forint
Deviza

Itt az új forintmélypont: már 370 felett a dollár

Portfolio
Gyengül csütörtökön a forint az euróval szemben és a dollárral szemben is, utóbbi jegyzésében majdnem az imént megvolt a történelmi mélypont. A dollár is fontos szinteket visz át, ütemesen közeledik a paritáshoz az euróval szemben.

370

Ma reggel még 360 forintba került egy dollár, az elmúlt percekben pedig már 370 felett is álltak a jegyzések, gyorsan megvolt a 10 egység. Nem csak a forint gyengül, hanem a dollár is erősödik.

Itt a történelmi mélypont a dollárral szemben

Az imént a forint átlépte a 368-at a dollárral szemben, ez pedig új történelmi mélypontot jelent. A dollár egész nap jelentős erősödést mutat, miközben a forint az MNB jelzése után gyengül. Az euróval szemben is gyengülést látunk, az EURHUF 382,7-nél jár, ami 0,8%-os gyengülés tegnap óta.

5 filléren múlt a mélypont

A forint tovább gyengül, a dollárral szemben napon belül már 1,7% a gyengülés, és a forint majdnem elérte a történelmi mélypontját is a dollárral szemben. 367,9 volt ez a mélypont, a forint ma 367,85-ig gyengült. Eközben a dollár is jelentősen erősödik, már az 1,04-et is átvitte az euróval szembeni indirekt jegyzés.

A 382,5-re érdemes figyelni

Várakozásunk szerint a következő, május 31-én esedékes ülésen az eddigi 100 bázispont helyett 50 bázispontos lehet az emelés mértéke az elhangzottak alapján - olvasható az Equilor devizapiaci elemzésében csütörtök délelőtt.

A brókercég szerint technikailag továbbra is a 382,50-es szintre érdemes figyelni az árfolyamban, ma délelőtt már jártunk felette.

Amennyiben szignifikánsan áttörésre kerül, jó esély van a további forintgyengülésre, és a 388-390-es tartományt célozhatja meg a jegyzés.

huftechnika220512

Már az 1,04-et ostromolja a dollár

Nincs megállás a dollár erősödésében, az EURUSD jegyzése már felülről közelíti az 1,04-et, az elmúlt hónapokban az eltérő monetáris politikai pozíciók miatt jelentős erősödést mutat az euróval szemben. Ma napon belül eddig több mint 0,7%-ot erősödött, ami meglehetősen ritka.

A forint közben továbbra is 382 felett jár az euróval szemben: 0,8%-os gyengüléssel 382,7 forintra ugrott az euró árfolyama.

Majdnem megvolt a dollár-forint csúcs

Az utóbbi percekben 382 felett talált kicsit nyugvópontra a forint, ezzel továbbra is alulteljesítő ma a régióban, hiszen a 0,6%-os esése mellett a zloty és a korona 0,2%-kal gyengült. Virág Barnabás MNB-alelnök nyilatkozata után a dollárral szemben kishíján új történelmi mélypontra esett a magyar deviza, 367,55 körül volt a csúcs, ami már csak hajszálra volt a márciusban látott 367,9-től.

Virág Barnabás szavaira ütötték meg a forintot

Hirtelen nagyot esett a forint azok után, hogy Virág Barnabás MNB-alelnök a VG konferenciáján arról beszélt, hogy véget ért az agresszív monetáris szigorítás időszaka, fokozatosan kell folytatni a kamatemelést. A hírre 384 fölé gyengült a forint, ami már 1%-os esést jelentett tegnap estéhez képest. Utána aztán vissza is korrigált az árfolyam, a jelenlegi 382-es árfolyam 0,6%-os forintgyengülésnek felel meg.

Virág Barnabás: Véget ért a proaktív, agresszív kamatemelések időszaka, jön a fokozatos szigorítás

A magyar jegybank folytatni fogja a monetáris szigorítási ciklust, de az agresszív kamatemelések időszaka véget ért, ezután fokozatos megközelítésre lehet majd számítani - mondta a Világgazdaság konferenciáján Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Tovább a cikkhez

Döntött az MNB: ma sem változik az irányadó kamat

Az eddigivel megegyező 6,45%-os kamat mellett hirdette meg csütörtökön egyhetes betéti tenderét az MNB, vagyis továbbra sem változik az irányadó kamat. A jegybank legközelebb május végén gondolhatja át az eddigi kamatemelési ütemet.

Tovább a cikkhez

Megint a gyengülés felé indult a forint, de a 380 még megtarthatja

Csütörtök reggel 381,15 körül járt a forint az euróval szemben, ez 0,3%-os gyengülést jelentett tegnap estéhez képest. Így továbbra is a 380-as lélektani határ körül jár a jegyzés, még nem távolodott el jelentősen onnan. Ma az MNB szokásos egyhetes betéti tenderét tartja, melyen várhatóan nem emeli majd a 6,45 százalékos irányadó kamatot. Legalábbis egyelőre semmi nem indokolja a további szigorítást, legfeljebb a vártnál magasabb áprilisi infláció miatt fájhat a jegybank feje. A dollárral szemben most 362,5 körül járunk, míg az angol font 442,2 forintba kerül.

A forint legközelebbi versenytársai közül a lengyel zloty 0,3%-os, a cseh korona pedig 0,2%-os gyengüléssel kezdte a napot. A feltörekvő piacon eközben a török líra 0,2 százalékkal gyengült a dollárral szemben, az orosz rubel pedig 1,3%-kal esett vissza.

Az utóbbi hetekben jelentősen befolyásolta az euró-dollár árfolyam is a forint sorsát, most is hasonlót látunk, a dollár ismételt erősödésével indultak gyengülésnek a régiós devizák. Megint az 1,05-ös lélektani határt támadhatja az amerikai fizetőeszköz, csütörtök reggel ez alá is esett a jegyzés, ami 0,2 százalékos erősödést jelent szerda estéhez képest. A japán jen 0,3 százalékos erősödéssel kezdte a napot, az angol font pedig fél százalékos gyengülésben van.

Címlapkép: Getty Images

orosz ukrán háború zászló
tankol_draga
gripen magyar onvédség
benzin üzemanyag

Holdblog Nem kell a techpapír

Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az időszak, hogy újra...

Tematikus PR cikk
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
tizezer forint bankjegy