deviza trader forint árfolyam kereskedő
Deviza

A forint lehet 2022 egyik legjobb befektetése a francia nagybank szerint

Portfolio
Egy év alatt 340-ig erősödhet a forint az euróval szemben, ezzel 2022 egyik legjobb befektetése lehet a magyar deviza – derül ki a Societé Generale (SocGen) most megjelent kitekintéséből. A bank szakemberei tíz legvonzóbb befektetésük közé is beválogatták a magyar devizát. Viszont nem mindenki ennyire optimista a forint kilátásait illetően, a Commerzbank szerint jöhetnek még új történelmi mélypontok jövőre is.

Az év egyik legjobb befektetése lehet a forint

A napokban tette közzé 2022-es befektetési ajánlásait a Societé Generale, a francia nagybank elemzői a tíz kiemelt lehetőség közé a forintot is beválasztották. A feltörekvő piacon elsősorban a jegybankok proaktivitását emelik ki, ezért szerintük a kelet-közép-európai devizák mellett a rubel lehet a jövő év nagy nyertese. A forintnál nagyobb erősödést csak a lengyel zlotytól várnak a szakértők 2022-ben.

hufsocgen211207

Indoklásában a SocGen kiemeli, hogy az MNB az év végéhez közeledve kezdte védeni a forintot, szerintük az elmúlt hetekben látott óvatos erősödés folytatódik. Az év végén a jegybank igyekszik elkerülni a swappiacon eddig látott feszültségek erősödését,

ha pedig ezt az év végi akadályt is sikerrel veszi a forint, akkor további jelentős erősödés jöhet.

A magyar gazdaság növekedési kilátásai továbbra is kedvezőek, az MNB pedig azt kommunikálja, hogy a szükséges mértékig kész szigorítani az alapkamaton és az egyhetes betéti rátán keresztül.

A fenti pozitív előrejelzésben a kockázat a SocGen szerint a globális befektetői hangulat további romlása, a magyar kormány és az Európai Bizottság vitájának esetleges eldurvulása, illetve a tavaszi parlamenti választásokkal kapcsolatos bizonytalanság. Emellett fennáll annak a veszélye, hogy az MNB év végi lépései nem fékezik majd meg a forint piacán az eladási hullámot.

Nem mindenki hisz ennyire a forintban

Természetesen nem mindenki ennyire optimista a magyar deviza kilátásait illetően, a Commerzbank elemzője szerint jönnek még új mélypontok a forint árfolyamában, 2022-ben 375-ig gyengül majd a magyar deviza az euróval szemben, majd 2023 végére is csak 365-ig kapaszkodik vissza.

hufcommerz211207

Tatha Ghose szerint jövőre is folytatódhat a forint alulteljesítése a régión belül. A Commerzbank szakértője szerint ugyan a lengyel reálkamat még alacsonyabb a magyarnál, azonban a piac várakozása szerint Varsóban a jegybank hamarosan kellően agresszív kamatemelésekbe kezd majd. Az elemző szerint a következő fél évben a globális szigorítással párhuzamosan gyengülhet a forint, majd onnan jöhet a lassú visszakapaszkodás.

Ghose szerint hiába emeli majd az MNB folyamatosan a kamatot, a magas infláció miatt a magyar reálkamat tartósan alacsony maradhat. Emellett a piacon erősen tartja magát az a vélekedés, hogy a jegybank csak addig hajlandó átmenetileg megemelni a kamatot, amíg az infláció nem kezd enyhülni.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke épp egy kedd reggel megjelent interjúban beszélt az ellenkezőjéről. Szerinte a következő hónapokban a reálkamat gyors emelkedése várható. Mind az emelkedő nominális kamatszint, mind a csökkenő infláció ebbe az irányba hat majd. A jelenlegi várakozások szerint a leggyorsabb emelkedés a reálkamatok terén a régióban Magyarországon várható - tette hozzá.

BIZONYOS, HOGY A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY ELŐTTI ÉVEKNÉL TARTÓSAN MAGASABB REÁLKAMATKÖRNYEZETTEL FOGUNK KIKERÜLNI A NORMALIZÁCIÓS FOLYAMATBÓL

Címlapkép: Getty Images

thaiföld
wallstreet_nyse
Orbán Macron választások
jpmorgan shutter
háziorvos járvány
hitel szerződés moratórium

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

Holdblog Sokat fizetünk

Kiket és miért keresünk? A HOLD életének új növekedési és minőségi szakaszába lép Korszerűsíti működését...

Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
forint