Portfolio signature

Repülőrajttal kezdte az évet a forint - Miért és merre tovább?

Weinhardt Attila
Szerdán is folytatódott a forint szárnyalása az euróval szemben, így az idei első három kereskedési nap alatt 9 egységgel, azaz kb. 2,4%-kal ugrott a magyar fizetőeszköz, hiszen délután a 361-es szintet is megjárta az árfolyam. Ezzel egy szeptember óta megfigyelhető forintgyengülési trendvonal is látványosan megtört.

A szerda reggeli forinterősödési hullámot délután újabb követte, így az euróval szembeni jegyzések átmenetileg 361 alatt is jártak, ami csaknem kéthavi csúcs. Aztán 361,5-ig visszaemelkedtek a jegyzések. Mindez azt jelenti, hogy a tavalyi évet 369,5-nél záró árfolyam 3 nap alatt 9 egységgel, azaz kb. 2,4%-kal esett, így lényegében repülőrajttal kezdte az évet a forint.

A karácsonyi illikvid kereskedés során még 371-372 körül történelmi mélypont közelében billegett a forint, így tehát attól már határozottan eltávolodott.

November végétől karácsonyig láthatóan relatív alulteljesítő volt a forint a régiós devizák között az euróval szemben, majd az újévi repülőrajttal gyakorlatilag felzárkózott a mezőny teljesítményéhez. Ebben bizonyára jól jött, hogy az MNB még a két ünnep között is emelte a ténylegesen irányadó egyhetes betéti rátáját 4%-ra és a január második felében esedékes újabb kamatdöntő Monetáris Tanács ülésig még van némi kamatemelésre lehetősége az egyhetes rátában.

Miről szól ez az elemzés?

  • Röviden összefoglaljuk, hogy mi történt az elmúlt hetekben a forint árfolyamában.
  • Rámutatunk, hogy mi az a két főbb tényező, ami most a repülőrajthoz vezethetett az újév során.
  • Megnézzük röviden, hogy melyek a közelben lévő főbb technikai szintek, amelyek akár rövid távon megállíthatják a forint menetelését.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések