bankjegy forint
Deviza

Megütötték a forintot az MNB jelzésére - de magához tért

Portfolio
Az utóbbi napokban érezhetően erősödött a forint az euróval szemben, majd kedd délelőtt Virág Barnabás jelzéseire ismét 383 fölé ugrott az árfolyam.

Nagyot rángatózott ma a forint

Reggel uniós, délelőtt hazai monetáris politika jelzések mozgatták meg a forintot, így először érdemi erősödés, majd ennél is nagyobb gyengülés volt az irány. A délutáni órákban aztán ismét fordulat jött, és a reggeli "piacnyitás" környékére csorgott vissza az árfolyam.

Megütötték a forintot

Kedd délelőtt hirtelen 383 fölé emelkedett az euró-forint jegyzés miután Virág Barnabás, az MNB alelnöke arról beszélt, hogy az utóbbi hónapok 100 bázispontos tempója után a felére lassíthatja a kamatemelést a jegybank.

MNB: az eddigi tempó felével emelheti az alapkamatot az MNB

A koronavírus, majd az orosz-ukrán háború három területen is az egyensúlyok felborulását okozta, amit egy kétéves programmal kell helyreállítani, mondta kedden az MTI-nek Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, mintegy megismételve a jegybank múlt heti üzeneteit.

Tovább a cikkhez

Ugrik az euró, vele erősödik a forint is

Christine Lagarde szavaira új lendületet kapott az euró erősödése, így az EURUSD kurzus már 1,07 felett jár.

Az euró dollárral szembeni erősödése jót tesz a régiós devizáknak is, erősödésnek indult a forint és a zloty is. A magyar fizetőeszköz euróval szembeni jegyzése a 380-as kerek szint közlébe ért, a dollárral szemben pedig a 355-öt csípték meg a jegyzések.

Lagarde: nem pánikolunk, de elkezdjük a kamatemelést

Nem vagyunk pánik üzemmódban, sok mindenben különbözik az eurózóna és az USA helyzete jelenleg – mondta kedden a Bloombergnek Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke.

Tovább a cikkhez

Megint gyengülésbe fordult a dollár

Az elmúlt percekben megint gyengülésnek indult a dollár, már 1,07 felett jár az euróval szembeni árfolyam, ami 0,25%-kal magasabb a tegnapinál.

Közben a forint is jól tartja magát 382 körül.

Már 382-nél járt a forint, de itt kifulladhat a szárnyalás

Kedd reggel 382,8-nál járt a forint az euróval szemben, ez 0,2%-os gyengülést jelentett a magyar deviza szempontjából tegnap estéhez képest. Ugyanakkor egy hete még rövid ideig 390 felett is járt a jegyzés, vagyis azóta érezhetően javult a hangulat, ami nagyrészt a kedvező nemzetközi fejleményeknek köszönhető, a dollár gyengülése segítette a feltörekvő piaci devizákat, így a forintot is. Kérdés, hogy ez a trend meddig tarthat ki, a befektetők elkezdték beárazni az EKB közelgő kamatemelését, de ebben még jöhet változás. A dollárral szemben most 358,35 körül járunk, míg az angol font 450,4 forintba kerül.

A forint közvetlen vetélytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással, gyakorlatilag stagnálással kezdte a keddi napot. A feltörekvő piacon a török líra 0,4%-kal gyengült, az orosz rubel viszont 0,2%-kal erősödött a dollárral szemben.

Említettük, hogy az euró-dollár árfolyam is fordulni látszik, az utóbbi napok dollárgyengülése után kedd reggelre 0,2%-kal 1,0673-ig esett a jegyzés. A japán jen szintén 0,2%-os erősödéssel kezdett a dollárral szemben, míg az angol font minimálisan gyengült.

Címlapkép: Getty Images

dmitrij medvegyev
napelem-napelempark-napenergia-megujulo-energia
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
A Magyar Nemzeti Bank épülete