Büntetik a forintot! Itt az új három és fél éves mélypont
Deviza

Megint a forint a nap vesztese, már 380 felett az euró

Portfolio
Tegnap kéthetes mélypontjára gyengült a forint, és ma is 377 felett indult a kereskedés a hazai bankközi piacon. A régiós devizák erős ellenszélben vannak, a fejlett országok (főleg az Egyesült Államok) kamatemelési szándékai, illetve a geopolitikai helyzet útját állja az erősödésnek. A forint április első felében 380 feletti szintről 370-ig vissza tudott erősödni, de néhány nap alatt vissza is gyengült az árfolyam.

Már 380 felett az euró

Tovább gyengül a forint, már 380 felett jár a jegyzés, ami 0,6%-kal magasabb a tegnapinál. A régiós versenytársak közben továbbra is erősödésben vannak.

Megint ütik a forintot

A dollár erősödésével párhuzamosan a forint is gyengülésnek indult, már 379,3-nál jár az euró jegyzése, ami 0,4%-kal magasabb a kedd estinél. A régióban a lengyel zloty 0,3%-kal, a cseh korona pedig 0,2%-kal erősödik, vagyis a jelek szerint megint a magyar deviza a "leggyengébb láncszem".

Nem tud hibázni a dollár

Erősödik tovább a dollár az euróval szemben, már 1,06 alatt jár a jegyzés, ami újabb 0,4%-os erősödés az amerikai deviza szempontjából tegnaphoz képest. Ezzel egy hét alatt majdnem 2,5%-kal, az utóbbi egy hónapban pedig 3,5%-kal erősödött a zöldhasú.

Gyenge szinten ragadt a forint

Ma reggel is 377-378 közötti sávban kereskednek az euróval a forint piacán. A jegyzések tegnap délután emelkedtek ilyen magasra, kedden 6 egységgel gyengült a hazai fizetőeszköz. A kéthetes mélypont körüli jegyzések oka egyrészt a dollár erősödése, ami az euróövezethez kötődő gazdaságok devizáit is megviseli. A közvetlen kiváltó hatás azonban az a gázpiaci fejlemény volt, hogy az oroszok leállították a szállítást Lengyelország és Bulgária felé. (A zloty ezért még nagyobbat esett tegnap kora este.)

Ma nem érkeznek olyan makroadatok a világból és Magyarországról, amelyek nagy hatással lehetnek az árfolyamra. Emiatt inkább a geopolitikai fejlemények lehetnek a meghatározók, az orosz-ukrán háború hírei, a jogállamisági eljárás körüli esetleges új információk. Emellett természetesen minden olyan információ, ami a nagy gazdaságok monetáris politikájának (inflációval összefüggő) változására utal, piacmozgató hatású lehet.

Címlapkép: Shutterstock

orosz ukrán háború zászló
tankol_draga
gripen magyar onvédség
benzin üzemanyag

Holdblog Nem kell a techpapír

Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az időszak, hogy újra...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
tizezer forint bankjegy