forint
Deviza

Esti rohamra indult a forint: négyhónapos csúcsra szökött az árfolyam

Portfolio
A szerdai kereskedésben is folytatódott a forint újév kezdete óta látható szárnyalása, így az euró jegyzései a 355-ös szintig estek. Ez azt jelenti, hogy másfél hét alatt 15 egységet ugrott a forint és a 200 napos mozgóátlag tegnapi meggyőző letörése után ma két további technikai szint egybeesését jelentő "falon" is átment. Miután a magyar kormányfő bejelentette az élelmiszerár-stopot, a forint új lendületet vett. Mivel a lépés inflációleszorító hatása nem lesz jelentős, ezért valószínű, hogy inkább az euró dollárral szembeni erősödése a fő hajtóerő, ezt az amerikai inflációs adat váltotta ki.

A forint nem tud leállni

A forint tovább erősödik az esti órákban, és az euró dollárra szembeni erősödésével párhuzamosan látványosan folytatja erősödő pályáját. Ma a magyar fizetőeszköz felülteljesítő: a zloty csak 0,3%-kal, a cseh korona 0,55%-kal erősödött, a forint 0,7%-kal izmosodott az euróval szemben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Szárnyal tovább a forint, a második erős falon is átment

A Fed elnökének kedd esti szenátusi meghallgatásával kiváltott általános piaci fellélegzést táplálta az, hogy szerdán "csak" a vártnak megfelelő, 7%-os lett az amerikai inflációs adat (sokan féltek egy vártnál jóvaél nagyobb adattól). Így ez enyhítette nagyon gyors és agresszív Fed kamatemelésekkel kapcsolatos piaci várakozásokat, ami gyengítette a dollárt, erősítette a részvénypiacokat, összességében a kockázati étvágyat. Ez ma már a nap legnagyobb részében is segítette a forintot, így az euró jegyzései előbb a 356,5 körüli újabb erős támasz szinten mentek át (támasz és Fibonacci-korrekciós szint, lásd alább), majd a 355-ös szintig jutottak.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

A forint erősödésében a kora este során szerepe lehetett a magyar kormányfő élelmiszerár-stoppal kapcsolatos bejelentésének is, ami majd lejjebb tolhatja az inflációt és így az MNB által már most is 4%-ra emelt effektív kamat mellett a negatív magyar reálkamat tovább szűkülhet és ez javítja a forint megítélését. (Emellett már múlt héten is javíthatta a forint megítélését az, hogy a kormányfő főtanácsadója már múlt héten megpendítette, hogy a változó kamatozású hiteleknél a kamatot június után is befixálhatják, ez pedig azt jeletnené, hogy még nagyobb, illetve hosszabb ideig tartó mozgásteret kaphat az MNB a kezébe, hogy az infláció még határozottabban fellépjen, ha szükségesnek látja, mert a hitelek törlesztő részletén keresztül a lakossági fogyasztásra nem lesz olyan negatív hatással. Az más kérdés, hogy közben a lépéssel gyengül a jegybanki kamatok változtatásával kifejtett kamattranszmisszió, így ha a monetáris szigorítás nem tud kellően átszivárogni a gazdaságba fékező hatásként, akkor az kvázi az inflációt serkentheti is).

Amint látható: tegnap a 357,7-es fontos technikai szinten ment át lefelé az EURHUF (200 napos mozgóátlag), ma pedig a 356,5-nél található támaszt és Fibonacci korrekciós szintet törte le meggyőzően). Két "falon" is átment tehát egymás utáni napokon a forint, de közben azért érik a korrekció, visszagyengülés is, hiszen a forint relatív túlvettségét/túladottságát jelző RSI indikátor már 21-nél jár, ami az EURHUF masszív túladottságára (a forint túlvettségére) utal.

Amennyiben bő egy hónapos távon nézzük, hogy mit csinált a forint az euróval szemben, akkor azt mondhatjuk, hogy nem extrém, amit látunk, de azért kezd egyre inkább felülteljesítővé válni az utóbbi napokban a régiós devizák között. A cseh korona még lépést tud vele tartani (ott évtizedes csúcsra erősödésről beszélhetünk), de a lengyel zloty már kezd lemaradni tőle a felértékelődés intentizását tekintve.

A dollár Fed miatti esése és a forint szárnyalása együtt oda vezetett, hogy a dollár/forint jegyzések szerda estére már csaknem 310-ig estek, noha pár napja még a 316-os támasz szinttel küzdöttek, illetve előtte a 320 feletti tartományban jártak.

Az amerikai inflációs adat újabb lendületet adott a forintnak

A vártnak megfelelően alakult a decemberi amerikai inflációs adat, ami emelkedést hozott a tőzsdéken, és a feltörekvő devizáknak is lendületet adott. A forint már 355,4 alatt is járt az imént, most épp 355,8 az EURHUF jegyzése, ez 0,3%-os erősödést jelent. A dollár gyengül, 0,4%-ot ment ma eddig az EURUSD.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Már 356 alatt is járt

Az elmúlt percekben 355,7-ig kapaszkodott a forint, majd onnan kicsit visszapattant, most 356,15 körül jár, ami 0,2%-os erősödést jelent.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Ma is megy tovább a forint

Szerda délelőttre 356,4-ig erősödött a forint az euróval szemben, ez 0,1 százalékkal alacsonyabb a tegnapi jegyzésnél. Az év eleje óta szűk másfél hét alatt 3,5%-os szárnyalást produkált a magyar deviza, vagyis lassan aktuális lenne egy kis korrekció az árfolyamban.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Kulcsszinten a forint – További tér nyílhat meg, ha innen még tovább tud erősödni

A magyar deviza szerda reggel 357 körül járt az euróval szemben, ez minimális, 0,1 százalékos gyengülést jelentett a forint szempontjából tegnaphoz képest. Az év első másfél hetében így is majdnem 3,5%-kal erősödött már a forint, vagyis nem lehet oka panaszra. Ennél is fontosabb, hogy kedden a 200 napos mozgóátlag alá tudott esni a jegyzés. Ha itt tudna maradni ma a forint vagy akár még kicsit tovább erősödne, azzal további tere nyílhatna meg az erősödésnek. Vagyis ma is izgulhatunk, holnap jön az MNB szokásos egyhetes betéti tendere az irányadó kamat meghatározásával, péntek reggel pedig a friss inflációs adat befolyásolhatja a magyar deviza sorsát. A dollárral szemben most 314 körül járunk, míg az angol font 428,25 forintba kerül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A forint versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással kezdték a napot az euróval szemben, egyelőre inkább gyengülnek, de még könnyen fordulhat a hangulat. A feltörekvő piacon a török líra egyelőre 0,1 százalékos erősödésben van a dollárral szemben, de ott is változhat még a hangulat napközben.

Az euró-dollár árfolyamban továbbra sem látszik nagy mozgás, a jelenlegi 1,1366 körüli jegyzés egyelőre megegyezik a kedd estivel. Az utóbbi napokban sem láttunk jelentős kilengéseket, a jelek szerint mindenki kezdi beárazni a Fed közelgő kamatemelését márciusra. A japán jen és az angol font is stagnálással kezdte a napot a dollárral szemben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

covid részleg kórház omikron járvány koronavírus
bullbear
szijjarto kkm
koronavírus oltás
koronavírus covid-19 vakcina oltás pandémia
iskola tábla

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Online előadás
Megnézzük a rések típusait és következményeit aktuális példákon keresztül.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
forint bankjegy