forint készpénz bankjegy
Deviza

Megint rákapcsolt a forint - Át tudja törni a falat?

Portfolio
Erősödéssel kezdett kedd reggel a forint azt követően, hogy tegnap egy technikailag fontos szinten torpant meg a magyar deviza. Most ismét 358-nál jár az euró jegyzése, vagyis akár újra nekifuthat a további javulásnak a forint.

Erősödik megint a forint

Kedd délelőttre 357,4-ig kapaszkodott a forint, vagyis újra a tegnapi támaszt támadja az árfolyam. Így ma 0,3%-os erősödést mutat a magyar deviza, a régiós versenytársak is hasonló teljesítményt produkálnak.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A pálya széléről driftelt vissza a forint - csúszik tovább az árfolyam?

A szakadék felé tartott a forint az elmúlt hónapokban, és hiába fékezett eleinte a Monetáris Tanács, az autó kisebb lassulások után továbbra is a mélység irányában száguldott tovább. Nem maradt hát más hátra, mint a kézifék, amely révén egy gyors driftelésbe váltott a hazai fizetőeszköz, és 180 fokos fordulat után immáron már a másik irányba csúszik tovább. Az MNB ezzel egy újabb taktikai csatát nyert meg, és sikerült megint kényelmesebb helyzetbe hoznia a forintot. Az ikerdeficit, a magas infláció, és a nemzetközi befektetők kockázatkerülésének árnyékában azonban még mindig nem biztos, hogy a háborút is megnyerte, így a stratégia kimenetelének kérdése továbbra sem végleges. Ráadásul a spekulánsok kivételével a legtöbben nem vad drift mozdulatokat szeretnének látni, hanem egy nyugodtan sikló autóra vágynak, ahol semmi esélye annak, hogy elszédülnek. A technikai elemzés segítségével megnéztük, hogy erre mekkora esély van a következő hetekben, hónapokban.

Tovább a cikkhez

Kulcsszint állította meg tegnap a forintot, ma újra nekifut

Kedd reggel 358 körül járt a forint az euróval szemben, ez 0,1%-os erősödést jelentett a magyar deviza szempontjából tegnap estéhez képest. A forintot hétfőn 357,5 körül állította meg a 200 napos mozgóátlag, ami technikailag erős támasz az árfolyamban, onnan majdnem 360-ig pattant vissza a jegyzés. A jelek szerint a kis korrekciót követően folytatódhat az év eleji jó hangulat a magyar deviza piacán, rövidtávon az MNB csütörtöki kamatdöntése és a péntek reggel érkező inflációs adat határozhatja meg a hangulatot. A dollárral szemben most 315,6-nál járunk, míg az angol font 429 forintba kerül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A régióban a forint versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is kismértékű gyengüléssel indították a napot, így még feltűnőbb a magyar deviza folytatódó felülteljesítése, ami már az év első hetére is jellemző volt. A feltörekvő piacon a török líra árfolyama is kezd nyugvópontra jutni, kedd reggel 0,2%-os erősödéssel kezdett a dollárral szemben. Ez persze lehet, hogy csak az idei első kamatdöntésig vagy a friss inflációs adatig tart majd, alapvetően nem sokat változtak a fundamentumok.

A dollár gyengüléssel kezdte a napot az euróval szemben, az 1,134 feletti árfolyam 0,1 százalékkal magasabb a hétfő estinél. Pedig egyre több hír érkezik arról, hogy a Fed hamarosan valóban erőteljes szigorításba kezdhet, márciusban jöhet az első kamatemelés, aztán nyáron elkezdhetik zsugorítani a mérleget a megvett értékpapírok eladásával. Ez elvileg támogatná a dollárt, azonban a jelek szerint már mindenki beárazta a lépéseket, így a napról napra érkező hírek nem váltanak ki jelentős árfolyamhatást. A japán jen és az angol font is minimális elmozdulással kezdte a napot a dollárral szemben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

cia
Szijjártó andorra
Koronavírus omikron oltás

Kiszámoló Te mennyit költesz?

A tegnapi cikk kommentjeiben előkerült, hogy ki mennyit keres és mennyit költ, egyesek szerint sehogy nem tudják 800...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
forint bankjegy getty stock