euro penz draga inflacio
Deviza

Az euróbevezetés küszöbén déli szomszédunk, de a lakosság még nem készült fel a fontos változásra

MTI
A horvát állampolgárok kevesebb, mint egyharmada gondolja úgy, hogy az ország felkészült az euró 2023-as bevezetésére - derült ki egy közvélemény-kutatásból, amelyet szerdán tettek közzé. A legtöbben attól félnek, hogy drágulnak a termékek és a szolgáltatások.

A Hendal Intézet 2022 márciusában és áprilisában készült közvélemény-kutatása szerint, amelyben 805 embert kérdeztek meg, az állampolgárok 29,9 százaléka ért egyet azzal, hogy Horvátország felkészült az euró bevezetésére. Egyáltalán nem ért vele egyet 45,5 százalékuk, míg 24,7 százalékuk nem tud állást foglalni.

A válaszadók túlnyomó többsége, 86,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az euró bevezetése drágulásokhoz fog vezetni.

A horvát parlament által nemrég elfogadott, az euró bevezetéséről szóló törvény megtiltja, hogy a gazdasági szervezetek indoklás nélkül emeljék az áruk vagy szolgáltatások fogyasztói árát, de a jogszabály nem tartalmaz szankciókat.

A megkérdezett állampolgárok 83,2 százaléka szerint azokat a vállalkozókat, akik nem tisztességesen számolják át az árakat, feketelistára kellene tenni. A válaszadók 83,8 százaléka vélte úgy, hogy az áremelések elleni kormányzati intézkedések nem működhetnek megfelelő ellenőrzés nélkül. A megkérdezettek ugyanakkor több mint fele szerint a piaci felügyelet nem végzi jól a munkáját, és nem védi meg a fogyasztókat a drágulásoktól.

Az eurót hivatalosan 2023. január 1-jén vezetik be Horvátországban, ezt megelőzően pedig az árakat szeptember 5-től kunában és euróban is ki kell majd írni. Az árak kettős kijelzése 2023 végéig marad érvényben. Zágráb 2019. július elején kérte felvételét az európai árfolyam-mechanizmusba (ERM-II). Az Európai Unió Tanácsának végleges döntése Horvátország euróövezeti csatlakozásáról júniusban várható.

Címlapkép: Getty Images

napelem-napelempark-napenergia-megujulo-energia
online fizetés
Forint Euro
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
A Magyar Nemzeti Bank épülete