grafikon statisztika
Deviza

Hullámvasúton a forint, 403-nál is járt az euró

Portfolio
Csak a nap első felében tartott ki a forint erősödése, kora estére ismét új történelmi mélypontra esett a magyar deviza, 403 forintba kerül egy euró. Közben most már világszerte a Fed-re irányul a befektetők figyelme, hiszen ma kezdődik a kétnapos kamatdöntő ülés, amelynek nyomán holnap este ismerjük meg, hogy az amerikai jegybank akár 75 bázispontos kamatemelést is végrehajt-e, tovább sokkolva a befektetőket.

Nincs még itt a dollár kifulladásának ideje – Hamarosan jöhet a paritás

Egy hónapon belül paritásig erősödhet a dollár az euróval szemben – mondta a Wells Fargo szakembere a Bloombergnek. Az amerikai bank szerint a két deviza kamatkülönbözete fűtheti a dollár további erősödését.

Tovább a cikkhez

Újabb fordulat

Közben 400 környékére kapaszkodott vissza a forint megintcsak különösebb ok nélkül, vagyis komoly kilengések jellemzik az árfolyamot.

Mi történt kedden?

Ma egész sokáig jól tartotta magát a forint, mármint ahhoz képest, hogy tegnap történelmi mélypontra esett. Azonban a 400-as szint csak kora estig fogta meg a magyar devizát, hirtelen majdnem egy százalékot esett, ami elég éles fordulat. Különösebb hírt egyelőre nem látunk emögött, pedig a forint alulteljesítő ma is, hiszen a lengyel zloty 0,2%-kal gyengült, a cseh korona pedig stagnált. Most a dollárra sem foghatjuk, a jelek szerint megpihen az amerikai deviza a hétfői nagy rally után.

A nemzetközi hangulat azonban továbbra sem mondható kedvezőnek, a befektetők a Fed holnapi döntését várják kiemelten. Az amerikai hozamok tovább emelkednek, a tízéves referenciaérték 11 éve nem látott magasságban, 3,45% körül jár.

Az már most látszik, hogy nem lesz könnyű dolga holnap az amerikai jegybanknak. Eddig szinte minden alkalommal kizárták, hogy 75 bázispontos kamatemelés jönne, alapesetben 50 bázispont volt beárazva egészen múlt péntekig. Akkor viszont jött egy meglepően magas inflációs adat a tengerentúlról. Vagyis most vagy tartja magát az 50 bázisponthoz a Fed, akkor viszont csalódást okoz a mára 75-öt árazó befektetőknek, vagy beadja a derekát látva a várt feletti inflációt. Az biztos, hogy lesznek izgalmak szerda este magyar idő szerint nyolckor.

Megvolt az új mélypont

Az elmúlt percekben 402,99-ig esett a forint, ami már új mélypontot jelentett a magyar deviza szempontjából.

Nem csillapodik

Tovább gyengült a forint, a 402,3-as euróárfolyam már fél százalékkal magasabb a hétfő estinél. Így most

mindössze 60 fillérre van tegnap látott történelmi mélypontjától a magyar deviza.

Megint 400 felett

Kora estére 400,3-ig gyengült a forint, vagyis nem egészen egy napig tartott csak ki a lélektani határ alatt. Ezzel még mindig minimális erősödésben van a magyar deviza, de a javulás nagy részét elbukta.

A dollár most 384,15 forintba kerül.

Egészen 398-ig ment

A mai napon a dollár is gyengült kissé, és a részvénypiacokon is megnyugvást látunk tegnaphoz képest, korrekció látszik tehát a piacokon. A forint is visszajött kissé, most épp 398-as szinten jár az euróval szembeni indirekt jegyzés, ami napon belül 0,6%-os erősödést jelent.

Fordulatról a hangulatban ugyanakkor még nem lehet beszélni.

A rövid távú kilátások továbbra sem kedvezőek, a Fed például már holnap tovább ronthat a nemzetközi hangulaton, és a kedvezőtlen nemzetközi környezet (háború, kínai lezárások, recessziós félelmek) és a hazai aggályok (EU-s pénzek körüli bizonytalanság) erős akadályt képeznek a forint visszaerősödése előtt.

Erősödik a forint

Az utóbbi percekben újra erősödött a forint, az euró jegyzései 398 körülig süllyedtek, a dolláré 380 közelébe. Ebben szerepet játszhat a kicsit javuló nemzetközi befektetői hangulat (felpattanás a tőzsdéken a tegnapi nagy esés után, dollár gyengül az euróval szemben), illetve azok az üzenetek, amelyeket Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy ma reggeli háttérbeszélgetésen elmondott. Amint a Portfolio tudósított róla, a miniszter szerint elsősorban a külpiaci hangulat volt az oka a forint elmúlt napokbeli esésének. Kiemelte, hogy a költségvetési kiigazítással elvégezte a kormány a házifeladatát, illetve azt mondta, hogy a kormány 100%-osan törekszik az EU-val a megállapodásra és a kohéziós politikai pénzeknél már nyáron, a helyreállítási alapról pedig őszre megszülethet a megállapodás Brüsszellel.

Nagy Márton: a béke iszonyat erőt adna a forintnak

Az elmúlt napokban újfajta makrogazdasági kilátásokat kezdtek el árazni a piacokon. Pénteteken a vártnál magasabb amerikai inflációs adat okozott ijedelmet, hétfőn pedig a recessziós várakozások emelkedtek. Ezt a legfontosabb devizapiaci kereszt is lereagálja, és úgy tűnik, hogy az euró-dollár keresztárfolyam a paritáshoz tart. Ez pedig hatással van a régiós devizák teljesítményére. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy keddi háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy az elmúlt napok forintgyengülése, és így a 400 forintos euróárfolyam a globális folyamatok eredménye.

Tovább a cikkhez

Megint belevettek a forintba, 400 alatt az euró

Gyors irányváltások és szokatlanul nagy kilengések jellemzik napok óta a forint euróval szembeni árfolyamát, amit az is jelez, hogy most pillanatok alatt 2 egységgel 398,4-ig esett az euró jegyzése a bankközi piacon, aztán 399-ig visszaugrott. A dollár kurzusa most éppen 381,3-nál jár.

huf940

Visszakanyarodtunk a 400-as határ fölé

Újra a 400-as szint fölé emelkedett az euró jegyzése a bankközi piacon, azaz a picit javuló nemzetközi befektetői hangulat mellett sem látszik egyelőre a tartós, trendszerű forinterősödés. A jegyzések jelenleg 400,3-nál járnak, tegnap a forint történelmi mélypontja 403-nál volt, ahhoz képest tehát szűk 1%-nyira járunk. A dollár kurzusa most 383,3-nál mozog, ott 387 közelében volt tegnap a forint történelmi mélypontja.

Történelmi nap után újra 400 alatt az euró árfolyama

A forint már múlt péntek este is a 398 felett zárt az euróval szemben, aztán a komoly nemzetközi hangulatromlás, ami hétfőn megmutatkozott, a délutáni kereskedésben tolta át felfelé a kerek 400-as szinten az euró jegyzését. Az esti órákban, az amerikai részvénypiacok szakadásával, a hozamok és a dollár ugrásával párhuzamosan az euró jegyzései átmenetileg 403-nál is jártak, majd szokatlanul nagy volatilitás mellett késő estére 400-401 közöttig visszaerősödött a forint. A hajnali órákban kissé javuló nemzetközi befektetői hangulatban aztán szintén nagy csapkodások mellett mostanra 399-ig erősödött vissza a forint.

eurhufregg220614

A forintpiac tegnapi fejleményeiről számos cikkben írtunk:

eurhufreggnapos220614

Az amerikai és európai határidős részvényindexek kis emelkedést mutatnak a tegnap esti lokális mélypontokhoz képest, de nem biztos, hogy a durva eladói hullámnak már vége van, hiszen a Fed most kezdődő ülésével (akárcsak a kínai Covid-lezárásokkal, korlátozásokkal) kapcsolatos bizonytalanság fennmaradt. A piac már holnapra egy lépésben 75 bázispontos kamatemelést vár a Fedtől, és a határidős kamatláb várakozások azt jelzik, hogy már idén év végére 4%-ra is emelheti az irányadó rátát a Fed a kamatemelési ciklus tetején.

Ez pedig nyilván a gazdasági növekedési (pontosabban a recesszió esélyére), és így a részvénypiaci teljesítményre is visszahat, ezért is nagy most a bizonytalanság világszerte. Ebben a környezetben a dollár láthatóan jól teljesít az euróhoz képest, amely kapcsán az EKB éppen múlt csütörtökön ígérte meg, hogy később majd hathatós lépéseket tehet az infláció letörésére. Ezzel együtt az euró/dollár jegyzések három kereskedési nap alatt 1,075-ról visszazuhantak 1,04-ig.

eurusdregg220614

A dollár ereje eleve kedvezőtlen a feltörekvő piaci devizák között a forintnak, amelyet a fent említett magyarspecifikus okok is nyomasztanak, és ezek együttesen vezettek a 400 feletti euróhoz, illetve a dollárral szemben a 387 körüli forint történelmi mélyponthoz. Most ehhez képest némi visszarendeződés kezdete látszik.

usdhufregg220614
usdhufnaposregg220614

Címlapkép forrása: Getty Images

varga-judit-europai-unio-europai-bizottsag
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock
tornado
tőzsde
aviva city london getty stock

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
forint arfolyam euro