huszezer forint bankjegy
Deviza

Történelmi mélypontra esett a forint a dollárral szemben, az euróval szemben is ütik

Portfolio
A csütörtöki jelentősebb esés után a hét utolsó kereskedési napján is hirtelen leértékelődés jellemzi a hazai fizetőeszközt. A dollárral szemben új történelmi mélypontra bukott 371 körül, mivel közben a dollár nagyon erős a Fed felőli legújabb, az intenzív kamatemelésekkel kapcsolatos üzenetek hatására. Az euróval szembeni forintjegyzések közben átlépték a 385-ös szintet, azaz a közös európai fizetőeszközzel szemben kéthavi forintmélypontot látunk.

Történelmi mélypontra esett a forint a dollárral szemben, az euróval szemben is ütik

A délelőtti hirtelen forintesést az utóbbi fél órában újabb gyengülési hullám követte, így az euróval szembeni jegyzések 385-ig emelkedtek, ami kéthavi forintmélypontot jelent. Mivel a dollár újra 1,04 alá erősödött az euróval szemben a Fed felőli kamatemelési üzenet hatására, így vele szemben a forint 371-nél új történelmi mélypontra esett. A forint gyengélkedésében szerepe lehet az MNB felőli tegnapi üzeneteknek (nem lesz már olyan agresszív a kamatemelés), a Fed üzenetének, illetve annak is, hogy amint ma reggel saját információ alapján megírtuk: egyelőre nem várható a magyar ellenkezés miatt az uniós oroszellenes szankciós csomag elfogadása, így felmerült esetleg az olajembargós kérdés leválasztása, de erről sem lesz hétfőig érdemi eredmény, így a magyar kérdésre kiemelten figyelnek a befektetők is.

hufdel220513
eurhufdel220513
usdhufdel220513
usdhufdelnapi220513

A forint régiós devizák között kezd egyre jobban alulteljesítőnek számítani az utóbbi hetekben összehozott közel 4%-os leértékelődésével. A lengyel zlotyhoz képesti aluteljesítése már hetek óta egyre jobban látszik, amiben annak lehet lényeges szerepe, hogy míg Magyarországgal szemben elindult a jogállamisági eljárás április 27-én, a lengyelekkel szemben nem. Közben a cseh jegybankelnök-jelölés (szerdán nagy esés volt a koronában) után a tegnapi cseh jegybanki (koronaerősítő) intervencíó a koronát is lényegesen jobb helyzetbe hozta a magyarnál.

regreldel220513

Próbál erősödni a forint

Délelőtt közel két egységet tudott felértékelődni a forint az euróval szemben.

Itt a kéthavi mélypont

Legutóbb március elején járt ilyen magasan a forint euróval szembeni árfolyama.

EURHUF2205131

Esik tovább a forint

Nem sokat kellett várni az új kéthavi forintmélypontra. 10 óra ugyanis újabb gyengülési hullám érte el a hazai fizetőeszköz piacát. Az euróval szembeni jegyzések a 385,50-es szintet is megközelítették.

ERURHUF220513

Pénteken is lejtőre ültetik a forintot

Nem volt jó napja a forintnak csütörtökön. Az euróval szembeni árfolyama napon belül 5 egységet is emelkedett, egészen a 384-es szint fölé. Az esti megnyugvás csak átmeneti volt, péntek reggel a 383-as szint felett indítja a napot a kurzus.

A forint tegnapi teljesítményéről ebben a cikkünkben írtunk:

A forint dollárral szembeni árfolyama a 370-es szint környékén ingadozik a pénteki kereskedésben a tegnapi mélypont után.

Címlapkép forrása: Getty Images

usa zaszlo
himlo kiutes
olajfinomito
fagylalt fagyi
irán

Holdblog A megváltozott világ

2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kamatcsökkentés...

2022. május 17.
Hitelezés 2022
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
tizezer forint bankjegy