5forint
Deviza

Folytatódik a forint szárnyalása, 360 alatt is járt az euró

Portfolio
Negyedik napja kitartóan erősödik a forint, sőt gyakorlatilag szárnyal, hiszen 10 egységgel erősödött az új évben az euróval szemben és a csütörtök délutáni kereskedésben 360 alatti euróárfolyamot is láttunk. Bár ma az MNB nem emelte tovább az egyhetes betéti rátát, de a 4%-os kamat bizonyára segíti a forint erősödését, és az újév eleji pozíciófelvételek is hozzájárulhattak ehhez. Így a mai forint mozgást elnézve "hiába" küldött a Fed meglepően szigorú hangvételű üzeneteket a világnak a saját monetáris politikai terveiről, ez most nem tántorította el a forintot az erősödés folytatásától.

Az MNB elfogadott minden ajánlatot az egyhetes betéti tenderen

Az összes benyújtott ajánlatot elfogadta az MNB a csütörtöki egyhetes betéti tenderen, így továbbra is effektív a jegybank egyhetes betéti tenderének 4%-os kamata – derül ki a jegybank ma délutáni eredményhirdetésből. Több mint 9600 milliárd forintnyi ajánlatot nyújtottak be ma, ez új rekord.

Tovább a cikkhez

Folytatódik a forint szárnyalása, 360 alatt is járt az euró

A reggeli órákban kissé gyengült a forint, majd az egyhetes tender meghirdetésekor elmaradt további MNB kamatemelés hatására átmenetileg szintén gyengült, de aztán folytatta azt a határozott felértékelődési utat, amit év eleje óta látunk. Így az euróval szembeni jegyzések a délelőtti 363,5-ről fokozatosan 360-ig, sőt nemrég kissé 360 alá buktak a bankközi piacon. Ez november eleje óta a legerősebb forintot jelenti és az árfolyam így beleütközött a 100 napos mozgóátlagba 360,5 körül, amelynek jelentőségére tegnapi technikai elemzésünkben már felhívtuk a figyelmet.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A forint a dollárral szemben is erősödött ma, a jegyzések 318 körülig buktak, így tehát megközelítették azt a 316,4 körüli támasz szintet, amelynek fontosságára szintén felhívtuk a figyelmet tegnapi elemzésünkben.

Tovább erősödik

Tovább erősödik a forint, és ez már egyértelműen magyar okokra vezethető vissza, a régiós devizák között ugyanis felülteljesít a magyar fizetőeszköz. A forint csaknem 0,5%-os erősödésben van az euróval szemben, 361 alá került a jegyzés. Úgy látszik, a befektetők továbbra is növekvő kamatpályát áraznak az MNB mai döntése ellenére is.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Erősödik

A forint az MNB döntése után (ahol a jegybank a kamat szinten tartása mellett döntött) tovább erősödik. Az erősödés minden bizonnyal nem az MNB-döntés hatása, már a döntést megelőző percekben is 0,2%-os erősödést láttunk, a döntés után pedig ütemes gyengülésbe kezdett. Azóta ismét erősödik, 0,3%-os erősödésben van, egy euró most 361 forint 10 fillérbe kerül. A cseh korona szintén erősödik, 0,2%-os az erősödés, a lengyel zlotynál 0,2%-os gyengülést látunk.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Itt a meglepő döntés: hosszú idő után nem emelt kamatot az MNB!

Meglepetésre nem emelte irányadó kamatát az MNB – derül ki a csütörtöki egyhetes betéti tender meghirdetéséből. A következő két hétben még 40 bázispont emelésre van lehetősége a jegybanknak a kamatfolyosó változtatása nélkül. A hírre átmenetileg gyengült a forint.

Tovább a cikkhez

Stagnálással kezdte a napot

Stagnálással kezdte a napot a forint, azaz nem látjuk már az előző napok erőteljes erősödését. A forint erősödésének elakadása a Fed decemberi ülésének tegnap közölt jegyzőkönyve miatt történhetett, az amerikai jegybank decemberi ülésén ugyanis meglepően héja volt a hangulat. Egy euró most 362 forint 30 fillérbe kerül, ez megfelel a tegnap éjjeli szintnek.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

A forint ezzel együtt is némileg felülteljesít a régiós devizákhoz képest, vagyis a kockázatkerülés inkább ezúttal nagyobb mértékben csapódik le a lengyel és a cseh devizán. Könnyen lehet, hogy a befektetők az MNB egyhetes betétjének ma reggeli kamatmegállapítása miatt várnak ki, ezen ugyanis újabb kamatemelésről dönthet a jegybank.

A dollár 320 forint 90 fillérbe kerül, ez 0,1%-os gyengülést jelent a dollár erősödése miatt (ez is egyértelműen a Fed hatása), a brit font 433 forint 20 fillérbe kerül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Címlapkép: Getty Images

covid részleg kórház omikron járvány koronavírus
bullbear
szijjarto kkm
koronavírus oltás
koronavírus covid-19 vakcina oltás pandémia
iskola tábla

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Online előadás
Megnézzük a rések típusait és következményeit aktuális példákon keresztül.
forint bankjegy