deviza trader forint árfolyam kereskedő
Deviza

Őszi zuhanásával a világ legrosszabb devizái közé került a forint

Beke Károly
Nem a forint éve volt az idei, hiszen az euróval szemben két százalékkal gyengült a magyar deviza, ami novemberben új történelmi mélyponton is járt 370 felett. Az év egészét nézve a középmezőnyben volt a forint teljesítménye, ha azonban csak az utolsó három hónapot nézzük, akkor alig találni nagyobb gyengülést.

Nem a forint éve volt 2021

Abban valószínűleg megegyezhetünk, hogy nem a forint éve volt az idei, hiszen története során először lépte át a 370-es határt az euróval szembeni jegyzés. Novemberben 372-nél járt az árfolyam, eddig az jelentette a csúcsot, de az év végére sem talált magára a forint, a 370-es határ környékén ingadozott a jegyzés.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Az év eleje óta 2,1%-kal gyengült a magyar deviza az euróval szemben, ezzel a régióban egyértelműen alulteljesítő volt a lengyel zloty 0,8%-os leértékelődése és a cseh korona több mint 4%-os erősödése mellett.

Ha globálisan vizsgáljuk a forint teljesítményét, akkor sokkal érdemesebb a dollárhoz hasonlítani. Ebben az összevetésben pedig már az sokat jelent, hogy az amerikai deviza 8%-kal erősödött az euróval szemben közel egy év alatt.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Ha az összes említésre méltó devizát megvizsgáljuk 2021 eleje óta, akkor első ránézésre a forint a középmezőnyben helyezkedik el, öt nála rosszabb teljesítményt is feljegyezhetünk. Globálisan a zuhanásban kiemelkedett a török líra, mely a magas kamat melletti kamatvágások miatt zuhant folyamatosan, majd az év végén a jegybanki intervenciókkal kicsit sikerült visszakapaszkodnia. A chilei peso és az argentin peso esetében is egyedi sztorik okozták a jelentős gyengülést. Utána viszont már minimális különbségek voltak a ranglistán.

Ősszel dobogós volt a forint zuhanása

A magyar deviza szempontjából is felemás volt az év, hiszen többször megközelítette történelmi mélypontját 370-nél, de végül csak novemberben érte el. Éppen ezért egy külön rangsorban érdemes megnézni az utolsó három hónap teljesítményét, amiben

csak a török líra és a chilei peso volt gyengébb a forintnál.

Arról korábban többször írtunk, mennyi tényező sújtotta a forintot:

  • Az emelkedő infláció mellett folyamatosan emelte a kamatot az MNB, azonban az alapkamat és az egyhetes betéti ráta szétválasztása nem tűnt meggyőzőnek a befektetők számára.
  • A kormány vitái az Európai Bizottsággal folyamatos finanszírozási kockázatot jelentenek a következő időszakra.
  • Érezhetően romlottak a fundamentumaink is, elsősorban a külkereskedelmi mérleg romlása okozta a fizetési mérleg hiányát.
  • A járványhelyzet ősszel kifejezetten rossz volt Kelet-Közép-Európában, ami a további korlátozások miatt a gazdaságot is fenyegette.
  • Elromlott a feltörekvő piacokkal kapcsolatos hangulat a Fed kezdődő szigorítása, illetve a dollár erősödése miatt.
  • Az energiaárak őszi elszállása csak növelte a globális inflációs kockázatokat

Vagyis általában a feltörekvő piaci devizák többsége gyengült az év utolsó hónapjaiban, de néhány egyedi sztori miatt még közülük is kilógott a forint. Ugyanígy a régióban is alulteljesítő volt a magyar deviza, hiszen miközben a lengyel és a cseh jegybankok meggyőzően, nagy lépésekkel emelték a kamatot, az MNB az egyhetes betéti rátával úgy tűnt, hogy próbálja megúszni minél kisebb szigorítással.

Címlapkép: Getty Images

bear_1
kormányülés orbán viktor
amerikai-egyesult-allamok-ukrajna
omikron
tedrosz-adhanom-gebrejeszusz-who

Holdblog Netflix összeomlás

Az idei év talán legtöbb befektetőt megmozgató kérdése, hogy az amerikai technológiai részvények még meddig teljesíthetik...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hogyan teljesítenek a főbb részvénypiacok?
forint bankjegy