forint bankjegy érme
Deviza

A forintgyengülés valódi okai

Portfolio
Jelen pillanatban, ha szigorúan nézzük, hogy mi az egyensúlyi árfolyama a forintnak akkor meg kell néznünk a folyó fizetési mérlegünket, hogy azt milyen árfolyam teszi egyensúlyba. Ebben a mérlegben testesül meg az összes deviza tranzakció tehát itt látjuk a forint iránti keresletet és a forint eladási szándékot is. A folyó fizetési mérlegünk vastagon deficites. De mielőtt mindenki megijedne, ez egy pillanatnyi állapot, ha az energia árak esni kezdenének vagy a költségvetés kiigazító lépések elkezdenék éreztetni a hatásukat akkor ez a mérleghiány elkezd csökkenni és máris más lenne a kép. De azt gondoljuk, rövidtávon továbbra sem néz ki jól a forint - mondta Madár István, lapunk makro rovatának vezető elemzője, aki a kormány lehetséges forint stabilizáló intézkedéseiről is beszélt a Portfolio Checklist, lapunk munkanapokon megjelenő podcastjének keddi adásában.

A jó ideje tartó gyengülés után a hétfői 400-as euró árfolyamszint átlépése egy jól meghatározható eseményhez köthető. Előző hét pénteken az Egyesült Államokban kijött egy olyan inflációs adat ami eléggé magas volt. Ez azért volt fontos mert a befektetők abban bíztak, hogy ez az adat megerősíti azt a vélekedést, hogy az infláció az Egyesült Államokban csökkenni kezd és nem kell erős jegybanki politikát, kamatemelést alkalmazni a Fed-nek és nem kell recesszióba dönteni a gazdaságot ahhoz, hogy az infláció eltűnjön. De az infláció kellemetlenül magas lett ami megerősítette azt a nézetet, hogy a gazdaságot erős fékező hatás fogja érni. Ez a globális kockázatkerülő hangulat a feltörekvő piacok devizáit sem érinti jól és a forint amúgy is gyengélkedő árfolyamát még jobban megütötte - mondta Madár István, a Portfolio makro rovatának vezető elemzője a tegnapi Facebook élő bejelentkezésben ami a Portfolio Checklist keddi adásában is meghallgatható. Madár István hozzátette, hogy

majdnem másfél évtizede gyakorlatilag egy folyamatos, tartós forint gyengülő tendenciánk van. Ez nem ért véget idén sem és ez a 400-as euró egy új lélektani határ.

A beszélgetés, melyben Madár István arról is beszélt, hogy milyen a forint teljesítménye a régiós devizákhoz képest és hogy a kormánynak milyen eszközei vannak a hazai fizetőeszköz stabilizálására már meghallgatható a Portfolio Checklist előző napi adásában 18:05-től a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a nagyobb podcast platformokon, és itt, a Portfolio-n is:

Mi az a Portfolio Checklist?

A Portfolio Checklist lapunk napi podcastje, melyben a Portfolio elemzői és más szakértők segítségével dolgozzuk fel a nap meghatározó gazdasági és pénzügyi híreit. A sorozat követhető a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a nagyobb podcast platformokon, és itt, a Portfolio-n is.

Címlapkép forrása: Getty Images

4iG_irodai_kep
GettyImages-1201678643
kreml oroszország moszkva
euro penz draga inflacio
Tematikus PR cikk
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
Dollár