Előfizetői tartalom

A forintgyengülés valódi okai

Portfolio
Jelen pillanatban, ha szigorúan nézzük, hogy mi az egyensúlyi árfolyama a forintnak akkor meg kell néznünk a folyó fizetési mérlegünket, hogy azt milyen árfolyam teszi egyensúlyba. Ebben a mérlegben testesül meg az összes deviza tranzakció tehát itt látjuk a forint iránti keresletet és a forint eladási szándékot is. A folyó fizetési mérlegünk vastagon deficites. De mielőtt mindenki megijedne, ez egy pillanatnyi állapot, ha az energia árak esni kezdenének vagy a költségvetés kiigazító lépések elkezdenék éreztetni a hatásukat akkor ez a mérleghiány elkezd csökkenni és máris más lenne a kép. De azt gondoljuk, rövidtávon továbbra sem néz ki jól a forint - mondta Madár István, lapunk makro rovatának vezető elemzője, aki a kormány lehetséges forint stabilizáló intézkedéseiről is beszélt a Portfolio Checklist, lapunk munkanapokon megjelenő podcastjének keddi adásában.

A jó ideje tartó gyengülés után a hétfői 400-as euró árfolyamszint átlépése egy jól meghatározható eseményhez köthető. Előző hét pénteken az Egyesült Államokban kijött egy olyan inflációs adat ami eléggé magas volt. Ez azért volt fontos mert a befektetők abban bíztak, hogy ez az adat megerősíti azt a vélekedést, hogy az infláció az Egyesült Államokban csökkenni...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés