heja galamb ekb taper
Deviza

Az EKB egyre jobban aggódik a gyenge euró miatt

Portfolio
Az Európai Központi Bank több tisztségviselője is egyre hangosabban fejezte ki aggodalmát a gyengülő euró miatt. Bármennyire is úgy gondoljuk, hogy ezek az aggodalmak túlzóak, az euró erősödése lehet a leghatékonyabb módja az infláció gyors mérséklésének - hívja fel a figyelmet az ING Bank.

Az elmúlt napokban az EKB tisztviselői egyre hangosabban fejezték ki aggodalmukat a gyenge euróval kapcsolatban. Villeroy de Galhau francia jegybankelnök rámutatott, hogy a gyengébb euró aláásná az EKB árstabilitási célját. Az EKB igazgatósági tagja, Isabel Schnabel pedig azt mondta, hogy az EKB szorosan figyelemmel kíséri a gyengébb euró inflációra gyakorolt hatását. Ez szöges ellentétben áll az EKB áprilisi ülésének jegyzőkönyvével, ahol az árfolyamot mindössze négyszer említették. A piacon olyan spekulációk is megjelentek, hogy a főbb központi bankok megállapodást köthetnek, és összehangolt fellépéssel, sőt devizapiaci intervencióval megakadályozzák a dollár további erősödését és az euró további gyengülését.

Valójában mennyire kell aggódnia az EKB-nak az euró közelmúltbeli gyengülése miatt? - veti fel a kérdést az ING Bank elemzésében. Az EKB legutóbbi, márciusi előrejelzése óta az euró mintegy 5%-ot veszített az amerikai dollárral szemben. A kereskedelemmel súlyozott euróárfolyam közel 2%-ot veszített.

Az egy évvel ezelőttihez képest azonban az euró több mint 13%-kal értékelődött le az amerikai dollárral szemben,

és mintegy 6%-kal a kereskedelemmel súlyozott árfolyam. Normális időkben a valuta gyengülése örvendetes könnyebbséget jelentett volna az euróövezet exportja számára, de a jelenlegi helyzetben ez további inflációs aggodalomra ad okot.

A szokásos becslések szerint az euró március óta tartó leértékelődése idén további 10, jövőre pedig 20 bázisponttal növelheti az inflációt. Egy olyan időszakban azonban, amikor a fő inflációs hajtóerőt az energia- és nyersanyagárak jelentik, amelyeket dollárban jegyeznek, a gyengébb euró inflációra gyakorolt hatása még erősebb lehet.

A 7% feletti inflációs ráták mellett nehéz megérteni, miért aggódnak egyes EKB-tisztviselők néhány további bázispontos emelkedés miatt - írja az ING. Lehet, hogy nem a gyenge euró az oka a magas inflációnak, de legalábbis erősíti azt. A fő oka annak, hogy az EKB tisztviselői egyre aktívabban beszélnek az árfolyamról, az lehet, hogy még ha a magasabb irányadó kamatlábak nem is fogják csökkenteni az energiaárakat és nem fogják megtölteni az ázsiai konténereket, a magasabb irányadó kamatlábak erősíthetik az eurót. Az ING szerint

Az árfolyamcsatorna lehet jelenleg a leghatékonyabb, és valószínűleg az egyetlen hatékony módja annak, hogy viszonylag gyorsan enyhítsék az inflációs nyomást.

Ezért az EKB héjái hajlamosak lehetnek arra, hogy az árfolyamot érvként használják fel a júliusi 50 bázispontos kamatemelés és a további kamatemelésekre vonatkozó határozott előrejelzés támogatására - hívják fel a figyelmet a bank közgazdászai.

Címlapkép: Getty Images

velencei-to
capa-voros-tenger
ukrajna-terkep-europa
kigyo-sziget-falfestmeny-kijev-ukrajna-orosz-ukran-haboru
erdotuz-forrosag-hoseg-gorogorszag-gorog-fovaros-athen-tuzoltas
repuloter-repter-repules-biztonsagi-ellenorzes-csomag-borond-utazas
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
forint