forint piaci zuhanás tűz
Deviza

Szétcsapták a forintot, ütik a tőzsdét, eldurrantak a kötvényhozamok

Portfolio
Nagyon csúnyán indult a hét a magyar eszközök piacán. A forint történelmi mélypontjára került, a kötvényhozamok felrobbantak, és a magyar tőzsde is esik. Múlt héten leginkább magyarspecifikus okok álltak a gyenge teljesítés mögött, most viszont a rossz nemzetközi befektetői környezet tesz keresztbe a magyar eszközöknek is.

Bántják a forintot

Már a pénteki kereskedésben hajszálra került a forint euróval szembeni árfolyama a 400-as szinttől, hétfőn pedig át is lépte azt.

A hazai fizetőeszköz azonban ezúttal nincs egyedül a gyengélkedésével. A dollár általánosságban vége erősödik a kockázatkerülő nemzetközi befektetői környezetben, és ez nem tesz jót a feltörekvő piaci devizák, ezen belül is a régiós fizetőeszközök megítélésének.

eurhuf2206132

A dollár erejét jól mutatja az alábbi chart, ahol az euróval szemben látható a felértékelődése. Piaci beszámolók szerint jelentős befektetői hangulateltolódást hozott (és game changer makrogazdasági fejlemény lehet) a májusi amerikai inflációs adat, amely magasabb lett a várakozásoknál. Ez pedig felülírhatta azokat a korábbi piaci várakozásokat, miszerint lassan már láthatjuk az emelkedő inflációs pályák csúcsát. Könnyen lehet, hogy elhúzódó probléma lesz a magas infláció.

eurusd220613

Az elmúlt két napban a lengyel zlotyval kéz a kézben veszít értékéből a forint. A péntek reggeli állapothoz képest így alakult az árfolyamok mozgása:

Az viszont egyáltalán nem kedvez a forintnak, hogy az általános piaci hangulatromlást megelőzően már a múlt héten is veszített értékéből belföldi okok következtében és már az elmúlt napokban a lélektaninak tekinthető 400-as szintnél ingadozott a forint euróval szembeni árfolyama. Pénteken a devizapiaci kereskedők már arról számoltak be, hogy a magyar kormány pénteki nyilatkozatai sem járultak hozzá a piaci hangulathoz. Ezek a különadókkal és az árstopokkal voltak kapcsolatosak, amelyeket a befektetők nem tekintenek piacbarát lépéseknek.

Ezekről az okokról itt írtunk összefoglaló cikket:

Elpattantak a kötvényhozamok

Az elmúlt két nap kedvezőtlen piaci folyamatai lecsapódtak a magyar állampapírok másodpiacán is. Pénteken már emelkedtek a hozamok, ám hétfőn valósággal már felrobbantak. A hosszabb lejáratokon az Államadósság Kezelő Központ referenciahozamai 60 bázispont feletti emelkedést mutatnak.

Esés a magyar tőzsdén is

Egész nap negatív hangulat uralkodott a világ tőzsdéin, ennek megfelelően a magyar BUX index is csökkenést mutatott. Majd amikor a forint euróval szembeni árfolyama átlépte a 400-as szintet, akkor újabb eladói hullám érte el a magyar részvényeket.

A világ tőkepiacain egyébként is általános hangulatromlás volt megfigyelhető az elmúlt napokban, elsősorban az inflációs félelmek, illetve a jegybanki szigorítással kapcsolatos befektetői aggályok miatt. Múlt héten az EKB is megemelte inflációs előrejelzését, majd pénteken megérkezett az amerikai inflációs adat, ami kellemetlen meglepetést okozott, és azt a forgatókönyvet erősítette, hogy az infláció nemhogy a csúcson nem járt még, de a tetőzésnél sem vagyunk.

Az alapvetően negatív tőkepiaci hangulat alól a magyar piac sem képez ma kivételt, a BUX 1,8 százalékos mínuszban, a vezető nyugat-európai tőzsdéken pedig 2 százalék körüli esés látszik. A külföldi befektetők jellemzően az OTP-n keresztül adják a magyar tőzsdét, ez egyértelműen látszik a mai kereskedésben is, hiszen az bankpapír 3,2 százalékos mínuszban van, de a Mol és a Magyar Telekom is jelentős mértékben esik ma, egyedül a Richter van 0,4 százalékos pluszban.

Címlapkép forrása: Getty Images

covid
számla befizetés
repülő nyaralás léiközlekedés beach
olaj
arany
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
infláció forint