japán
Deviza

Kitart a laza monetáris politikája mellett a japán jegybank, tovább esik a jen

Portfolio
A Bank of Japan ma (magyar idő szerint hajnali) ülésén kitartott a gigantikus ösztönző program mellett, és nem változtatott a kamatokon sem. A jen árfolyama az előző hetek-hónapok után folytatja az gyengülést a dollárral szemben.

A japán jegybank mai kamatdöntő ülésén ismét megerősítette, hogy felső határ nélkül fogja felvásárolni a 10 éves kötvényeket, hogy fenn tudja tartani a 0,25%-os hozamszintet a szigorú hozamgörbekontroll jegyében.

Eközben a többi nagy jegybank már elkezdte a szigorítást: az EKB megszüntette a pandémiás eszközvásárlási programot, és épp csökkenti a hagyományos eszközvásárlási programjának havi vásárlásait. A júniusi ülésen pedig már kamatemelésre is sor kerülhet.

A Fed még messzebb megy: az amerikai jegybank márciusban már 25 bázisponttal emelte a kamatot, májusban pedig 50 bázispontos kamatemelés jöhet a mennyiségi szigorítás mellett. A Fed ráadásul több hónapig tartó szigorítási ciklusba lépett, miközben a japán jegybank extrém laza maradt.

Nem csoda, hogy a jen árfolyama jelentősen gyengült az előző hetekben.

A devizaleértékelés általában jól szokott jönni Japánnak, hiszen élénkítőleg hat a gazdaságra. Manapság viszont már egyre jobban zavarja a japán döntéshozókat a jen árfolyamvesztése, az ország masszív ipara és kevés természeti erőforrása miatt ugyanis nettó nyersanyagimportőr, a világpiaci drágulást pedig fokozza a dollárban jegyzett nyersanyagok jenben történő további drágulása.

Eközben a japán eszközökön is nő a nyomás: mivel mind az európai, mind az amerikai hozamok jelentősen emelkednek, egyre nehezebb a jegybanknak fenntartani hozamgörbe-kontrollt és alacsonyan tartani a hozamokat. Ehhez mind több és több pénz nyomtatásával tud hatni, amely viszont a jen leértékelődésének és az infláció emelkedésének kockázatával jár. A japán helyzetről itt írtunk bővebben.

Címlapkép: Getty Images

ukrajna-terkep
ukran falu
orosz ukrán háború zászló
tankol_draga

Holdblog Nem kell a techpapír

Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az időszak, hogy újra...

Tematikus PR cikk
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
tizezer forint bankjegy