forint bankjegy
Deviza

Nem sokáig tartott ki 380 alatt a forint

Portfolio
Továbbra is a dollárral ellentétes pályát jár be a forint az euróval szemben, tegnap az amerikai fizetőeszköz az 1,05-ös lélektani határt támadta, amivel párhuzamosan a forint kishíján 385-ig gyengült. Kedd reggelre aztán újabb fordulat látszik a piacon, a dollár nem tudta átvinni a fontos szintet, így a forinton is enyhült a nyomás.

Megint 380-nál

Délutánra 380-ig gyengült a forint, ez már csak minimális, 0,1%-os javulást jelent tegnaphoz képest a korábbi fél százalék körüli erősödés után.

Kapaszkodik tovább a forint

Délelőttre 378,5-ig erősödött a forint, ami már majdnem fél százalékos javulást jelent tegnaphoz képest. Pedig a KSH reggel megjelent inflációs adata kellemetlen meglepetést okozott, hiszen a 9,5%-os áprilisi áremelkedés jóval meghaladta a 9 százalékos várakozást. Elképzelhető, hogy a befektetők már a korábban vártnál nagyobb kamatemelést árazzák be.

Több mint húsz éve nem láttunk ilyet: gyakorlatilag megérkezett a 10 százalékos infláció Magyarországra

Áprilisban 9,5%-kal emelkedtek az árak az egy évvel korábbi szinthez képest, míg a maginfláció 10,3%-ra ugrott – közölte a KSH kedd reggel. Mindkét adat több mint húszéves csúcsot jelent, ráadásul ezt szinte mindenki érzi az élelmiszerek 16 százalékos drágulásán keresztül.

Tovább a cikkhez

Megtorpant a dollár, a forint is visszakapaszkodott 380 alá

A forint kedd reggel 379,3-nál járt az euróval szemeben, ez 0,2 százalékos erősödést jelentett a magyar deviza szempontjából tegnap estéhez képest. Hétfőn a nap első felében 385 közelében is járt a jegyzés, majd Ursula von der Leyen budapesti látogatása hozott egy kis forinterősödést. Estére aztán kiderült, hogy nem jártak egyelőre eredménnyel a tárgyalások Orbán Viktor és az Európai Bizottság elnöke között, a magyar kormány továbbra is elutasítja az orosz olaj embargóját. Ha mégis lenne megállapodás a következő napokban, az pozitív hatással lehetne a forintra. Ma reggel elsősorban az áprilisi inflációs adatra figyelhetnek a befektetők, a várakozások szerint tovább erősödhetett az áremelkedési nyomás, 9% körül lehetett a drágulás a múlt hónapban. A dollárral szemben most 358,85 körül járunk, míg az angol font 443,6 forintba kerül.

A forint közvetlen versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással kezdte a napot. A feltörekvő piacon közben a török líra 0,4 százalékkal gyengült a dollárral szemben, illetve az orosz rubel is fél százalékos visszaesést mutat.

Említettük már, hogy megtorpant a dollár erősödése, az amerikai deviza tegnap kacérkodott az 1,05-ös szinttel, de végül nem tudta átvinni. Ma reggel 1,057 körül jár az árfolyam, ami 0,1 százalékos dollárgyengülést jelent hétfő estéhez képest. A japán jen stagnálással, az angol font pedig 0,2%-os erősödéssel kezdett a dollár ellenében.

Címlapkép: Getty Images

ukrajna-terkep
ukran falu
orosz ukrán háború zászló
tankol_draga

Holdblog Nem kell a techpapír

Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az időszak, hogy újra...

Tematikus PR cikk
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
tizezer forint bankjegy