tizezer forint bankjegy
Deviza

Tépik tovább a dollárt 1,05 alatt is, a forint még tartja magát

Portfolio
Csütörtök reggel már 1,05 alatt is járt a dollár az euróval szemben, ezzel több mint ötéves csúcsra ment az amerikai deviza, hiszen 2017 eleje óta nem jár ilyen magasságban. A dollár szárnyalásával párhuzamosan a forint is gyengült az utóbbi napokban, lassan a 380-at közelíti az euró jegyzése, sőt tegnap átmenetileg felette is járt.

A forint még tartja magát

A forint 376,3 körül jár az euróval szemben, ami 0,4%-os erősödést jelent szerda estéhez képest. A régióban a lengyel zloty szintén 0,4%-os erősödést, a cseh korona pedig stagnálást tud felmutatni ma eddig.

Újra beindult a dollár

Kora délutánra 1,047-ig erősödött a dollár az euróval szemben, ez már 0,8%-os erősödést jelent tegnaphoz képest.

Erősödik a forint

Csütörtök délelőttre kicsit javult a hangulat a piacon, a dollár a reggeli erősödés után csillapodott. Ez pedig a forintra is jó hatással volt, most 376,13-nál járunk az euróval szemben, ami majdnem fél százalékos forinterősödést jelent tegnaphoz képest.

Itt a döntés: tovább emeli a kamatot az MNB

A múlt havihoz hasonlóan 30 bázisponttal, 6,45%-ra emelte az egyhetes betét irányadó kamatát az MNB. Ezzel tovább szűkült a szakadék az alapkamat és az irányadó ráta között, a várakozások szerint a kettő hamarosan összeolvadhat.

Tovább a cikkhez

Megállíthatatlan a dollár szárnyalása, 380 felé szédeleg a forint

A forint 377,7 körül járt reggel az euróval szemben, ez megegyezett a szerda esti árfolyammal. Az utóbbi napokban inkább gyengülés jellemezte a magyar devizát a romló nemzetközi hangulatban, a dollár erősödése általában negatív volt a feltörekvő piaci devizák szempontjából, ez alól pedig a forint sem tudta kivonni magát. Ennek köszönhető, hogy a múlt héten még a 370-es szintet támadta a jegyzés, mostanra viszont 380 közelébe csúszott vissza a forint. ma a befektetők elsősorban az MNB egyhetes betéti tenderére figyelhetnek, a várakozások szerint a jegybank újabb 30 bázisponttal 6,45%-ra emeli majd az irányadó kamatot. A dollárral szemben most 359,2-nél járunk, míg az angol font 449,8 forintba kerül.

A forint közvetlen versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással kezdték a napot. A feltörekvő piacon a török líra a dollárral szemben alig mozdult, míg az orosz rubel szintén stagnálással nyitott.

A dollár napok óta megállíthatatlanul erősödik, ma reggel már 1,05 alatt is járt átmenetileg az árfolyam. Ez ötéves csúcsot jelentett a dollár szempontjából. A jelenlegi 1,0518 körüli jegyzés 0,4%-kal alacsonyabb a tegnapinál. A japán jen közben több mint egy százalékkal gyengült a hajnali kamatdöntést követően, míg az angol font 0,2%-kal esett vissza a dollárral szemben.

Címlapkép: Getty Images

ukran falu
orosz ukrán háború zászló
tankol_draga
Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
tizezer forint bankjegy