollár erősödésének köszönhető, emiatt kockázatkerülés látszik a feltörekvő piacokon. Aztán a nap további részében a 370-es kerek szint körül hullámzott az euró a borongós nemzetközi befektetői hangulatban.

Megszólalt Erdogan, megint zuhan a török líra

Törökország gazdasági szabadságharcot folytat, de nem fog visszakozni, továbbra is az alacsony kamatok fenntartásával az exportot igyekszik élénkíteni – mondta a hétfői kormányülést követően Recep Tayyip Erdogan török elnök. A politikus szavaira ismét mélyrepülésbe kapcsolt a líra a dollárral szemben, hirtelen majdnem 2 százalékot zuhant.

Tovább a cikkhez

Újabb gyengülési hullám

Késő délutánra újra 370 fölé gyengült a forint az euróval szemben, most 370,15 körül jár, ami 0,6%-kal magasabb a péntek esti szintnél. A dollár 329 forintot ér, az angol font pedig 441-nél jár.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Sosem látott szintre zuhant a forint, szinte minden összeesküdött ellene

Hiába emelte két lépésben összesen 70 bázisponttal az irányadó kamatot a múlt héten az MNB, a forint hétfő reggel új történelmi mélypontra esett az euróval szemben. Mégis mi történik a piacon, amikor már egy ekkora kamatemelés sem segít? Tényleg gyengülésre van ítélve a forint? Mit tehet az MNB, hogy megállítsa a trendet?

Tovább a cikkhez

„Mindent megteszünk, hogy kicsit erősítsük” – Maga a lengyel miniszterelnök védte meg a zlotyt

Minden eszközt bevetünk annak érdekében, hogy a zloty kicsit erősebb legyen – mondta egy hétfői sajtótájékoztatón Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. Az utóbbi napokban a régiós devizákon egyre fokozódott a nyomás, ami reggel új történelmi mélypontra lökte a forintot is.

Tovább a cikkhez

Ugrik a dollár Powell újrajelölésére, szenved a forint

Percekkel ezelőtt jelentette be a Fehér Ház, hogy Joe Biden amerikai elnök Jerome Powellt jelöli újra a Fed élére, amely hír megjelenésére azonnal tovább erősödött a dollár az euróval szemben 1,1250-ig. Ez pedig megint nyomást helyez a forintra, amely 369,5 körül, tehát az eddigi történelmi mélypont körül szenved az euróval szemben. A jegyzések délelőtt rövid időre jártak a 370-es szint felett, de azóta sem tudtak tartósan eltávolodni a kerek szinttől. Amint jeleztük: ebben a nem kellően ambiciózus magyar kamatemelések mellett számos egyéb hazai és regionális ok is szerepet játszik (Covid-hullám erősödése régió-szerte, ami a gazdasági aktivitást megint rombolhatja, miközben az elszálló energiaárak rontják a folyó fizetési mérleget, közben fokozdik a jogállamisági vita az Európai Bizottság és Magyarország, illetve Lengyelország kapcsán, miközben hatalmas orosz csapatösszevonások vannak az ukrán határ közelében, ami egy orosz-ukrán háború veszélyét fokozza, közben kiújult a lengyel-fehérorosz migránsválság, a régióban pedig múlt héten a török jegybank megint kamatot vágott, ami a líra folytatódó hanyatlását okozta, fokozva az egész régió kockázatosságát.)

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Bréking: Eldöntötte Biden, kit nevez ki a Fed élére

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy Jerome Powell lesz a Federal Reserve elnöke a következő négy évben is.

Tovább a cikkhez

Történelmi mélyponton járt a forint, majd visszapattant

Csak átmenetileg járt a 370 feletti zónában a forint az euróval szemben, a ma kialakult történelmi forintmélypont 370,24-nél volt. Aztán amilyen gyorsan jött a forintgyengülés, olyan gyorsnak tűnik az erősödése is: most már 369 alatt jár kissé a kereskedés. A dollár kitartóan erős az euróval szemben, így e nem indokolja most a forint napon belüli fordulatát. A dollár/forimt jegyzések 327 alá süllyedtek vissza.

Szakadékba zuhan a forint, itt a kötéltánc vége?

Az elmúlt hetekben egyre több komoly befektető csökkentette kitettségét Közép-Kelet Európa devizáiban, mind a növekvő kockázatok, mind az egyre inkább elszabaduló infláció miatti félelmek okán. A jegybankok erre érthető módon gyors szigorításokkal válaszoltak, és a múlt hét után a kamatemelési ciklust már korábban elindító Magyar Nemzeti Bank sem tudott eltáncolni, mivel a Monetáris Tanács kénytelen volt a korábbi 15 bázispontos lépéseket felgyorsítani. Sőt, a mozgásterét kibővítve heti szintű rugalmasságot is biztosított magának a forint védelmében. Múlt heti technikai elemzésünkben azt írtuk, hogy a növekvő nyomás miatt egyre inkább kötéltáncot jár a hazai monetáris (és egyben a fiskális) politika. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a növekvő szél lesodorja az artistát a kötélről, és a piac nem bízik a hazai fizetőeszköz stabilitásában, hiszen a forint a mai napon új rekord szintre gyengült az euróval szemben. Gyors technikai elemzésünkben megnézzük, hogy mi várhat a forintra a következő hetekben.

Tovább a cikkhez

Már 370 felett

Időközben a 370-et is átlépte az euró jegyzése, most 370,05-nél jár, ami 0,6%-os forintgyengülést jelent reggel óta.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A dollár erősödése is folytatódik

A dollár tovább erősödik ma reggel az euróval szemben, most 1,128-nál jár a jegyzés, ami 0,1%-kal alacsonyabb a péntek estinél. Az elmúlt egy hétben 0,7%-kal, az utóbbi egy hónapban pedig 3,1%-kal került lejjebb az árfolyam.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Mi történt a forinttal?

Az utóbbi napokban több tényező is a forint gyengülése mellett szólt:

  • Az erőteljes inflációs nyomás a Fedet akár hamarosan kamatemelésre késztetheti, míg az EKB egyelőre jó ideig nem tervez szigorítani.
  • A feltörekvő piacokkal kapcsolatban kialakult egy intenzív kockázatkerülés, amiben a török sztori is szerepet játszott. Ez csapódik le most a dollár erősödésében.
  • Az egyre rosszabb járványhelyzet sokak szerint gazdasági lassulással fenyeget a régióban.
  • Az MNB a múlt héten két lépésben összesen 70 bázisponttal emelte a kamatot, de a befektetőket kicsit aggasztja az alapkamat és az egyhetes betéti ráta ismételt szétválasztása.
  • Tovább mérgesedik a viszony a magyar kormány és az Európai Bizottság között, a jelek szerint hamarosan elindulhat a jogállamisági eljárás velünk szemben.

Ezek a tényezők együttesen vezettek oda, hogy hétfő reggel új történelmi mélypontra gyengült a forint az euróval szemben, jelenleg hajszálra van a 370-es lélektani szinttől.

Itt az új történelmi mélypont

Az elmúlt percekben 369,69-ig gyengült a forint az euróval szemben, ez

új történelmi mélypont a magyar deviza szempontjából.

Péntek estéhez képest így már majdnem fél százalékos a gyengülés.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Tovább esik a forint

Reggel 368,7-ig gyengült a forint az euróval szemben, ez 0,2%-kal magasabb a péntek esti szintnél.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Vészesen csúszik történelmi mélypontja felé a forint - Meddig bírja még?

Hétfő reggel 367,9 körül járt a forint az euróval szemben, ez minimális elmozdulást jelentett péntek estéhez képest. Ezzel azonban a magyar deviza továbbra is hajszálnyira van történelmi mélypontjától, 2020. áprilisában 369,6-nál volt csúcson az euró-forint jegyzés a világjárvány kitörésekor. Mindez úgy, hogy a múlt héten összesen 70 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatot az MNB, illetve a héten várhatóan tovább szigorítanak majd a csütörtöki egyhetes betéti tenderen. A kérdés csak az, hogy addig kihúzza-e a forint történelmi mélypontja nélkül. Most a magyar jegybank monetáris politikájában bizonytalansága mellett elsősorban a nemzetközi hangulat dolgozik a forint ellen, az utóbbi napokban felerősödött a kockázatkerülés a feltörekvő piacokkal kapcsolatban. A dollárral szemben most 326,6 körül jár a forint, míg az angol font 438,7 forintba kerül, utóbbi közel hatéves csúcsot jelent, 2015 decemberében volt ilyen magas a jegyzés.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A forint versenytársai is gyengültek az utóbbi napokban a már említett globális kockázatkerülés miatt. Hétfő reggel a lengyel zloty és a cseh korona is minimális gyengüléssel kezdett az euróval szemben. A feltörekvő piacon a múlt hét megint a török líra zuhanásáról szólt miután újabb 100 bázisponttal kamatot vágtak Ankarában. Hétfő reggel 11,2-nél járt a dollár-líra jegyzés, ami fél százalékos gyengülést jelentett a török deviza szempontjából.

A feltörekvő piaci kockázatkerülés a dollár erősödésének is köszönhető, az amerikai deviza az elmúlt napokban szinte megállíthatatlanul megy az euróval szemben. Ma reggel 1,127 körül járt a jegyzés, ami 0,2%-os dollárerősödést jelentett péntek estéhez képest. Amíg az amerikai deviza szárnyalása nem csillapodik, addig pedig a feltörekvő piaci devizáknak, így a forintnak sem túl jók a kilátásai. A japán jen szintén 0,2%-os gyengüléssel kezdte a napot a dollárral szemben, míg az angol font 0,1 százalékot veszített.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

omikron koronavírus tüskefehérje
kórház koronavírus covid-19
electric car
bear_1
richard-moore-mi6-kulfoldi-hirszerzes-kem-egyesult-kiralysag
vlagyimir-putyin-oroszorszag-joe-biden-amerikai-egyesult-allamok-elnok
mobiltelefon telefon

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
forint készpénz bankjegy